RSNA 2011

By 2012 február 21, keddSajtóközlemények

Az RSNA-nak (Észak-Amerikai Radiológus Társaság) több mint 48.000 tagja van a világ 137 országából. Éves fő rendezvényüket minden év novemberének utolsó vasárnapján tartják Chicago-ban, melyre több mint 60.000-en érkeznek (orvosok, egészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, egészségügyi vezetők és kiállítók). Világszerte ezt tartják a radiológusok legfontosabb eseményének, melynek kapcsán Chicago gazdasága több mint 133 millió dollár bevétellel gazdagodik.

Tények és számok

Az RSNA 97. éves közgyűlése és tudományos ülése 2011. november 27. és december 2. közt zajlott Chicago-ban a McCormick központban, melynek hat napja alatt több mint 60.000 radiológus, sugárterapeuta, orvosi fizikus, röntgenasszisztens valamint a társszakmák képviselői és kiállító jelent meg.

18 szakterületen elképesztő mennyiségű program: 1831 tudományos előadás, 233 ismétlő kurzus, 127 többrészes kurzus, 2124 oktatási anyag és 1188 poszter állt a résztvevők rendelkezésére. A tudományos program mellett az RSNA-n az egészségügyi piac képviselői bemutatták legfrissebb, meghatározó termékeiket, technológiáikat és szolgáltatásaikat. A 3 hatalmas kiállítási csarnokban 685 kiállító 4,3 hektárt (azaz 43.000 m2-t) foglalt el.

Technológiai bemutató

A kiállítást szokásos módon a „három nagy” – General Electric, Philips és Siemens – nagy bemutatói uralták. Idén a Philips-é volt a legnagyobb terület egy nagyon modern kétszintes kiállítás formájában. A világ egészségügyi-berendezés gyártóinak többsége megjelent itt. Sok orvosprogram-kereskedő ajánlotta IT megoldásait kórházaknak és rendelőknek. Ezek közé tartoztak a 3D utófeldolgozó és megjelenítő rendszerek, a kórházi (HIS) és radiológiai (RIS) informatikai rendszerek valamint a képarchiváló és továbbító rendszerek (PACS). Érdekes volt megfigyelni, hogy egyre több cég mozdult a számítógépes felhők felé valamint a „világ az irodám” jellegű helyfüggetlen egészségügyi informatikai szolgáltatások felé.

Idén nem volt semmilyen igazi áttörést jelentő technológiát ismertető látványos bemutató. A legtöbb gyártó meglévő termékeinek javítására és egészségügyi programjainak  fejlesztésére fektette a hangsúlyt. Említésre méltó azonban az első teljesen egybeszabott PET/MR berendezés a Siemenstől. Egy teljes funkcionalitású 3 T MR-t kapcsoltak össze PET-tel, így lehetővé téve a képek minőségromlása nélküli egyidejű egésztest PET/MR leképezést. Maga a gyártó is elismerte azonban, hogy ez a 4 millió euró értékű műszer nem sok újat jelent a szokványos PET/CT-hez képest, így a befektetés haszna szerintük is  kérdéses.

A másik érdekes fejlesztési irány – mely több gyártónál is tisztán látszott – a betegélmény javítására való törekvés. A Philips megoldása a „környezeti élmény” koncepció, ami az MR helyiség újratervezését jelenti, hogy egyszerre funkcionálisabb, szebb és betegbarátabb legyen. Sok ergonómiai szempontból fontos ötlet – mint a rejtett tekercstárolók és a kényelmes betegellenőrző rendszerek – teszik a munkamenetet hatékonyabbá. A  legérdekesebb azonban az a lehetőség, hogy a beteg saját maga választhatja meg a Faraday kalickán belüli témát, így az általa beállított zene, világítás és a falra vetített képek hangulata nyugtatja meg őket. A GE is fejleszt hasonló megoldást MR berendezéseihez.

