Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A koronavírus az idegrendszert sem kíméli!

A koronavírus az idegrendszert sem kíméli!

2021. 04. 12.

A SARS-CoV2 vírus okozta Covid-19 betegséget több mint egy éve ismerjük. A vírus elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást és nemritkán több szervrendszert is érintő károsodást okozva.

Sajnos a vírus az idegrendszert sem kíméli. Wuhani betegeken végzett tanulmány azt mutatta ki, hogy a betegek 36 százalékánál alakul ki idegrendszeri károsodás. 
A legismertebb  tünet a szaglás és az ízérzés csökkenése, illetve elvesztése. Ez sokszor megelőzi a légúti tünetek megjelenését és a beteg gyógyulását követően is még hónapokig panaszt okozhat. Úgy gondolják, hogy a betegség kezdetekor a vírus az orr nyálkahártyáján szaporodik, és közvetlenül megbetegíti a szaglóhámban lévő idegrostokat. Mivel az idegszálak regenerációja nagyon lassú, a szaglás és az ízérzés visszatérése is hosszabb időt vehet igénybe.

Gyakran panaszkodnak a betegek a betegség lezajlását követően nagyfokú gyengeségre és fáradtságra, különböző testtájak érzészavarára. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a tünet néhány héten belül spontán javul, azonban vannak olyan betegek, akiknél a krónikus fáradtság hónapokig, esetenként fél éven túl is megmarad. Ilyenkor érdemes szakorvoshoz fordulni és elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat.
Abban az esetben is tanácsos orvoshoz  fordulni, ha nem általános gyengeség a panasz, hanem tartósan fennálló izomfájdalom, vagy egyes izomcsoportok gyengesége, esetleg bénulása korlátozza a mozgást. 

Gyakori tünet a fejfájás is. Gyakran egy korábban már meglevő fejfájásbetegség mint például a migrén rosszabbodását észleljük, de sokszor az addig fejfájásra nem, vagy alig panaszkodó beteg válik tünetessé. 

Hasonló a helyzet az epilepsziával és a különböző  esetlegesen addig nyugvó állapotban levő ideg és izombetegségekkel, mint amilyen például a szklerózis multiplex, amelyek a  betegség lezajlása után fellángolhatnak, és a beteg ismét tünetessé válhat.
Ezekben az esetekben is feltétlenül forduljon szakorvoshoz, hogy az alapbetegség rosszabbodását megelőzze.

Végül, de nem utolsó sorban a Covid-19 betegségen átesett betegeknél  az elszenvedett stressz miatt különböző mértékű depressziós, szorongásos tünetek alakulhatnak ki, melyek hosszú távon negatívan befolyásolhatják a beteg életminőségét.

Érdemes szót ejteni az oltásokról és azok mellékhatásairól is. 
Előfordulhat láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg szédülés, gyengeség, aluszékonyság az oltást követő napokban. Ezek a tünetek azonban az esetek túlnyomó többségében napok alatt spontán rendeződnek. Amennyiben az oltást követően kialakult panaszok tartósan fennállnak mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni és a szakmailag indokolt diagnosztikus teszteket elvégezni.
Dr. Till Erzsébet, neurológus szakorvos

További cikkeink

Egyéni felelősség a post-COVID szövődmények kivizsgálása

2022. 04. 28. elolvasom

Túl sokat ülünk, így az aranyér népbetegséggé vált

2023. 01. 13. elolvasom

Óriási fejlődés az ultrahang-vizsgálatok területén

2021. 07. 13. elolvasom

Megosztás