Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Mammográfia: Előzze meg a bajt fájdalommentesen, alig 3 perc alatt!

Mammográfia: Előzze meg a bajt fájdalommentesen, alig 3 perc alatt!

2021. 04. 12.

Az emlőrák szűrés alap módszere a röntgen mammográfia. Az ajánlásoknak megfelelő és az Affidea Magyarország képalkotó centrumaiban is használt teljesen digitális technika a hagyományos, analóg módszerhez képest kisebb sugárterhelést jelent a páciensek számára. A módszer diagnosztikus érzékenysége elsősorban az emlő alapszerkezetétől függően 80-85%-os, mely tovább javítható a 3D tomoszintézis technikával, mely során mindkét standard irányból vékony rétegű sorozat felvételek készülnek az emlőről. Ez főleg a sűrű szerkezetű, un. denz emlőkben segíti a kis méretű invazív rákok felismerését.

A mammográfiát ultrahang vizsgálattal kiegészítve- mely során az emlők állományán kívül a hónalji nyirok régiókat is vizsgáljuk- tovább növelhető a diagnosztikai pontosság. Ezért javasoljuk, hogy szűrő jelleggel is komplex emlő vizsgálatra kerüljön sor, de panasszal, tapintható elváltozással jelentkező páciens esetében kötelező az ultrahang vizsgálat. Amennyiben valamilyen eltérést találunk, abból mintavételt kell végezni patológiai elemzés céljára, annak eldöntésére, hogy milyen jellegű elváltozásról van szó. Ezt a leggyakrabban ultrahang vezérléssel végezzük, de a csak a mammográfiás felvételeken ábrázolódó elváltozások, főleg mikromeszesedések esetében a sztereotaxiás mintavétel a megfelelő módszer. Bank Center központunkban ezt a beavatkozást is el tudjuk végezni.

Bizonyos esetekben a diagnosztikai folyamat MR vizsgálattal történő kiegészítése is szükséges lehet. Ezt a leggyakrabban kontrasztanyag adásával végezzük, natív vizsgálat csak az emlő implantátumok megítélésére alkalmas. A hormonálisan aktív korban lévő páciensek esetében fontos a vizsgálat időzítése, a ciklus 2.(-3.) hete az alkalmas időszak.

Az emlő vizsgálatok diagnosztikus értéke akkor a legnagyobb, ha azokat a megfelelő sorrendben: mammográfia, szakorvosi fizikális vizsgálat, ultrahang, szükség esetén célzott mintavétel (elsősorban szöveti mintavétel -core biopszia-) ugyanaz, az emlődiagnosztikában jártas szakorvos végzi.

Az Affidea központokban mindezen lehetőségek adottak, a páciensek minden esetben szakorvossal találkoznak, még az alap mammográfiához is hozzátartozik az orvosi fizikális vizsgálat és a szóbeli vélemény után azonnal kapnak írásbeli leletet is. Ez alól a mintavétel, jellegéből adódóan kivétel, ilyen esetben amint megérkezik a patológiai eredmény (5-10 munkanap), azt összefoglaló szakvélemény kíséretében azonnal továbbítjuk páciensünknek. Ezt követően, ha a páciens igényli, telefonon konzultálhat szakorvosunkkal.
Dr. Barna Krisztina képalkotó diagnosztika – orvosigazgató

További cikkeink

Korszerű MR-készüléket kapott a Péterfy Kórház az Affidea Diagnosztikától

2017. 11. 14. elolvasom

A koronavírus az idegrendszert sem kíméli!

2021. 04. 12. elolvasom

A negyedik hullám betegeinek különösen ajánlott a post COVID szűrés!

2021. 12. 13. elolvasom

Megosztás