Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Mellrák – a mammográfia vezérelt mintavétel hiánypótló diagnosztikai lehetőség

Mellrák – a mammográfia vezérelt mintavétel hiánypótló diagnosztikai lehetőség

2021. 05. 14.

A rosszindulatú emlődaganatok kb. ötödét egy speciális mammográfiás mintavétellel igen korai stádiumban igazolni lehet. A sztereotaxiás core biopszia azonban még kevés helyen hozzáférhető Magyarországon.

Mi az a sztereotaxiás core biopszia?

A modern röntgen mammográfokat ma már nem csak az emlőrák szűréshez használják, hanem mintavétel céljából is. Ez utóbbit nevezzük sztereotaxiás core biopsziának. A beavatkozást ülő helyzetben végzik, először két ferde síkú digitális mammográfiás felvétel készül, melynek adataiból a számítógép meghatározza az elváltozás pontos térbeli helyzetét, és kijelöli a mintavételi tű útját. Helyi érzéstelenítés után, kis bőrmetszésen keresztül, az orvos a pontosan kijelölt pozícióba vezeti a speciális, szövethenger kimetszésére alkalmas tűt és megtörténik a mintavétel. Ugyanabból a pozícióból általában 3-4 mintavételre kerül sor, hogy biztosan elegendő legyen az anyag mennyisége a részletes szövettani vizsgálathoz. A tű eltávolítása után néhány percnyi helyi kompresszió következik, majd az apró sebet steril nyomókötéssel fedik, 15 percnyi megfigyelés után a páciens távozhat. Ez az eljárás csak néhány helyen elérhető Magyarországon, mivel speciális technikai és szakmai hátteret igényel. Ezzel kapcsolatban Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország privát centereinek képalkotó-diagnosztika orvosigazgatója elmondta:

„Mi azon kevés egészségügyi intézmény közé tartozunk, akik sztereotaxiás core biopsziát is végeznek. Óriási szükség van erre az eljárásra, hiszen az emlőrákok kb. 20%-át adó Duktális Carcinoma In Situ (DCIS) csak ezzel igazolható korai stádiumban.”

A DCIS korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható

Az emlőben többféle rosszindulatú daganat alakulhat ki, ebből kb. minden ötödik DCIS, amely korai stádiumban diagnosztizálva sikeresen műthető és kezelhető. Ugyanakkor, ha elmarad a mammográfia és a sztereotaxiás mintavétel, a daganatot már csak késői stádiumban ismerik fel, így jóval csekélyebb az esély a gyógyulásra. Ez a kóros elváltozás az apró tejutakban fejlődik ki, ott terjed, kezdetben még nem invazív (nem okoz áttéteket), illetve nem hoz létre szövetszaporulatot. Jelenlétét csak a tejutakban felhalmozódó mész (calcium) jelzi, ugyanakkor egy nagyon veszélyes folyamat nyitánya. A DCIS tapintással tehát nem érzékelhető és ultrahanggal sem látható, így ennél az elváltozásnál a szokásos ultrahang vezérelt mintavétel helyett sztereotaxiás biopsziát alkalmaznak.

Egyre kevesebben mennek mellrákszűrésre

A mellrák gyógyításának egyik alapfeltétele, hogy időben diagnosztizálják és kezeljék a kóros folyamatokat. A világjárvány miatt azonban a szervezett szűrőprogramok sem működtek zavartalanul, saját szervezésben pedig igen kevés nő jelentkezett mellrákszűrésre. Dr. Barna Krisztina hozzátette:

„A páciensek tavaly nyáron még igyekeztek bepótolni a tavaszi első hullám idején elmaradt mammográfiás vizsgálatokat, ugyanakkor ősztől azt tapasztaljuk, hogy nem folytatódott ez a tendencia. Holott 35-40 év felett minden nőnek fontos lenne a rendszeres mammográfiai vizsgálat, amellyel időben felismerhetők a rosszindulatú daganatok. A sztereotaxiás biopszia bevezetésével a betegutak jelentősen lerövidülnek: ha gyanús, meszes elváltozásokat látunk a mammográfiás felvételeken egy hölgynél, akkor egy héten belül előjegyezhetjük sztereotaxiás mintavételre, majd a szövettan birtokában megkezdhető a megfelelő terápia.”

Hogyan készüljünk a sztereotaxiás mintavételre?

A sztereotaxiás core biopszia kényelmes ülőhelyzetben történik megtámasztott hát és karfájú széken. Hasonló egy általános mammográfiás vizsgálathoz, ugyanakkor a gép több felvételt is készít az emlőről, így ez több időt vesz igénybe. Ebből a páciens annyit érzékel, hogy tovább marad az emlő nyomás alatt. A beavatkozás különösebb előkészítést nem igényel, csak azt fontos tudni a fokozott vérzésveszély elkerülésének érdekében, hogy a páciens részesül-e véralvadásgátló terápiában. A mintavételre érkező hölgyeknek mindenképpen érdemes étkezni a vizsgálat előtt, hiszen a stresszhelyzetet az alacsony vércukorszint tovább ronthatja.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Október 20 – a Csontritkulás Világnapja!

2021. 10. 13. elolvasom

A sok vezetés is okozhat kismedencei gyulladást!

2022. 06. 06. elolvasom

Mit jelent az ellenanyagszintmérés és miért fontos?

2022. 03. 30. elolvasom

Megosztás