Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Hordozható röntgen készülékek és színes felvételek mutatják majd unokáink csonttöréseit

Hordozható röntgen készülékek és színes felvételek mutatják majd unokáink csonttöréseit

2022. 03. 25.

Mentőautóban és helikopterben használható mobil röntgen, mesterséges intelligencia által alkotott színes képek – ez a leggyakrabban használt képalkotó diagnosztikai módszer jövője.

Március 27-én ünnepeljük Wilhelm Conrad Röntgen születésnapját, aki a róla elnevezett találmányával forradalmasította az orvostudományt és a betegségek felismerését. A röntgenvizsgálat mára egy alacsony költségű és hatékony diagnosztikai módszerré vált, amelyet főként a csontok, az ízületek és a tüdő állapotának feltérképezésére használnak.

Ezek a digitális röntgen előnyei

A klasszikus röntgenvizsgálatnál 100 éven keresztül a testen keresztül haladó sugárnyaláb információit filmes előhívással jelenítették meg, ugyanakkor ezt a képi átalakítást a digitális röntgennél ma már számítógép végzi. A XXI. században a páciensen áthaladó gyengített sugár energiáját apró elektronikus alkatrészek érzékelik és alakítják át elektromos töltésekké, majd ezek információi kerülnek be végül a számítógépbe. Tehát nincs szükség röntgenfilmekre, azok előhívására, és nem kell mozgatni a személyzetnek a röntgensugár-érzékeny filmet tartalmazó nehéz ólomkazettákat sem. Dr. Bács Éva, az Affidea Magyarország radiológusa elmondta:

„Ma már kizárólag digitális röntgen vizsgálatokat végzünk, amelyek számos előnnyel járnak, így például jelentősen csökkent a pácienst érő sugárdózis mértéke. A digitális képrekonstrukciós lehetőségek miatt ugyanis nincs rosszul exponált (úgynevezett „rontott”) felvétel, így nem terheli a pácienst egy esetleges képismétlés. Ráadásul önmagában kisebb feszültség és áramerősség is elegendő a megfelelő képalkotáshoz, ami szintén csökkenti a szervezetet érő sugárdózist. A digitális röntgen képei szabadon továbbíthatók más orvosok felé, illetve a képanyag a páciens számára is elérhető az online térben.”

A röntgen még ma is a leggyakoribb képalkotó diagnosztikai vizsgálat

Magyarországon évente a 2,7 millió vizsgálatot végeznek átlagosan, ezzel a klasszikus röntgen a leggyakoribb képalkotó diagnosztikai módszernek számít.1 Az Affidea Magyarország központjaiban több, mint 160.000 hasonló vizsgálatra kerül sor egy esztendőben, amelyek a leggyakrabban a csuklót, a térdet, a bokát és a mellkast érintik. A röntgenvizsgálatoknak ma is meghatározó szerepe van a csonttörések felismerésében, de gyakran használják degeneratív vagy gyulladásos ízületi betegségek diagnosztikájára is. A mellkasröntgen szerepét – gyanított vagy ismert tüdőbetegségnél – általában átveszik a csökkentett sugárdózisú mellkas CT-vizsgálatok. Mint ismeretes a computer tomográfia (CT) is röntgensugárral működik, de a kétféle diagnosztikai módszer más-más szerepet tölt be az orvostudományban. A röntgen költséghatékony, gyors, eredményesen vizsgálhatók segítségével a csontok, az ízületek, a szervezet meszesedései és a tüdő is. Azonban a különféle lágyrészek egymástól való elkülönítése klasszikus röntgenfelvétellel nehéz, vagy éppen lehetetlen, ezekben az esetekben CT- vagy MR-vizsgálatokat használnak.

Hordozható röntgen gépek és mesterséges intelligencia

Bár a képalkotó diagnosztika története a röntgensugárzás felfedezésével kezdődött, még ma is számos kutatás zajlik annak továbbfejlesztésére. Dr. Bács Éva hozzátette:

Egyrészt fontos lenne tovább csökkenteni a szervezetet érő sugárdózis mennyiségét, másrészt érdemes lenne mobilissá tenni a röntgen-vizsgálatokat. A cél minél közelebb vinni a radiológiai szolgáltatást a pácienshez, bármilyen helyzetben. Ma már léteznek olyan hordozható, kicsiny áramfelhasználással (akár gombelemmel) működő detektorok, illetve mobilis sugárforrások, amelyek segítségével akár mentőautókban, mentőhelikoptereken is el lehet készíteni a szükséges röntgenfelvételt. Ezen túl kísérleteznek a mesterséges intelligencia bevonásával is, amelyek a röntgenfelvételeken szereplő szürkeskála fokozatainak színessé transzformálását célozzák. Hamarosan talán a röntgenképen lévő szerveket is színesben láthatjuk majd.”

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A HPV okozta torokrák a fiatal férfiakat érinti leginkább!

2021. 03. 14. elolvasom

A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

2022. 05. 26. elolvasom

Bizonytalan a harmadik vakcinát illetően? – Segíthet az ellenanyagszint meghatározása

2021. 07. 13. elolvasom

Megosztás