Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ötezer térítésmentes szűrés az Affidea Diagnosztikától

Ötezer térítésmentes szűrés az Affidea Diagnosztikától

2016. 11. 16.

Közel ötezer, tüdőrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkas CT-vizsgálatot az Affidea Diagnosztika. A több tízmillió forint összköltségű vizsgálatokkal az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódik a képalkotó diagnosztikai szolgáltató.

A daganatos megbetegedések a legnagyobb egészségügyi kihívást jelentik a fejlett országok számára. Halálozási arány tekintetében a tüdőrákhoz köthetőek a legaggasztóbb statisztikák, évente közel másfél millió ember életét követeli ez a daganattípus, melynek ötéves túlélési aránya is alig éri el a 17 százalékot. A riasztó rákstatisztikák tekintetében Magyarország sem kivétel, sőt: mind a megbetegedések számában, mind pedig a halálozási arány tekintetében a régió negatív rekorderei vagyunk. Hazánkban közel tízezer ember veszíti el a harcot ezzel a daganattípussal szemben minden évben.

Ennek egyik oka csupán a közegészségügyet érintő, egyre fokozódó teher, sok esetben ugyanis a beteg már túl későn kerül be a rendszerbe, amikor a betegsége előrehaladott, a kezelési lehetőségek pedig leszűkülnek. Az országos figyelemfelhívó kampányok ellenére is nagy a passzivitás a szűrővizsgálatok felé, holott a legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan a tüdőrák esetében is életet menthet a korai felismerés. Míg a tüdőrák korábban elsősorban a férfiakat sújtó betegség volt – melynek fő oka, hogy körükben nagyobb a dohányosok aránya – az utóbbi években egyre több nő életét is követeli. Ráadásul nem csupán az idősebb korosztályt érinti, kiugróan magas az aktív életkorban lévők megbetegedésének aránya ennél a daganattípusnál.

A riasztó adatok miatt a tüdőrák korai szűrése létfontosságú. A szűrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatok jelentik, melyekre rendszeres, államilag szervezett kampányok jelenleg nincsenek Magyarországon.

Dr. Kovács Gábor – Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, főigazgató főorvos; Leitner György – Affidea Diagnosztika, vezérigazgató

Negyed évszázados jelenlétével az Affidea Diagnosztika a hazai egészségügy egyik meghatározó szereplőjévé vált, Leitner György vezérigazgató szerint ez a kiváltságos státusz komoly kötelezettséggel is jár. „A daganatok gyógyulásának tekintetében az idő rendkívül fontos tényező. Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea felelősséggel viseltetik a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításáért. Ennek tekintetében döntöttünk úgy, hogy bekapcsolódunk a Korányi intézet programjába, amellyel az egyik leggyakoribb daganattípus szűrését tesszük széles körben elérhetővé” – mondta el Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkas CT (LDCT hatékonyságát tüdőrák szűrésre.

A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyan egyéneknél, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata.

Így került kialakításra az a négy vizsgálati csoport, amelyben az Affidea a szűréseket végzi:

  1. erős dohányos, krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s),
  2. dohányos, nem COPD-s
  3. nem dohányos, COPD-s

A programba ezen feltételek mellett az jelentkezhet, akinek életkora 50-79 év között van és anamnézisében nincs tumoros betegsége.

A vizsgálatok térítésmentesek, melyeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzi majd el a Korányi Intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni. A vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak. A nagyjából egy éves időszak alatt ötezer emberen végez el az Affidea alacsony dózisú mellkas CT-t, így hívva fel a figyelmet a szűrések fontosságára.

Dr. Kovács Gábor - Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, főigazgató főorvos; Dr. Kerpel-Fronius Anna - Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, főorvos; Leitner György - Affidea Diagnosztika, vezérigazgató

Dr. Kovács Gábor – Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, főigazgató főorvos; Dr. Kerpel-Fronius Anna – Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, főorvos; Leitner György – Affidea Diagnosztika, vezérigazgató

 

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa úgy nyilatkozott: az intézet örömmel fogadta az Affidea felajánlását, amely szerint a több tízmillió forint összköltségű szűrővizsgálatot térítés mentesen, saját költségére végzi el.. „A tüdőrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívást jelenti Magyarországon, az aggasztó statisztikák pedig elsősorban a szűrővizsgálatok rendszeresítésével javíthatóak. Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest program bekerülhessen a népegészségügyi szűrőprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehető legtöbb veszélyeztetett ember szűrését elvégezhessék” – mondta el a főigazgató.

 

A programról további részleteket, illetve a jelentkezés feltételeit és módját a következő hetekben feltesszük oldalunkra, kérjük látogasson vissza, amennyiben részt kíván venni a programban!

 

Az Affidea-ról

Az Affidea Diagnosztika az elmúlt huszonöt év alatt a legnagyobb hazai képalkotó diagnosztikai szolgáltatóvá nőtte ki magát. A cég 1991 óta van jelen hazánkban, úttörő munkát vállalva az orvosi képalkotás innovatív fejlesztéseinek honosításában. Országszerte 11 központban várja a pácienseket, a fővárosi telephelyek mellett Szegeden, Győrött, Orosházán és Debrecenben üzemelteti a kórházakkal szorosan együttműködve radiológiai, illetve izotóp diagnosztikát.

Az elmúlt negyed évszázad során több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a cég. A hazai intézeteik bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére több, mint 15 milliárd forint beruházást hajtottak végre, telephelyeik kapacitását pedig 17 MR-el és 21 CT-vel gyarapították számos egyéb berendezés mellett.

További cikkeink

Könnyen oldható az MR-vizsgálat miatti feszültség!

2023. 05. 27. elolvasom

Az Affidea LaingBuisson díjat nyert 2022-ben

2022. 11. 24. elolvasom

Legyen minden rákbeteg számára elérhető a gyógyulás lehetősége! – Ezt üzeni idén a rák elleni küzdelem világnapja

2022. 04. 07. elolvasom

Megosztás