Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Koronavírus járvány – bővülő Affidea szolgáltatások

Koronavírus járvány – bővülő Affidea szolgáltatások

2021. 02. 14.

Az Affidea Magyarország szolgáltatásai jelentősen bővültek a koronavírus elleni védekezés jegyében. Az alábbiakban a tavalyi év legfontosabb változásait foglaltuk össze számokban.

Állandóvá válik a videókonzultációs tanácsadás

A világjárvány alatti pozitív tapasztalatoknak köszönhetően az Affidea Magyarország a privát járóbeteg-szakellátási szolgáltatásai között megtartja az online konzultáció lehetőségét a pandémiát követően is. A tavalyi évben használt telemedicinát egy fejlettebb, videó alapú szolgáltatás váltja fel, amely bekerül a hétköznapi rendelési rendbe. Ez sokkal kényelmesebb és időtakarékosabb a betegek számára, hiszen nem kell bejönni személyesen a centrumokba, ugyanakkor a szükséges orvosi szaktanácsok könnyen és gyorsan átadhatók. A legtöbb kontrollvizsgálatnál jellemzően a leleteket beszéli át az orvos a pácienssel, ez pedig kiválóan lebonyolítható online is. A videókonzultációhoz kapcsolódó informatikai fejlesztések már elkezdődtek.

Minden COVID-teszt továbbra is elérhető az Affideánál

A tavalyi esztendő egyértelműen a COVID-szűrés jegyében telt, hiszen a lakosság részéről óriási volt az igény a különböző tesztelési lehetőségek iránt. Fokozott, kiemelkedő figyelem volt tapasztalható először májusban, az első ellenanyagtesztek megjelenése idején, a nyarat követően a PCR-tesztek bevezetésekor és a karácsonyi-ünnepi időszakot megelőzően. Ekkor már az olcsó és gyors antigén-, illetve ellenanyag-antigén kombinált teszt volt a legnépszerűbb. Tavaly az Affidea Magyarországnál 459 antigén-, 380 ellenanyag- és 345 PCR tesztet végeztek, míg vénás ellenanyag-szűrésre 21 esetben került sor. Minden teszttípus továbbra is elérhető az Affidea központjaiban.

Maximális COVID-biztonság a központokban

A világjárvány jelentős kihívás elé állította az egészségügyi szolgáltatókat abból a szempontból is, hogy COVID-biztossá kellett tenni a telephelyek területét, a diagnosztikai- és váróhelyiségeket. A fertőzések megelőzését szolgálta a Covid kérdőív kitöltése a vizsgálatot megelőző napon illetve a központba érkezéskor, , a hőmérőzés, a kórházi Affidea központokban a fertőzött betegek vizsgálatának hatékony elkülönítése , a helyiségek fokozott fertőtlenítése és a különböző felületek vírusvédelmi fóliával való ellátása. A páciensekkel érintkező személyzet védőfelszerelésben dolgozik nap mint nap, hogy ezzel is csökkenjen a fertőzés veszélye. Mivel az Affidea kórházi központjaiban igazolt COVID-19 fertőzötteket is vizsgáltak, így azokon a helyeken különösen fontos a higiéniai követelmények betartása. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „A vizsgálatokat minden esetben járványügyi szempontból biztonságosan szerveztük, azaz a koronavírusos betegeket a járóbeteg-szakellátást követő időszakra ütemeztük, és ezt követően fertőtlenítő takarítást végeztünk az érintett helyiségekben. Mindemellett természetesen a dolgozóink a megfelelő védőfelszerelésben látták el ezeket a fekvőbetegeket.” A tavaly bevezetett hatékony COVID-biztonsági protokollok továbbra is érvényben maradnak mind a magán-, mind pedig a kórházi centrumokban, egészen a járvány végeztéig.

826 COVID-19 betegséggel kapcsolatos tüdő CT-vizsgálatot végeztek

Az Affidea kórházi képalkotó diagnosztikai központjaiban általában 10%-os a fekvőbetegek aránya, ezt az arányt azonban felülírta a koronavírus-járvány. Az elmúlt évben, , az első és második járványhullám idején a kórházban ápolt COVID-19 betegek tüdő CT-vizsgálatainak száma meghaladta a 800-at. „Ez azzal magyarázható, hogy a koronavírus egyik fő célkeresztje a légzőrendszer. A tüdő CT vizsgálatával megállapítható a tüdő érintettségének a kiterjedése, kontroll tüdő CT-vizsgálattal pedig jól nyomon követhető a betegség lefolyása. A vizsgálati leletek alapján pedig meghatározható a leghatékonyabb terápia. Ezért a kórházakban a COVID-19 betegek ellátásánál alapvető fontosságú a tüdő CT-vizsgálat, összesen 826 alacsony sugárterhelésű vizsgálatot (LDCT) végeztünk. 34 esetben addig COVID-negatívként kezelt betegről a CT-vizsgálat alapján derült ki, hogy Covid fertőzött lehet, és ezt később teszttel meg is megerősítették.”- tette hozzá Dr. Kardos Lilla.

Már elérhetők a post-COVID kardiológiai szűréscsomagok

A pandémia ugyanakkor nemcsak a fertőzésen átesett betegeket érinti, de sokan a home office-tól és a járványügyi helyzettől is szoronganak, és mellkasi panaszokat, illetve és szívritmuszavart produkálnak. A koronavírus betegségen átesetteknél pedig számos szerteágazó és változatos kardiológiai és légzőszervi tünet figyelhető meg. A szakemberek szerint a legfontosabb a felgyógyult COVID-19 fertőzöttek esetében, hogy kizárják az esetleges szívizomgyulladást, illetve felmérjék a szervezet szív- és érrendszerének, tüdejének aktuális állapotát. Minden koronavírus betegségen átesett páciensnek ajánlott az általános kardiológiai szűrés és tüdővizsgálat, mielőtt visszatérnek a hétköznapi életükhöz, különösen a rendszeres sporthoz. Ennek nyomán tavaly év végén indultak el az Affidea Magyarország post-COVID szolgáltatási csomagjai, amelyek komplex szűréseket kínálnak.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Több tüdő CT-vizsgálat várható a nagy számú post-COVID beteg miatt!

2021. 06. 13. elolvasom

Mit jelent az ellenanyagszintmérés és miért fontos?

2022. 03. 30. elolvasom

A jéghideg borogatás súlyosbíthatja a lázat

2023. 01. 24. elolvasom

Megosztás