Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Romlik szeme? Forduljon optometristához!

Romlik szeme? Forduljon optometristához!

2022. 03. 31.

A fokozott képernyőhasználat következtében a látás romlása szinte népbetegségnek számít, a lakosság felének lenne szüksége szemüvegre.1 Egyre nagyobb az igény a látásvizsgálattal foglalkozó egészségügyi szakemberek, az optometristák iránt.

A pandémia tovább rontotta a képernyőhasználati szokásokat

A pandémia egyik fontos utóhatása, hogy egyre többen küzdenek valamilyen szemproblémával. Nemzetközi felmérések bizonyítják például, hogy a szemszárazság gyakoribbá válása kapcsolatba hozható a maszkviseléssel.2 Az érzékelhető látásromlás is közvetetten összekapcsolható a járvány nyomán kialakult élethelyzettel és azon belül is a fokozott képernyőhasználattal, a pandémia idején az emberek 96%-a töltött több időt a digitális eszközök előtt, mint korábban.3 Az Affidea Magyarország szemész szakorvosa, Dr. Ozsváth Mária elmondta:

„Mivel a szemproblémák egyre gyakoribbak, érdemes tisztába lenni a pácienseknek, hogy pontosan mikor kihez forduljanak. A legtöbben az optikusokat ismerik, akiknek feladata alapesetben a szemüvegek elkészítése. A látásromlással az optometrista (egyetemi végzettséggel rendelkező) egészségügyi szakember foglalkozik, aki elsősorban a szem optikai hibáinak javításában és szemvizsgálatban jártas, illetve szemüveget írhat fel a páciensek számára képernyő előtti munkavégzéshez. A szemész szakorvosok ugyanakkor a szem betegségeinek megállapításával és azok kezelésével foglalkoznak, az elvégzett szemészeti műszeres vizsgálatok után. Ha valakinek nincs semmilyen ismert szembetegsége, szemproblémája, de romlott a látása, akkor érdemes optometristát felkeresnie.”

Az optometrista írja fel a szemüveget

Az optometria szakirány néhány éve jelent meg a hazai egészségügyi felsőoktatásban, és immár az Affidea Magyarországnál is elérhető az optometriai vizsgálat. Az optometrista megfigyeli a legfontosabb szemészeti paramétereket, alkalmazza a korszerű vizsgálati módszereket és eszközöket. Ő foglalkozik a látásélességgel, látás szűréssel, vizsgálja a szem törőközegeit, a fénytörési hibákat, a szemizmok tevékenységét, a binokuláris látást, valamint foglalkozik a csarnokzug, a szemlencse, az üvegtest és a szemfenék állapotának felmérésével. A szem fénytörési hibáira korrekciós szemüveget ír fel, méri a szemnyomást és felismeri a komolyabb szembetegségeket, fejlődési rendellenességeket, adott esetben szemorvoshoz irányítva a beteget.

Gyakorlatok a képernyő előtt dolgozó munkatársaknak

Dr. Ozsváth Mária kiemelte:

„Általánosságban elmondható, hogy a kor előrehaladtával, 40 év felett szinte mindenkinek szemüvegre lesz szüksége előbb-utóbb. Ráadásul a képernyő előtt egyre több időt töltünk, amely sajnos komolyan igénybe veszi a szemet és korai látásromláshoz vezethet. Emiatt az irodai munkát végzőknek azt javasoljuk, hogy óránként tartsanak a pihentető szüneteket, álljanak fel a képernyő elől. Az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet egy külön számítógépes tornát is kidolgozott a munkavállalóknak, amellyel nemcsak a látás romlása előzhető meg, de az egyéb mozgásszervi problémák is.”

Milyen gyakorlatokat érdemes végrehajtani a mindennapi munka során, hogy megelőzzük a fokozott képernyőhasználat okozta szemproblémák kialakulását?

 1. Nézzen egy elképzelt négyzet négy sarka felé, ezt ismételje 3-szor!
 2. Anélkül, hogy állát fel vagy lefelé mozdítaná, húzza a fejét finoman, egyenesen hátra, miközben 10-ig számol!
 3. Hajtsa a jobb fülét finoman a jobb válla felé, számoljon 10-ig, majd ismételje meg a gyakorlatot a bal fülével a másik oldalra, és számoljon 10-ig!
 4. Álljon fel, tenyereit szorítsa hátul a dereka alá, és hajoljon hátra, számoljon 10-ig és közben tartsa vissza a lélegzetét!
 5. A karjait nyújtsa felfelé, és nyújtózkodjon a mennyezet felé, számoljon 10-ig!
 6. Vállával körözzön lassan előre háromszor és hátra háromszor!
 7. Könyökben behajlított karokkal emelje egyik karját a feje fölé, a másikat a háta mögé, lazítson, majd karcsere, légzésszünet!
 8. Könyökben behajlított karjait tartsa mellmagasságban, nyomja könyökét hátra, számoljon 10-ig!
 9. Karjait két oldalt lazán lelógatva, könnyedén rázogassa, ezzel együtt ellazítva ujjait és kezeit is!
 10. Nyújtott karját lefelé tartva lassan és finoman hajlítsa föl-le a csuklókat, ismételje a gyakorlatot 3-szor!
 11. Karjait lazán lelógatva szorítsa ökölbe kezét, majd nyújtsa ki az ujjait!

1 https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/elef14.pdf
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34219875/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7774196/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Mi az a COVID háj és hogyan tüntethető el?

2022. 11. 30. elolvasom

A hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

2021. 03. 14. elolvasom

Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről!

2023. 06. 27. elolvasom

Megosztás