Orvosi áttekintés

Az előadásokat és a tudományos megbeszéléseket az alábbi 18 szakterületre osztották föl: emlő, szív, mellkas, sürgősségi, gyomor-bélrendszer, húgy-ivarszervek, egészségügyi  szolgáltatások, vezetés és kutatás, informatika, molekuláris képalkotás, mozgásszervek, neuroradiológia, izotópdiagnosztika, gyermekgyógyászat, fizika, sugárkezelés és –biológia valamint vaszkuláris és intervenciós radiológia. A 2011-es RSNA kiemelt területei a  minimálisan invazív diagnosztika (szív CT, emlődiagnosztika), az intervenciók (invazív radiológia) és a molekuláris képalkotás voltak.

RSNA 2011 – fontosabb orvosi eredmények

“PET/MR. A varázslatos diagnosztikai eszköz keresése” (Molecular Imaging Insight, Dec 5, Vol. 5, No. 4, 2011)

A PET/MR megjelenése a PET/CT széleskörű elérhetővé válását tíz év lemaradással követte. A PET és az MR összeházasítása egy berendezésbe úgy teszi lehetővé az egyidejű képalkotás mellett mindkét modalitás erősségeinek kihasználását, hogy a létrejött hibrid technológia jobb, mint a két összetevő külön-külön. Az egyidejű képalkotás lehetővé teszi az anatómiai és molekuláris információk pontos egymásra vetítését is. Az eszköz legfontosabb alkalmazási területei várhatóan az onkológia (elsősorban a központi idegrendszer vonatkozásában), a szívgyógyászat és az ideggyógyászat lesznek.

A 2011-es RSNA következtetése azonban az volt, hogy a gép magas ára (4 millió euró) és a hiányzó klinikai adatok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a közeljövőben sok centrumban megjelenjen.

“Alacsony sugárterheléssel járó molekuláris emlődiagnosztika. Itt van már  végre?” (Molecular Imaging Insight, Dec 5, Vol. 5, No. 4, 2011)

A mammográfiás szűrés bizonyítottan csökkenti az emlőrák okozta halálozást, azonban érzékenysége a parenchymadús emlőkben alacsony. Az alacsony sugárterhelésű molekuláris emlődiagnosztika (MBI – molecular breast imaging) ezeknek a betegeknek lehet reménykeltő költséghatékony választás. „A 40-es éveikben lévő nők kb. 80%-ának, a 80-as éveikben járók kb. 40%-ának van parenchymadús emlője.” (Prof. Michael K. O’Connor, Mayo Clinic) Az MBI fő célcsoportját azok a magas rizikójú illetve nemrég emlőrákkal diagnosztizált hölgyek, valamint azok az átlag populációból a mammográfia alapján komplex, parenchymadús emlőszerkezetű nők képzik, akik nem felelnek meg az MR vizsgálat feltételeinek.

Az MBI egy olyan izotópdiagnosztikai technika, ami nagy felbontással készít funkcionális képeket speciális gamma kamerával, mammográfiás elrendezésben. Így az emlőrák kimutathatóságának érzékenysége 7,5-tel nő, minden 1000 szűrt nőre vonatkoztatva. A jelenlegi technológia már azt is lehetővé teszi, hogy a képalkotáshoz szükséges dózist 8
mCi körül tartsák.

“A fehérje alapú molekuláris képalkotás nagyban javítja az MR pontosságát”

Dr. Guang Jia  (Ohio State University Medical Centre) előadása szerint ez egy olyan új MR technika, ami a sejtek fehérjetartalmát érzékelve javíthatja a rákdiagnosztikát. A sejten belüli változó fehérje szint a kezelésre adott válasz olyan korai előrejelzője lehet, ami eddigi képalkotó módszereinkkel eddig elérhetetlen volt (Dr. Guang Jia).

Az APT – amid proton transzfer – MR technika a betegséget a sejtek szintjén mutatja ki a fehérjékben a szabad vízhez képest gyorsabban pörgő, az amid csoportokban lévő  protonok MTR-je (magnetisation transfer ratio) alapján. Ez a sejtek mobilis fehérjetartalmától függ és aktív daganat biomarkereként használható. Mivel a daganatos sejtek a normálisoknál gyorsabban osztódnak, több fehérjét termelnek és ezt az APT MR ki tudja mutatni. További informáió itt olvasható.

