Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A  mellrák már ma sem  egyenlő  a  halálos   betegséggel

A mellrák már ma sem egyenlő a halálos betegséggel

2022. 10. 13.

A rendszeres szűrés és az egyre fejlettebb terápiák következtében csökken az emlődaganat következtében elhunytak száma.

Magyarországon a rosszindulatú emlődaganatos betegségek még mindig elég gyakoriak a nők körében: évente körülbelül 7-8000 új esetet regisztrálnak és mintegy 2000 hölgy veszti életét ennek következtében. A mellrák előfordulásának esélye a 45-65 év közötti nők körében a legmagasabb. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint érdemben akkor csökkenthető a mellrák miatti halálozások száma, ha az érintett korosztály legalább 70%-a részt vesz a szűrésen, Magyarországon ez a szám 40 százalék körül alakul. Ezzel kapcsolatban Dr. Farczádi Enikő, az Affidea Magyarország onkológusa elmondta:

„Az évenkénti 2000 haláleset még mindig elszomorító, ezért is lenne fontos a szűrés, azaz, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a rosszindulatú elváltozásokat. A minimális kiterjedésű, még áttétet nem adó daganatok ugyanis több mint 90%-ban gyógyíthatók. Az általános emlőrákszűrést 2002-ben vezették be Magyarországon a 45 -65 év közötti hölgyek körében, és 10 év alatt a statisztikák a halálozások 20 százalékos csökkenését mutatják. Természetesen ez nem csak a szűrésnek, hanem az egyre hatékonyabb terápiás eljárások bevezetésének is köszönhető.”

Ma már egyre modernebb terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre a műtét, a sugárterápia és a klasszikus kemoterápia mellett. A kezelések kiválasztása attól függ, hogy az adott páciensnek milyen típusú emlődaganata van: megkülönböztetnek hormonreceptor-pozitív daganatokat, HER2 (egyfajta fehérje) pozitív tumorokat, és vannak olyan daganatok, amelyek felszínén egyik receptort sincs jelen. Dr. Farczádi Enikő elmagyarázta:

„Ezek a receptorok azért fontosak, mivel ezekre már léteznek célzott terápiák. Ilyen például a hormonterápia, amely nagyon hatékony, ráadásul a betegek körülbelül kétharmada, vagy több mint kétharmada ilyen hormonreceptor-pozitív daganattal rendelkezik, így ők jó eséllyel gyógyíthatók.”

A biológiai jellegű terápia a HER2 pozitív daganatoknál került bevezetésre a 2000-es évek elején, ennek keretében olyan antitesteket fejlesztettek ki, amelyek erre a HER2 pozitív receptorra kapcsolódnak, és ezáltal a daganatsejtek osztódását meggátolják. Érdemes még megemlíteni az immunterápiát is, amely főleg a szervezet saját védekezését kapcsolja be, és ezáltal segíti a rosszindulatú elváltozások elpusztítását.

A kezeléseket követően a mellrákos betegeket öt évig követik negyedéves vizsgálatokkal, amellyel ellenőrzik, hogy a daganat nem újult-e ki. Ezután az ellenőrzés már csak évente szükséges, tíz évet követően pedig gyógyultnak tekinthetők, ugyanakkor nekik is ajánlott később a további rendszeres emlőrákszűrés. Az Affidea Magyarország is csatlakozott a rózsaszín október kezdeményezéshez és az „Élet receptje” című kampányban az önvizsgálat és a szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az emlőrák nem megelőzhető, de korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható, így nagyon fontos, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően, 40 év felett minél több nő vegyen részt mammográfiás szűrésen.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat az MR-vizsgálatokról!

2022. 03. 10. elolvasom

A hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

2021. 03. 14. elolvasom

A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

2022. 03. 22. elolvasom

Megosztás