Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A jéghideg borogatás súlyosbíthatja a lázat

A jéghideg borogatás súlyosbíthatja a lázat

2023. 01. 24.

A lázcsillapító tabletták keverése, a hideg borogatás általánosan elfogadott praktikák a magas láz csökkentésére, holott ezek károsak a szervezet számára és többet ártanak, mint használnak. A helyes lázcsillapítás lépéseit cikkünkben vesszük sorra.
Láz? Óvatosan a házi praktikákkal!
A normális testhőmérséklet kóros emelkedését láznak hívják, 38 fokig hőemelkedésről beszélünk, míg efölött lázról. A hónaljban mérve a normális testhőmérséklet 37 fokig terjedhet, a végbélben mérve általában ennél 0,4 fokkal magasabb. Napközben a testhőmérséklet ingadozhat, a kora reggeli órákban a legalacsonyabb, míg délután vagy este akár 37,8 fok is lehet. A láz mögött általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll. Ezen kívül az autoimmun kórképek, a daganatos betegségek, különösen a vérképzési zavarok és a vesedaganatok, az éreredetű gyulladások, így trombózis, infarktus, szívtrauma, agyi sérülés is okozhatnak lázat. Ritkán gyógyszerek, antibiotikumok és bizonyos szívgyógyszerek mellékhatásaként emelkedik meg a testhőmérséklet, de az olyan banális helyzetek, mint a túlzott testmozgás vagy napfürdőzés is okozhat lázat. Súlyos betegségre utalhat, ha egy páciensnél minden ok nélkül lép fel lázas állapot, ilyenkor minden esetben ki kell deríteni, hogy pontosan mi áll a háttérben.

A lázcsillapítással kapcsolatban még rengeteg tévhit él az emberekben. Ma már az orvosok között is általánosan elfogadott, hogy csak a 38,5 fok feletti testhőmérsékletet érdemes csökkenteni, mivel a szervezet így védekezik a vírusok és baktériumok ellen. A gyerekeknél, az idősebb embereknél és a szívbetegeknél nem szabad megvárni, hogy a testhőmérséklet 38,5 fok fölé kússzon, mert esetükben veszélyes lehet ez az állapot. A láz egyszerű, vény nélkül kapható gyógyszerekkel és külsőleges hűtéssel csillapítható. A páciensek sokszor többféle gyógyszert is beszednek azt gondolva, hogy így hatékonyabb lesz a lázcsillapítás. De nem szabad keverni a tablettákat. Ha nagyon magas a láz, akkor akár két óránként, de általában 4-6 óránként kell bevenni a lázcsillapítót és mindig ugyanazt a készítményt. Különösen gyerekeknél hatásos lehet az ülőfürdő, amely soha nem hideg vizet, hanem langyosat jelent. A borogatásra szintén igaz az, hogy nem szabad jéghideg vizet vagy jeget alkalmazni, mert ezek először összehúzzák a pórusokat így csökkentve a szervezet hőleadását, ezzel még súlyosabbá téve a lázas tüneteket. Ha egy felnőttnél 3-5 napon belül nem múlik a láz, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A felnőtt egészség záloga az ultrahangos csecsemőszűrés

2021. 08. 13. elolvasom

Bizonytalan a harmadik vakcinát illetően? – Segíthet az ellenanyagszint meghatározása

2021. 07. 13. elolvasom

Így védjük szemünk egészségét a gyakori képernyő használat káros hatásaitól!

2021. 11. 13. elolvasom

Megosztás