Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Endometriózis – tények és tévhitek

Endometriózis – tények és tévhitek

2023. 06. 27.

Az endometriózis a közhiedelemmel szemben nem csak a fiatalok betegsége, bármely életkorban jelentkezhet a termékeny hölgyeknél. Sajnos sokan még csak nem is sejtik, hogy ez a betegség okozhatja a görcsös menstruációs fájdalmakat, hiszen a menzesz velejárójának tekintik, így nem fordulnak orvoshoz.

Az endometriózis egy krónikus nőgyógyászati betegség, amelynél a méhnyálkahártya sejtjei a méhen kívül is megtalálhatók, fájdalmas panaszokat okozva. A leggyakrabban a petefészekben, a hashártyán jelenhetnek meg méhnyálkahártya sejtjei, de bizonyos esetekben, összenövések által vagy a véráram segítségével átterjedhetnek a húgyhólyagra, vastagbélre, illetve ritkán a tüdő, a máj, és még az agy is érintett lehet. A termékeny korban lévő nők mintegy 10%-a szenved endometriózisban,1 ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben nem a fiatalok betegsége, bármely életkorban kialakulhat a termékenység évtizedei alatt. Az Affidea Magyarország részéről Dr. Gabulya Henrik, szülész-nőgyógyász főorvos elmondta:

„Az endometriózis már ismert volt régen is, de az elmúlt 10-15 évben került a gyógyítás fókuszába. Különösen a meddőségi kezelésekhez kapcsolódva, hiszen elmondható, hogy a meddő hölgyek 40-50%-nál endometriózis is kimutatható. Magyarországon körülbelül 200 ezerre tehető a betegek száma, világszerte pedig 70 millió nő szenved ettől a betegségtől.”

Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruációt megelőző, illetve az alatt jelentkező fájdalom, de előfordulhat a szexuális élet közben is hüvelyi vagy hasi fájdalom. Fájdalmas lehet a mensturáció előtti időszakban a széklet- és vizeletürítés, valamint rendellenes vérzések is előfordulhatnak a ciklus második felében. Komoly figyelmeztető jel maga a meddőség, de számtalan egyéb panaszt is fel lehet sorolni, például fogyás, hányás, étvágytalanság, vérköpés. Dr. Gabulya Henrik, szülész-nőgyógyász főorvos hangsúlyozta:

„Az endometriózis diagnózisának felállítása igen hosszadalmas folyamat. Nagyon sok hölgy tévesen úgy véli, hogy a menstruáció eleve fájdalommal jár, és emiatt nem is keresi fel a nőgyógyászt, holott előfordulhat, hogy endometriózis okozza a panaszokat. Ha valakinél a fenti tünetek rendszeresen előfordulnak, érdemes szakorvoshoz fordulni.”

Az endometriózis kiváltó okaira többféle elmélet létezik. Az egyik legrégebbi és legszélesebb körben elfogadott teória szerint a visszafelé áramló menstruációs vérzés, az úgynevezett retrográd menstruáció okozza. Itt a leváló méhnyálkahártya nem a méhnyakon keresztül a hüvely felé ürül, hanem visszafelé áramlik a petevezetékeken át és bekerül a hasüregbe. Ez a folyamat összenövéseket és komoly gyulladást okozhat, ennek nyomán alakul ki a fájdalom is. Más elmélet szerint immunológiai okok állnak a betegség hátterében, amikor az immunrendszer nem képes elpusztítani a szervezetben téves helyen felbukkanó méhnyálkahártya sejteket. A harmadik elmélet szerint a hashártya sejtjei is egy kóros folyamat során átváltozhatnak méhnyálkahártya sejtekké, valamint természetesen nem vethető el a genetikai háttér sem. Dr. Gabulya Henrik hozzátette:

„Bár az okok még nem tisztázottak, megfigyelhető, hogy a modern, iparosodott, vegyi üzemeket működtető társadalmakban jóval gyakoribb az endometriózis kialakulása a hölgyeknél, így külső tényezők is szerepet játszhatnak.”

Az endometriózist általában laporoszkópia segítségével kezelik. A kulcslyuksebészet által hatékonyan és könnyen eltávolíthatók azok az endometriotikus szövetek, amelyek a méhen kívül helyezkednek el, és fájdalmas panaszokat okoznak. A műtétet – egyedi esettől függően – gyógyszeres terápiák egészíthetik ki, amelyek jellemzően 3-6 hónapos, hosszabb távú kezelések. Az endometriózis a műtét után is folyamatos utánkövetést igényel, mivel évente 10%-kal növekszik a kiújulás esélye.

1 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Nem a szűréstől, az infarktustól kell tartani!

2022. 09. 29. elolvasom

Ilyen egy CT-vizsgálat menete!

2022. 03. 10. elolvasom

Nemzeti Rákellenes Nap

2021. 04. 12. elolvasom

Megosztás