Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Így lesz a karácsonyunk biztonságos!

Így lesz a karácsonyunk biztonságos!

2021. 12. 13.

Mindenkinek, az oltott és oltatlan embereknek egyaránt érdemes tesztelni a közös ünnepi programok előtt.

Az ünnepi rokonlátogatások előtt mindenképpen érdemes mindenkinek tesztelni, hogy biztonságban tudjuk magunkat és családtagjainkat. A gyakran látogatott helyszínek közül vendéglátóegységek és a sportközpontok számítanak fertőzés szempontjából leginkább kockázatosnak.

Egy tengerentúli felmérés szerint a közös háztartásban élők/tartózkodók közel 40%-a megfertőződik, amennyiben az egyik családtag SARS-CoV2 pozitív.1 Emiatt a szűk körű, beltérben történő találkozások számítanak az egyik legkockázatosabb potenciális helyszínnek fertőzés szempontjából. Az éttermek és a fitnesztermek is dupla kockázatot képviselnek, míg megfelelő maszk használat esetén a munkahely, a bevásárlóközpontok és a tömegközlekedés kevésbé. Egy amerikai mobiltelefonhasználatot áttekintő vizsgálat (helymeghatározás alapján) kimutatta, hogy mindazok a COVID-19 fertőzöttek, akiknél nem tudtak kimutatni szoros, fertőzött kontaktszemélyt, kétszer nagyobb valószínűséggel jártak valamilyen vendéglátó egységben a betegséget megelőzően.2 Egy brit novemberi kutatás azt vizsgálta, hogy mely társadalmi csoportoknál fordul elő gyakrabban a COVID-19 fertőzés. Az adatokból kiderült, hogy a megfertőződés gyakoribb azoknál, akik az otthonukon kívül dolgoznak, akik 16 év alatti gyermekkel élnek egy háztartásban, akik a 40-50 év közötti korcsoportba tartoznak és akik oltatlanok. 3

Az ünnepekre készülve felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos az idős családtagokat személyesen is meglátogatni. A fenti adatokból is kitűnik, hogy a beltérben történő közös vacsorák, találkozók jelentős fertőzési kockázatot képviselnek. Mivel a védőoltás sem ad 100%-os védelmet a COVID-19 betegség ellen, illetve sokan tünetmenetesen is hordozhatják a vírust, így mindenkinek, az oltott és oltatlan embereknek egyaránt érdemes tesztelni a közös karácsonyi vacsorák előtt. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója elmondta:

„Ha idős rokonhoz készülünk, vagy olyan személlyel szeretnénk ünnepelni, aki oltatlan, esetleg immunhiányos vagy krónikus beteg, mindenképpen teszteljünk a személyes találkozás előtt, akkor is, ha nem érezzük magunkat betegnek. A PCR és antigéntesztek a megfertőződéstől számított 5-ik naptól biztosan kimutatják a vírus jelenlétét a szervezetben, utóbbi pedig akár 15 percen belül eredményt biztosít. A tesztet érdemes a családi, baráti események előtti 1-2 napban megejteni, majd utána kerülni a nyilvános helyek látogatását. Amennyiben valaki felsőlégúti tüneteket észlel magán, mindenképpen maradjon otthon és kerülje a szoros kontaktust más emberekkel. Az ő esetükben mindenképpen ajánlott valamilyen megbízható, hivatalos COVID-19 teszt elvégzése.”

Az antigéntesztet, illetve PCR-tesztet is orrüregből és garatból vett mintavétellel végzik, amely komoly tapasztalatot és gyakorlatot igényel. Dr. Menyhárt Orsolya kiemelte:

„Érdemes szakemberre bízni a tesztelés folyamatát, mert a megfelelően elvégzett mintavételtől is függ az eredmény megbízhatósága. Az is komoly előnynek számít az otthoni teszteléssel szemben, hogy a hivatalos szolgáltatóknál elvégzett teszt eredménye automatikusan bekerül az EESZT-be is.”

1 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/irv.12896
2 https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2020/12/15/this-is-how-quickly-covid-19-can-spread-in-a-restaurant-per-new-study/?sh=10f1d1c41fe4
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/coronaviruscovid19infectionsurveycharacteristicsofpeopletestingpositiveforcovid19uk/17november2021

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ismerje meg a post-COVID emésztési panaszokat!

2022. 03. 10. elolvasom

Új Diagnoscan központ Újpesten

2015. 06. 10. elolvasom

Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

2022. 09. 29. elolvasom

Megosztás