Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A reflux nem a gyomor betegsége!

A reflux nem a gyomor betegsége!

2022. 12. 24.

Tévhit, hogy a reflux a gyomor betegsége, hátterében többféle probléma állhat. Az okokat érdemes endoszkópos vizsgálattal, gyomortükrözéssel kideríteni.

A reflux ma már népbetegségnek számít a világon, különösen a fejlett országokban. A becslések szerint Észak-Amerikában a felnőttek 18%–27%-a, míg Európában a 9%–25%-a szenved refluxos panaszoktól, Ausztráliában pedig minden tizedik ember.1 A reflux nem más, mint a savas, emésztőenzimekkel teli gyomorváladék visszaáramlása a nyelőcsőbe. Bár a köznyelvben a refluxot a gyomorégés szinonimájaként használják, a két jelenség nem teljesen azonos, még a tüneteket illetően sem. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központjának vezetője, gasztroenterológus szakorvos elmondta:

„A refluxos betegek panaszai rendkívül szerteágazóak lehetnek, de természetesen léteznek tipikusnak tekinthető tünetek. Egyrészt a beteg azt érzi, hogy valami feljön a nyelőcsövébe, azt marja, szorító érzést okozva a mellkasában, ami akár a hátába is kisugározhat. Ha régóta fennáll a probléma, akkor a nyelőcső izgalmi állapotából adódóan torokfájás, köhögés, esetleg krónikus orrmellékgyulladás jelentkezhet. Ezzel szemben a gyomorégés elsősorban a gyomorsav túltengésének köszönhetően egyfajta égő érzést, fájdalmat jelent a gyomor környékén.”

A refluxos panaszokat okozhatja strukturális rendellenesség, például egy rekeszizomsérv, aminek következtében nem zár megfelelően a gyomorszáj, és ezért kerül a gyomortartalom a nyelőcsőbe. De ez igen ritka, jóval gyakoribb, hogy a refluxot a gyomorürülés zavara hozza létre. Ezt Dr. Sike Róbert így magyarázza:

„A gyomor normális esetben az emésztési folyamatok alapját képezi, az elfogyasztott élelmiszer bejut a gyomorba, ahol maró sav, pepszin és különböző emésztő enzimek termelődnek, amelyek alkotóelemire bontják az ételt, majd ezután ez a félig elfolyósodott anyag kerül tovább a belekbe. Ma már jól tudjuk, hogy a bélműködés szabályozásában jelentős mértékben vesz részt a mikrobiom, azaz bélben lakó baktériumok összessége. Ha a bélrendszerben található többmilliárd baktérium gáztermelése elkezd kórossá válni, illetve nem megfelelő dinamikával, ütemben történik, akkor ez gáz nem engedi a gyomor tartalmát ürülni. Visszafelé nyomást gyakorol a gyomorra oly mértékben, hogy annak tartalma a nyelőcsőbe kerül.”

A kérdés az, hogy mit tehet egy refluxos beteg? Dr. Sike Róbert szerint a savlekötők nem oldják meg a problémát, mivel ezek a gyógyszerek huzamosabb ideig szedve átalakítják a gyomor PH értékét, és tovább rontanak a helyzeten:

„Érdemes minden refluxos betegnél kivizsgálni, hogy mi okozza a tüneteket, van-e a háttérben esetleg rekeszizomsérv, milyen felmaródást okozott a nyelőcsőben a probléma. Ezt endoszkópos vizsgálattal állapíthatjuk meg egy gyomortükrözés során. A refluxos betegeknél egyébként – akiknél évekig fennáll a probléma – gyakrabban alakul ki gyomorszáji daganat is, így nem érdemes a betegséget elhanyagolni. A panaszok csökkenthetők megfelelő diétával, a csípős, fűszeres ételek kerülésével, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a szénsavas italok mellőzésével és a mikrobiom működésének helyreállításával.”

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046948/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Megalakult a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete

2017. 04. 25. elolvasom

Ötezer térítésmentes szűrés az Affidea Diagnosztikától

2016. 11. 16. elolvasom

Ezt kell tudni az emlődaganatokról!

2023. 03. 04. elolvasom

Megosztás