Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A D-vitamin hiánya súlyos betegségekkel hozható összefüggésbe!

A D-vitamin hiánya súlyos betegségekkel hozható összefüggésbe!

2022. 11. 09.

A csontritkulás, a rák bizonyos fajtái, a cukorbetegség, a demencia, a depresszió és a szklerózis multiplex, a szív- és érrendszeri problémák, a reumás ízületi panaszok, valamint a felsőlégúti betegségek is kapcsolatba hozhatók az D-vitamin hiánnyal. A D-vitamint bár vitaminként emlegetik, valójában inkább hormonnak tekinthető. Vitaminoknak ugyanis azokat az élettanilag fontos vegyületeket nevezzük, amelyekre szüksége van a szervezetnek, de nem tudja azokat előállítani, a D-vitamint viszont a bőrünk képes előállítani a napsugárzás segítségével.

Kétféle D-vitamint különböztethetünk meg: a D2-vitamin táplálék útján jut a szervezetbe, míg a kolekalciferol (D3-vitamin) főként a bőrben keletkezik a napfény UV-sugarainak hatására. A szervezet D-vitamin tartalmának elfogadott mutatója a 25-OH-D-vitamin koncentráció meghatározása. Ha ez az érték a 50 nmol/l vagy annál kisebb, akkor hiányról beszélünk, míg elégtelen 50-75 nmol/l között, de az a legjobb, ha 75 nmol/l körül vagy ennél nagyobb szint felett áll az érték. A felmérések azt mutatják, hogy a világ népességének felét D-vitamin hiány fenyegeti, főként az északi országokban élőket. Egy kutatás kimutatta, hogy a legtöbb Közép- és Nyugat-Európában élő ember szérum (OHD)-koncentrációja az optimális 30-50 nmol/l alatt van. Különösen magas kockázatnak kitett csoportok közé tartoznak a nagyrészt bent tartózkodók, terhes és szoptató nők, az újszülöttek, a szoptatott csecsemők, akik nem kapnak D-vitamint, a túlsúlyosak vagy elhízottak, a krónikus vagy fertőző betegségben szenvedők és az 50 évnél idősebbek.

A tapasztalatok szerint a D-vitamin szintjüket igen ritkán ellenőriztetik az emberek. Nőknél árulkodók lehetnek a premenstruációs tünetek, így a fejfájás, a migrén, a hasi görcsök. Általánosságban a D-vitamin alacsony szintjét jelezheti a csontfájdalom, az izomgyengeség, a fáradtság és az indokolatlan hangulatváltozások. Érdemes ez ügyben endokrinológussal konzultálni és megmérni a szervezet D-vitamin szintjét. Ma már egyébként hatékony étrendkiegészítők is a páciensek rendelkezésére állnak, illetve az életmód megváltoztatásával is sokat tehetünk a D-vitamin hiány megszüntetéséért.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A forró gőz csak súlyosbítja a hurutos köhögést!

2023. 02. 28. elolvasom

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó, volt COVID fertőzésen átesett páciens

2021. 05. 14. elolvasom

Így védjük szemünk egészségét a gyakori képernyő használat káros hatásaitól!

2021. 11. 13. elolvasom

Megosztás