Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az oltás mellett a megbízható tesztelés a legjobb védekezési módszer

Az oltás mellett a megbízható tesztelés a legjobb védekezési módszer

2021. 11. 13.

Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra? Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.

A megbízható tesztelés egyaránt fontos az oltott és oltatlanok esetében is

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a védőoltás felvétele nem garantálja egyértelműen, hogy nem fertőződhetünk meg vagy nem adhatjuk tovább a COVID-19 betegséget. Egy delta variánsra vonatkozó kutatás szerint négy beoltott páciensből egy megfertőződött, ha egy háztartásban élt igazolt COVID-19 beteggel, ugyanennek a fertőzésnek a valószínűsége az oltatlanok esetében ennek a többszöröse.1 Emiatt fontos, hogy az oltott és oltatlan, felsőlégúti tüneteket produkáló pácienseket egyaránt teszteljék, illetve az egészségesnek tűnő személyek is teszteljenek, mielőtt kockázatos csoportba tartozó emberekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba, hiszen a fertőzés sokaknál tünetmentesen zajlik.

Az idősek, az immunhiányos és krónikus betegek továbbra is veszélyben

Az antigén és PCR-tesztek számítanak a legmegbízhatóbb teszteknek COVID-19 fertőzés gyanúja esetén. A teszteléssel így jelentősen csökkenthető a vírus továbbadásának kockázata mind az oltatlan, mind az oltott pácienseknél.

„Ha valaki bizonyított koronavírus fertőzöttel került kapcsolatba, akkor mindenképpen érdemes teszteltetni magát függetlenül attól, hogy betegnek érzi-e magát, korábban kapott-e védőoltást vagy sem. Ez különösen fontos, ha oltatlan személlyel élünk egy háztartásban, vagy olyan családtaggal, aki súlyos immunhiánnyal küzd vagy kockázatos betegségben szenved. A vírus továbbadása az ő esetükben ugyanis akár végzetes is lehet. Mivel a védőoltás mellet is megfertőződhetünk, így fontos lenne, hogy az oltottak felsőlégúti panaszok esetén mindenképpen teszteljenek, ezzel elkerülhető, hogy akaratukon kívül továbbadják a fertőzést. Ráadásul, ha valakiről kiderül, hogy átesett a betegségen, annak utólag érdemes odafigyelni az esetlegesen jelentkező post-COVID tünetekre is.”

– mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Megbízhatóbb a szakértő által végzett teszt

Az oltatlan pácienseknek a kombinált tesztek ajánlottak, amelyek nemcsak a vírus jelenlétét igazolják a szervezetben, de az ellenanyagok kimutatásával informálnak arról is, hogy a betegség mely időszakában jár a páciens. A kombinált teszt előnye, hogy 15 percen belül ad eredményt. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette:

„A COVID antigéntesztekhez a legtöbbször az orrüregből vesznek mintákat. Ez egy kellemetlen folyamat, ugyanakkor fontos a gyakorlat és a tapasztalat. Az otthoni tesztelés során előfordulhat, hogy a páciens önmaga nem helyezi olyan mélyre a mintavevő pálcikát vagy nem megfelelő módon veszi le a kenetet, így a teszt fals negatív eredményt ad, esetleg eleve használhatatlan lesz. Ha valóban megbízható teszteredményre van szükségünk, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a teszteléssel.”

Személy és életkor függő, hogy kinél milyen magas a védőoltások utáni ellenanyagszint. Ha valaki bizonytalan abban, hogy szüksége van-e harmadik védőoltásra, akkor kérjen ellenanyagszint meghatározást, amely informál a szervezet aktuális védelméről. Ez egy vénás vérből végzett komplex vizsgálat, amely nem azonos az antitest gyorstesztekkel. Ez utóbbiak nem alkalmasak a védettség megállapítására.

Előzze meg a súlyos post-COVID szövődmények kialakulását

A tesztelés azért is fontos lehet egy felsőlégúti betegségnél, mert a SARS CoV2 az aktív fertőzés súlyosságától függetlenül különböző post-COVID betegségeket alakíthat ki később. De ha nem tudjuk, hogy COVID-fertőzöttek voltunk-e, akkor később sem figyelünk a megjelenő panaszokra. Egy nemzetközi kutatás szerint a betegség után az érintettek 76%-a számolt be legalább egy panaszról: leggyakrabban a fáradtság/izomgyengeség jelentkezett (63%), ezt követték gyakoriságban az alvási nehézségek (26%), valamint a szorongás/depresszió (23%).2 Nagyon sok embernél alakul ki az úgynevezett hosszú távú COVID szindróma. Az ő esetükben akár hosszú hetekig és hónapokig fennállhatnak különböző tünetek: ilyen lehet a fáradtság, a tartós szag- vagy ízvesztés, a hajhullás és a zsibbadás.3 A súlyos testi szövődmények túlnyomó része a szív- és tüdőrendszerhez kapcsolódik. Ilyen később kialakuló probléma lehet a szívizomgyulladás, az aritmia (szívritmuszavar) és a szív vérellátási zavara, bakteriális tüdőgyulladás, folyadék felszaporodás a szívburokban. A trombózisos szövődményeket, mint például a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát szintén lehetséges post-COVID következményekként azonosították.

1 https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2638

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Az ízületi panaszokat a civilizációs betegségek okozzák!

2023. 02. 28. elolvasom

A röntgensugárzással működő képalkotás egyre biztonságosabb!

2021. 06. 13. elolvasom

A pandémia miatt kétszer annyian halhatnak meg mellrákban

2021. 03. 14. elolvasom

Megosztás