Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort

A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort

2023. 05. 27.

Egyre gyakoribb a lisztérzékenység, amely kezeletlenül akár limfóma kialakulásához is vezethet. Mi a különbség a cöliákia, azaz a lisztérzékenység és a nem immunológiai hátterű gluténérzékenység között?

Napjainkban igen divatos gluténmentesen étkezni, a KSH kimutatása szerint a 15 évnél idősebb magyarok közel 2%-a követ ilyen diétát.1 Ugyanakkor a cöliákiát meg kell különböztetni a nem immunológiai eredetű glutén érzékenységtől, az NCGS-től (nem cöliákiás gluténérzékenység). A cöliákiánál súlyosan pusztul a bélfal nyálkahártyája és ez felszívódási zavarokhoz, súlyos emésztési problémákhoz, vérszegénységhez és súlyos esetben akár rosszindulatú betegség (daganatos jellegű megbetegedés – limfóma) kialakulásához vezet. Az NCGS-nél a szervezet szintén emésztési panaszokkal, hasmenéssel, puffadással reagál a glutén fogyasztására, de nem pusztul a bélfal nyálkahártyája és nem figyelhetők meg egyéb immunológiai tünetek, például bőrkiütések sem. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a túlsúlyukért vagy a hasi panaszaikért a glutén a felelős, de az otthoni tesztek helyett érdemes pontos diagnózist kérni szakembertől. A cöliákia tipikus tüneteinél – bőrkiütések, emésztési panaszok – első lépésben vértesztet végeznek, amennyiben ez pozitív lesz, akkor a betegnél endoszkópos vizsgálatot végeznek a bélfal nyálkahártya állapotának ellenőrzésére. A cöliákia a magyarok 1%-át2 érinti, 60%-ban gyermekeknél és 40%-ban felnőtteknél alakul ki. A lisztérzékenyek aránya egyébként folyamatosan növekszik és a becslések szerint az esetek 97%-a nem kerül felismerésre.3

A cöliákiát komolyan kell venni, mert a kezeletlen betegség limfóma kialakulásához vezethet. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroneterológusa elmondta:

„A cöliákiánál a glutént alkotó gliadin fehérjék ellen indul el egy kóros immunológiai reakció a szervezetben, amelynek következtében a bélnyálkahártya károsodik, sorvadni kezd. A bélfal bizonyos rétegén belül nagy mennyiségű fehérvérsejt található, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet védekezésében. Ha valaki gluténérzékeny és emiatt a bélfala integritása sérül, akkor ezek a fehérvérsejtek túlszaporodnak, mivel a bélből átjutó baktériumok és más káros anyagok ellen fokozottan védekeznek. Ha a fehérvérsejtek osztódása és szaporodása felgyorsul, rosszindulatú betegség, limfóma kialakulásához vezethet. Ezért a cöliákiás betegek esetében 10-15%-kal4 gyakrabban fordul elő limfóma. Pont emiatt nagyon fontos, hogy a lisztérzékenység gyanúját endoszkópia során végzett mintavétel szövettani vizsgálata által igazolják, mely során az is kiderül, hogy milyen mértékben károsodott a bélnyálkahártya.”

Az igazolt lisztérzékeny betegek minden esetben dietetikushoz kerülnek, mivel a cöliákia ellen még nem létezik gyógyszer, kizárólagos terápiája az, ha a beteg élete végéig mellőzi a glutén fogyasztását. Ihász Katalin, dietetikus kiemelte:

„A cöliákiás pácienseknek teljesen ki kell iktatni a táplálkozásából a glutént, így kerülni kell a búza, a rozs, az árpa és a zab és az abból készült ételek fogyasztását. Ma már többféle gluténmentes liszt kapható kereskedelmi forgalomban, amellyel hatékonyan pótolhatók a hagyományos lisztek. Nagyon fontos, hogy a beteg még minimális mennyiségű glutént se fogyasszon, így, ha egy családban lisztérzékenységet diagnosztizálnak, akkor érdemes az egész családnak gluténmentesen étkezni és lecserélni a főzőedényeket, a kenyérsütő gépet és még a vágódeszkát is. Vásárlásnál minden csomagolt élelmiszer feliratát ellenőrizni kell, mivel akár egy szalámi, egy fűszerkeverék vagy egy konzerv is tartalmazhat glutén. A kóros immunológiai folyamatokat csak a glutén teljes kiiktatásával lehet pozitívan befolyásolni. A betegség előfordulása saját tapasztalataim szerint is egyre gyakoribb, főként a gyermekeknél. A felnőtt nőknél például sok esetben akkor derül ki, amikor gyermeket szeretnének és az inzulinrezisztencia mellett cöliákiát is diagnosztizálnak.”

Fontos továbbá, – ha valakinél cöliakia igazolódik – a vérrokonok vizsgálata, mert a kórkép öröklődhet.


1 https://www.ksh.hu/infografika/2021/glutenmentes_infografika.pdf
2 https://semmelweis.hu/hirek/2018/10/11/tobb-szazezer-embert-erinthet-de-sok-meg-a-kerdes-a-nem-coliakias-glutenerzekenyseg-korul/
3 https://www.cureceliacdisease.org/wp-content/uploads/341_CDCFactSheets8_FactsFigures.pdf
4 https://glutenerzekeny.hu/kezeletlen-coliakia-es-egyes-daganatok/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Elek Ferenc megkönnyebbült a rákszűrés után!

2021. 02. 14. elolvasom

Fokozott igény az ellenanyagszint mérésre

2022. 01. 24. elolvasom

Több ezer volt COVID beteget érinthetnek a kardiológiai problémák

2022. 01. 31. elolvasom

Megosztás