Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az Affidea egyedüli magánegészségügyi szolgáltatóként támogatja a hazai radiológus képzést!

Az Affidea egyedüli magánegészségügyi szolgáltatóként támogatja a hazai radiológus képzést!

2021. 01. 14.

Az Affidea Magyarország egyedülálló módon saját finanszírozású rezidens-helyekkel támogatja a hazai radiológus szakképzést.

Mint ismeretes, az orvostanhallgatóknak az egyetem elvégzése után több éves gyakorlati időt kell eltölteniük azon a tevékenységi területen, amelyet egyedi szakterületüknek választottak, majd szakképzettségüket ezt követően szakvizsga teljesítésével nyerik el. Ezek a rezidensi gyakorlatok szakterülettől függően eltérő hosszúságúak lehetnek, így például a radiológiai szakirány esetében 5 évvel kell számolni a leendő képalkotó diagnosztáknak. Ez alatt az idő alatt az állam finanszírozza a bérüket és a képzésük költségeit egyaránt. Minden évben, a tanévkezdet előtt pár hónappal publikálják az egyetemek azokat a rezidens-listákat, amelyek tartalmazzák az akkreditált egészségügyi intézményekben meglévő szakokat, gyakorlati lehetőségeket. Ezután maguknak a végzős hallgatóknak kell pályázniuk az általuk kiválasztott helyre.

Az Affidea Magyarország már évek óta akkreditált képzőintézmény, azaz végzős orvosokat fogad gyakorlati képzésre radiológia és foglalkozás-egészségügyi szakirányon. Jelenleg 7-7 hallgató tölti itt gyakorlatát mindkét szakterületen. „Büszkék vagyunk arra az Affideánál, hogy sok-sok éve részt vehetünk a hazai radiológus szakképzésben. Tapasztaljuk, hogy a radiológus-rezidensek körében igen népszerű a vállalatunk, mivel nálunk nemzetközileg is elismert komoly szakemberektől tanulhatnak, technikailag igen magas színvonalú gépeken gyakorolhatnak, és sokuk számára a multinacionális környezet is vonzóbbnak számít, mint egy klasszikus állami egészségügyi létesítmény.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. –

„Jelenleg sajnos radiológus-hiány van Magyarországon, ezért döntöttünk úgy, hogy a cég saját maga is támogatja az új generáció képzését. A legkiválóbb leendő diagnosztáknak lehetőséget biztosítunk saját finanszírozásban is a gyakorlati tapasztalat megszerzésére, még akkor is, ha éppen nincs nálunk szabad állami rezidensi hely. Ebben az esetben az Affidea állja a kiválasztott rezidens havi díjazását és képzési költségeit egyaránt, amely sokmillió forintos összeget tesz ki az öt év alatt. Velük egyébként hosszabb távon szerződünk, azaz a gyakorlati évek letelte után is itt maradnak dolgozni az Affideánál radiológusként.”

A foglalkozás-orvostan szakirány első vagy úgynevezett második első szakvizsgaként – ez azt jelenti, hogy nem ráépített a képzés valamelyik korábbi szakvizsgára – működik a hazai egészségügyi képzésben, Első szakvizsgaként államilag finanszírozott vagy önköltséges, második esetben minden esetben önköltséges a képzés. A képzés első szakvizsgaként öt évig, második képzésként végezve- az előző képzés tartalmától függően átlagosan 2-3 évig tart a képzés. Az Affidea Magyarország pár évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a radiológus szakképzés mellett a foglalkozás-egészségügyi rezidensi gyakorlatot is elindítja. Jelenleg a cégnél 7 orvos tölti gyakorlatát ezen a szakirányon, de a kapacitásaink lehetővé teszik több hallgató befogadását is.”

– tette hozzá Dr. Kardos Lilla.

„A foglalkozás-egészségügyi területen az ország egész területén, a nagy iparágak mindegyikében jelen vagyunk, ezt azt jelenti, hogy a rezidensek képzésük, gyakorlataik legnagyobb részét az Affideánál tudják teljesíteni. Lehetőség van tanulmányi szerződés kötésére is.”

Az Affidea Magyarország, a hazai magánegészségügyi piac meghatározó szereplőjeként elhivatottan támogatja továbbra is a hazai képalkotó diagnosztika fejlődését, a radiológusok szakmai képzését.


Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai magánegészségügyi szektor piacvezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, a tavalyi évben több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végzett. Az Affidea ma már nemcsak hazánk, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 4,4 millió pácienst lát el. Az Affidea magánegészségügyi központjaiban, így Magyarországon is az összes képalkotó diagnosztikai eljárás elérhető, így röntgen, ultrahang, mammográfia, csontsűrűség és teljes testtömeg mérés, CT és MR vizsgálat. A szokásos rutin vizsgálatok mellett speciális vizsgálatokat is végeznek, pl. MR esetén agykoponya, gerinc, végtag, ízületek, has és medence vizsgálatokon túl emlő MR, szív MR, speciális multiparametrikus prosztata MR, teljes test MR vizsgálatot. Az Affidea Magyarország vizsgálatait 70, magasan képzett radiológus orvos értékeli.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ezt kell tudni a tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről!

2022. 06. 28. elolvasom

Teljes test MR-vizsgálat – az öngondoskodás legmodernebb formája

2022. 07. 27. elolvasom

Ha ezeket a gyomortüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

2022. 07. 11. elolvasom

Megosztás