Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az élet védelmében: rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés!

Az élet védelmében: rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés!

2022. 10. 13.

Az önvizsgálat és a rendszeres mammográfiai szűrés életet menthet. Az emlőrák nem megelőzhető, de korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható. Ezt kommunikálja az Affidea Magyarország az „Élet receptje” című társadalmi célú kampánya is.

Az Affidea Magyarország októberben az „Élet receptje” címmel nagyszabású kampányt indított az emlőrák tudatosság hónapjához kapcsolódóan. Ennek keretében ismert emberek támogatásával hívják fel a figyelmet az emlők önvizsgálatának és a rendszeres mellrákszűrésnek a fontosságára. A programot egy meglepő esemény nyitotta meg, ahol sportolók, műsorvezetők és influencerek szembesültek azzal, hogy milyen érzés lehet felfedezni egy kis csomót a mellben, amely akár az emlőrák jele is lehet és bárkinél, akár fiatalabb korban is előfordulhat.

További információ az eseményről készült filmben:

Fontos tudnivalók az emlővizsgálatról

Az emlőrák nem megelőzhető, de szűrhető

„Az emlőrák nem megelőzhető betegség, ezért is nagyon fontos, hogy a korai felismerésre koncentráljunk.”

– hangsúlyozta Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai igazgatója. –

„A havonta végzett rendszeres emlőönvizsgálat a legfontosabb tényező. Természetesen az otthoni ellenőrzés nem elegendő bizonyos kor után. Családi anamnézistől, egyéni adottságtól függően 35, de legkésőbb 40 éves korban ajánlott elkezdeni az évenkénti mammográfiás emlőrákszűrést is.”

A szűrés azért lényeges, mert korai stádiumban felismerve a rosszindulatú emlődaganatos esetek több mint 80%-nál teljes gyógyulást lehet elérni.

Ez az emlőrák diagnózis felállításának három lépése
Az emlők vizsgálata három fő lépésből áll: első a klinikai fizikális vizsgálat, második a kiválasztott képalkotó vizsgálat, és a harmadik – amennyiben valamilyen körülírt elváltozást találtnak a páciensnél – a szövettani mintavétel.

„Ez utóbbi céllal az Affideánál a biopsziát javasoljuk, amely hatékonyabb, mint a vékony tűvel végzett citológia. A vastag tűvel végzett mintavételek előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, tehát alapvetően nem fájdalmas beavatkozások, amelyeket ambuláns is el lehet végezni.” – tette hozzá Dr. Barna Krisztina. „Érdemes olyan egészségügyi intézményben elkezdeni a kivizsgálást, ahol ez három szolgáltatás elérhető, ahol nem kell megszakítani a kivizsgálási folyamatot, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a legrosszabb a várakozás és a bizonytalanság.”

Az emlőrákszűrés alapmódszere a röntgenmammográfia
Az önvizsgálatot havonta célszerű elvégezni, ennek során az emlőkben és a hónaljban apró csomókat, bőrelváltozás, behúzódásokat érdemes keresni. Az emlővizsgálat szabályos módját érdemes akár a mammográfiát végző radiológus szakorvostól elsajátítani. Az emlő diagnosztika és a szűrés alapmódszere a mai napig a röntgen mammográfia. Ezt kiegészítheti ultrahang és MR-vizsgálat is. A röntgenmammográfia speciális felvételi móddal, de elvégezhető a mellimplantátummal rendelkező hölgyeknél is. Dr. Barna Krisztina hozzátette:

„Sajnos a magyar nők elenyésző része jár rendszeresen emlőrákszűrésre, éppen azért fontos, hogy egyre többet beszéljünk róla és ne csak októberben, a mellrák-megelőzés hónapjában.”

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Így kerülje el a vízparti bőrfertőzéseket!

2023. 06. 27. elolvasom

Korszerű MR-készüléket kapott a Péterfy Kórház az Affidea Diagnosztikától

2017. 11. 14. elolvasom

Magánegészségügyi csoportot épít az Affidea

2018. 02. 06. elolvasom

Megosztás