Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Így kerülje el a vízparti bőrfertőzéseket!

Így kerülje el a vízparti bőrfertőzéseket!

2023. 06. 27.

Szemölcs, bőrgomba, bakteriális bőrfertőzés – hasznos tippek a bőrgyógyásztól vízparti nyaralásra!

A nyár a vízparti pihenés időszaka, ugyanakkor a strandokon a bőrfertőzések kockázata megnő. Egy görög kutatás például vízi sportokat űző atlétákat vizsgált, és kiderült, hogy minden ötödik sportoló megfertőződik évente legalább egyszer valamilyen típusú szemölccsel (leggyakrabban uszoda- vagy herpesz vírus okozta szemölccsel). A fertőzések előfordulása nyáron a legmagasabb, négy-ötszörös az esetszám a téli időszakhoz viszonyítva. Ezzel kapcsolatban Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa elmondta:

„Gyakran mezítláb járkálunk a vizes padlón a közös zuhanyzókban, a strandokon, ahol nagyon könnyű megfertőződni szemölcsökkel. Az ezt okozó vírusok ugyanis életképesek maradnak egy ideig a vizes felületeken, s ha egy szemölccsel rendelkező ember sétál végig a padlón, akkor a bőrfelületéről vírusok kerülnek a csempére. Ezek a bőrünkön lévő apró mikrosérüléseken keresztül behatolhatnak a bőrbe és ott szemölcsöt alakítanak ki. Ezért fontos a közösségi terekben, zuhanyozókban, strandon a papucs viselete.”

A gombás bőrfertőzés még ennél is gyakrabban fordul elő, egyes becslések szerint a világ népességének 20-25%-a küzd valamilyen gombás bőrfertőzéssel. Bár manapság már számtalan készítményt kapni a gombás bőrfertőzés kezelésére, hámló, viszkető, vörös bőrpanaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni. Dr. Kósa Péter kiemelte:

„Javasolt bőrproblémáinkkal minden esetben szakorvoshoz fordulni, mivel nem biztos, hogy gomba okozza a tüneteket, más is állhat a háttérben, amire nem jók a gombaölő krémek. Jobb, ha inkább bőrgyógyász diagnosztizálja és oldja meg a problémát.” A különböző kórokozók fertőzéseit néhány praktikus tanács betartásával érdemes megelőzni.

Ha valaki például rendszeresen sportol, akkor sport után javasolt a zuhanyzás az esetleges bőrfertőzéseket elkerülése végett. A verejték ugyanis remek táptalaj a gombák, baktériumok szaporodásának, amely bőrproblémákhoz vezethet. Nyáron érdemes a szökőkutakat is elkerülni, hiszen ezeket nem fürdőzésre alakították ki, így a benne lévő vegyszerek, esetleges kórokozók bőrpanaszokat okozhatnak. A strandokon, víz mellett tehát javasolt a papucs viselete, illetve érdemes odafigyelni a vizes fürdőruha cseréjére is. A tartósan viselt, vizes műszálas fürdőruha ugyanis képes irritatív kontakt bőrgyulladást okozni. Az állandó dörzsölődés ugyanis irritálja a bőrfelületet, ami egy idő után vörössé válik, esetleg hámlik, súlyos esetben akár fel is hólyagosodhat, de mindenféleképpen egy idő után viszketni fog. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a vizes fürdőruhát érdemes minden esetben szárazra cserélni, különösen akkor, ha egy vagy több hétig nap mint nap strandolunk. Mindemellett a túlzott fürdőzés és a gyakori szappanos zuhanyzás is bőrproblémákhoz vezethet, így érdemes odafigyelni a hidratálásra. A különböző tusfürdők, szappanok, a medencevízben lévő fertőtlenítő anyagok ugyanis a bőr természetes zsírrétegét leválasztják, és ez az állandó szárító hatás az arra érzékeny egyéneknél ekcémát okozhat.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó, volt COVID fertőzésen átesett páciens

2021. 05. 14. elolvasom

Több tüdő CT-vizsgálat várható a nagy számú post-COVID beteg miatt!

2021. 06. 13. elolvasom

A daganatok a pandémia idején sem várnak

2022. 05. 18. elolvasom

Megosztás