“A molekuláris képalkotás magasabb szintre emeli a neuroradiológiát”

A mechanizmuson alapuló képalkotás, más néven funkcionális vagy molekuláris képalkotás a betegségek által okozott funkcionális, azaz kórélettani eltéréseket mutatja meg. Ennek nemcsak a neuroradiológiában van jelentősége, hanem egyre fontosabb az onkológiában és a kardiológiában is.

Dr. Gregory Sørensen a Siemens észak-amerikai részlegétől nemcsak olyan nehéz eseteket mutatott be, melyek megoldásában a PET/MR-nek szerepe volt, hanem kiemelte a 7 T MR funkcionális képalkotásbeli szerepét Alzheimer betegségben és a kardiológiában is.  További információ itt olvasható.

“A radiológia ösztönözte az évtized legnagyobb előrelépéseit az Alzheimer kór vonatkozásában”

Dr. Jeffrey R. Petrella (Duke University School of Medicine) kijelentette: „A képalkotó technológiák fejlesztései és az új kezelési eljárások forradalmasítják a radiológia szerepét az Alzheimeres betegek diagnosztikájában és kezelésében.” Köszönhetően az olyan képalkotó módszereknek, mint a PET és MR, a leleteket a liquor biomarker  diagnosztikával együtt értelmezve minden eddiginél korábbi fázisban lehet a betegséget
diagnosztizálni. A biomarkerek és a funkcionális képalkotás együtt jelentik a jövőjét az Alzheimer kór diagnosztikájának és a gyógyszerfejlesztéseknek is. További információ itt olvasható.

“A proton kezelés klinikai értékének meghatározásával foglalkoznak az orvosok”

„A proton kezelés javítja a besugárzás terápiás indexét különösen gyermekekben és hörgőrákos esetekben, de nem korlátlanul.” mondta Dr. Stephen M. Hahn és Prof. Henry K. Pancoast (University of Pennsylvania School of Medicine). A proton besugárzás a konvencionális sugárkezelésnél – ideértve az intenzitásmodulált besugárzást (IMRT) is – kisebb dózist juttat a normális szövetekbe. Ugyancsak lehetővé teszi, hogy a daganatra pontosabban és magasabb dózist adjanak le olyan esetekben is, amikor kritikus, védendő szervek vannak a közelben. Ugyanakkor további klinikai vizsgálatok szükségesek, hogy meghatározzák a proton kezelés előnyeit a hagyományos sugárterápiához képest. További információ itt olvaható.

“A diffúziós tenzor képalkotás (DTI) egyre fontosabb a mozgásszervi betegségekben”

„A kutatók már régóta használták agyi elváltozások diagnosztikájában a DTI-t, de újabb kutatások szerint a módszer igen hatásos mozgásszervi betegségekben is.” jelentette ki Dr. Jean Francois Budzik (Hopital Roger Salengro, Lille). A technika már bizonyított a neuroradiológiában, de hasznosnak bizonyult ágyéki idegek összenyomatásának, kéztő alagút szindrómának, idegdaganatoknak és nyaki spondyloticus eredetű gerincvelő elváltozásoknak a kimutatásában is. A DTI segítségével korábban észre lehet venni a környéki idegeket és az izmokat érintő elváltozásokat.

Napjainkban a kezelési döntéseket elsősorban a klinikum alapján hozzák, mivel a  szokványos MR felvételeken az ilyen eltérések nehezen észlelhetők. A DTI információival együtt azonban azokon a betegeken is lehet segíteni, akik fájdalomra vagy egyéb betegségek tüneteire panaszkodnak, de az MR leletük „normális” volt. További információ itt olvasható.


Visszahívást kérek

Kérem adja meg telefonszámát:

Szeretne részletesebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, vagy időpontot egyeztetne velünk? Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

✓ Helyes formátum Helytelen formátum Kérem fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!