Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Teljes test MR-vizsgálat – az öngondoskodás legmodernebb formája

Teljes test MR-vizsgálat – az öngondoskodás legmodernebb formája

2022. 07. 27.

A teljes test MR-vizsgálat a leghatékonyabb eljárás a szervezet általános állapotfelmérésére, több röntgen, CT és ultrahang vizsgálatot kiválthat egyszerre.

A teljes test MR-vizsgálat során a koponyától a bokáig szinte minden testrészről anatómiai minőségű kép alkotható. A felső végtagok és a lábfej alkattól függően kerülnek a vizsgálati régióba, így azokról többnyire nem hozható létre értékelhető felvétel. Egy teljes test MR-vizsgálat körülbelül 1 óra 20 perc alatt bonyolítható le, ez függ a páciens testmagasságától. A vizsgálatot kontrasztanyag adása nélkül végzik, így különösebb előkészületet nem igényel a páciensek részéről. Érdemes éhgyomorral érkezni a vizsgálatra, mivel így az epehólyagról jobb felvétel készíthető. Ezzel kapcsolatban Dr. Tombácz Andrea az Affidea Magyarország radiológus szakorvosa elmondta:

„Minden esetben vizsgáljuk az agyállományt, a nyaki lágyrészt, a gerinc mindhárom szakaszát, illetve a medencét és alsó végtagi csontokat, izmokat, valamint a hasi (máj, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvesék), valamint kismedencei szerveket, méhet, petefészket a hölgyeknél és a prosztatát a férfiaknál. A teljes test MR-rel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az emlők, a tüdő és a gyomor-bélrendszer vizsgálatára nem alkalmas.”

A tengerentúlon és hazánkban is a teljes test MR-vizsgálatot egyre többször alkalmazzák általános állapotfelmérés céljából, kiváltva ezzel több egyedi szervre irányuló vizsgálatot. Jobb hatékonysággal működik, mint például a gerincröntgen vagy éppen a hasi ultrahang. Az MR-vizsgálat ráadásul nem jár sugárterheléssel, mint a CT vagy a röntgenfelvételek. Ráadásul a pácienseknek is kényelmesebb, hiszen egyetlen alkalommal letudhatják a szervezet általános szűrését, és nem kell külön-külön elmenni több vizsgálatra. Dr. Tombácz Andrea kiemelte:

„Azt tapasztaljuk, hogy a páciensek és a cégek a teljes test MR-vizsgálatra egyre inkább egyfajta multifunkcionális szűrővizsgálatként tekintenek. Számos vállalat egészségügyi programjába bekerült, és magas szintű menedzserszűrések részeként veszik igénybe a munkavállalóik számára. A teljes test MR elsősorban panaszmentes pácienseknek ajánlható, akik szeretnének egy általános képalkotó állapotfelmérést készíttetni a szervezetükről. Azt viszont érdemes tudni, hogy ez a vizsgálat nem helyettesíti az emlő-, tüdő- vagy vastagbél daganat célzott szűrését.”

A vizsgálattal fény derülhet olyan mozgásszervi gerinc- vagy ízületi problémákra, amelyek még nem okoznak tüneteket, ugyanakkor a korai felfedezés nyomán még műtét nélkül, akár gyógytornával is kezelhetők. Dr. Tombácz Andrea elmondta, hogy korábban volt arra is példa, amikor a teljes test MR a páciens életét mentette meg azzal, hogy korai stádiumban sikerült észlelni kezdődő rosszindulatú daganatokat:

„Egy hölgynél például 7 milliméteres máj daganatot, több esetben prosztata, vese, hasnyálmirigy daganatot fedeztünk fel. Ezek még nem okoztak panaszokat, viszont az igen korai felismerés esélyt adott a gyógyulásra.”

Egy német-holland kutatás szerint a teljes test MR körülbelül a páciensek 12%-nál talált valamilyen daganatos vagy kardiovaszkuláris elváltozást.1 Az onkológia területén a teljes test MR-vizsgálatot a myeloma multiplexnél (ez egy rosszindulatú daganatos betegség, amely a plazmasejt nevű fehérvérsejteket érinti) alkalmazzák protokoll szerint, mivel itt szükség van a csontok és a csontvelő részletesebb vizsgálatára.

A teljes test MR szinte mindenkinél elvégezhető, bár sokan úgy vélik, hogy fémimplantátum kizáró ok lehet, ezzel a tévhittel kapcsolatban Dr. Tombácz Andrea elmondta:

„A hat hétnél régebben szervezetbe helyezett fém implantátumot semmiképpen nem fogja elmozdítani a mágneses tér. Esetleg a képminőség romolhat a környező régióban, így az MR-vizsgálat kivitelezhető ezeknél a pácienseknél is. Ráadásul az utóbbi időben már nem igen használnak ferromágneses fémprotéziseket, klippeket a műtétek során. Régebben a behelyezett eszközök anyagáról igazolást kértünk a műtétet végző orvostól. Pacemakerrel rendelkező pácienseknek tilos az MR-vizsgálóba lépniük. Az elmúlt években beültetett készülékek azonban mára kardiológus által átállíthatók MR-vizsgálati módra, erről szintén írásos igazolás szükséges, de az ő esetükben is megvalósítható a vizsgálat.”

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz!

2023. 04. 08. elolvasom

Az élet védelmében: rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés!

2022. 10. 13. elolvasom

A HPV okozta torokrák a fiatal férfiakat érinti leginkább!

2021. 03. 14. elolvasom

Megosztás