Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ezt kell tudni a leggyakoribb bőrbetegségről, az ekcémáról!

Ezt kell tudni a leggyakoribb bőrbetegségről, az ekcémáról!

2022. 08. 27.

Félmillió magyar szenved ekcémától, a bőr leggyakoribb gyulladásos betegségétől. Nyáron a pollenek és az izzadás okozhat bőrgyulladást.

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a világon a felnőttek 1-3%-át, csak az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 31 millió embert érint.1 A magyar lakosság körében is igen gyakori az atópiás dermatitisz, azaz a betegség krónikus formája, a felnőttek 5%-a él ezzel a betegséggel.2 A bőrnek ez a gyulladása külső vagy belső tényezők hatására jön létre, a tünetek megjelenhetnek akár rövid ideig is, de igen gyakori a hosszabb ideig fennálló, illetve ismétlődően megjelenő típus is. Bár ez utóbbi esetében a genetikai hajlam nem elhanyagolható. Az ekcémát többnyire külső tényezők okozzák, ezek a provokáló faktorok többfélék lehetnek: növényi vagy állati eredetű anyagok, élelmiszerek, bármilyen vegyszer, akár szerves vagy szervetlen molekulák, fémek. Az endogén ekcémánál különféle baktériumok, bőrön lévő kórokozók váltják ki a panaszokat, az ezekre adott immunreakció okozza a bőrgyulladást.

„Az akut ekcémánál (gyors lefolyású, hirtelen jelentkező) inkább hólyagokat látunk a bőrön, ezeket akár nedvedzés, pörkök, kis apró sebek egészítik ki.” – fejtette ki Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa. „Ugyanakkor a tartósan fennálló vagy visszatérő ekcémáknál a hámlás dominál, megfigyelhető a bőr megvastagodása, a berepedezés, és gyakran az érintett bőrfelszín pigmentálódik is egy idő után. Mindkét megjelenési formára jellemző a viszketés.”

Az egyik legérdekesebb ekcématípus, a diszhidrotikus ekcéma, amely kifejezetten nyáron gyakori, és az ujjak széli részein, a lábujjakon, a tenyéren és talpon jelenik meg apró hólyagocskák formájában. Ezek ki is fakadhatnak, ilyenkor víztiszta folyadék ürül belőlük. Jellemző az erős viszketés, a környező bőr verejtékezése, mely a tünetek kialakulásában is szerepet játszhat. A másik igen gyakori nyári ekcéma típus a pollen okozta bőrgyulladás, ilyenkor első körben mindig a szemhéj gyullad be, piros, viszket, majd a nyakon és gyakran a hónaljakon is megjelennek a gyulladásos tünetek.

„A tipikus nyári ekcémáknál érdemes a bőr felszínét óvni ruhával, főként pollenekcéma esetén, ezen kívül nagyon fontos a verejtékezés megelőzése, a bőr megfelelő tisztítása, fertőtlenítése, hidratálása, és ügyeljünk arra, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni. Általánosságban elmondható, hogy ha a beteg észleli a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz, mert a kezdeti panaszokat jóval egyszerűbb kezelni.” – tette hozzá Dr. Kósa Péter – „A Covid-időszak alatt jellemző volt az irritatív jellegű ekcéma is, amely a sok kézmosás és fertőtlenítés miatt alakult ki főként a kézen, a bőr kiszáradása miatt. Ezt a járványos őszi időszakban javasolt megelőzni kézkrémek használatával, illetve gyulladáscsökkentő készítményekkel.”

1 https://allergyasthmanetwork.org/what-is-eczema/eczema-statistics/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566979/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Így védjük szemünk egészségét a gyakori képernyő használat káros hatásaitól!

2021. 11. 13. elolvasom

Ötezer térítésmentes szűrés az Affidea Diagnosztikától

2016. 11. 16. elolvasom

A mellékpajzsmirigy betegségei nem mellékesek!

2022. 10. 13. elolvasom

Megosztás