Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Teleradiológia – olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a kórházi leletezés

Teleradiológia – olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a kórházi leletezés

2020. 11. 14.

Az Affidea Magyarország teleradiológiai szolgáltatása révén egyszerűbbé, gyorsabbá és magasabb színvonalúvá válik a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok leletezése. Ezzel pedig nem csak az azt használó kórházak, intézmények, de a betegek is jól járnak.

Távleletezés, avagy a radiológia jövője megérkezett

Az elmúlt 15 év technikai fejlődése lehetővé tette a radiológiai képalkotó eljárások teljes digitalizálását. A vizuális adatok így bárhonnan és bármikor elérhetők, azaz a vizsgálat és a leletezés fázisa térben és időben teljesen szétválasztható. Ennek következtében a diagnosztikai telephelyeken kevesebb orvos is elegendő. „A vizsgálat helyszínén természetesen mindig szükség lesz orvosra, hiszen előfordulhatnak sürgősségi vizsgálatok, a beküldő klinikus vagy beteg részéről konzultációs igény, illetve a kontrasztanyagok alkalmazása is csak orvosi felügyelet mellett lehetséges.” – hívta fel a figyelmet Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. –

„De egy jól működő teleradiológiai rendszerben magát a leletezést el lehet választani a vizsgálati procedúrától, ez pedig számos előnnyel jár mind a munkát végző radiológusok, mind a betegek, mind pedig a távleletezést igénybe vevő egészségügyi intézmények, kórházak szempontjából.”

A teleradiológiai rendszerek legnagyobb nyertesei a betegek

Jelenleg az Affidea Magyarország több, mint 60 radiológus szakorvossal áll szerződésben, és már működik a cég teleradiológiai rendszere is, amellyel a távleletezés jóval hatékonyabbá és pontosabbá vált. A folyamat időben és szakmailag is irányítható, azaz a rendszer sürgősségi fok mentén és radiológus specializáció alapján osztja le a feladatokat. A vállalati előírások szerint az akut, illetve a sürgősségi fekvőbeteg vizsgálatokat 1 órán belül, gyakorlatilag azonnal leletezik, az általános fekvőbeteg vizsgálatokat 24 órán belül, míg az elektív (ésszerű időn belüli) járóbeteg vizsgálatokat 4 munkanapon belül értékelik ki. „A technikai háttértámogatásnak és növekvő radiológus kapacitásunknak köszönhetően 4 napra tudtuk csökkenteni az elektív leletezési határidőt.” – osztotta meg a hírt Dr. Kardos Lilla, aki hozzátette:

„A rendszer további előnye, hogy specializáció szerint történik a leletezés, így minden radiológushoz olyan vizsgálatok kerülnek, amelyek megfelelnek a képzettségének, tudásának, gyakorlatának. Tulajdonképpen ebből a betegek profitálhatnak leginkább, hiszen ebben a rendszerben egy olyan rutinos, szakmailag tapasztalt radiológushoz fog kerülni a vizsgálati képanyaguk, aki a lehető legmagasabb színvonalú leletet készíti el a számukra, ráadásul a lehető legrövidebb időn belül.”

A kórházak leletezési folyamata így lesz olcsóbb és hatékonyabb

A kórházak részéről is egyre nagyobb az igény a távleletezésre, mivel számtalan előnyt biztosít számukra. „Például, ha egy intézménynek humánerőforrás-problémái vannak, és nem tud megfelelő számú radiológust alkalmazni, akkor a működését jelentősen optimalizálhatja egy külsős távleletező szolgáltatás igénybevételével. Az is előfordulhat, hogy egy intézményben az államilag finanszírozott CT kapacitás nem teszi lehetővé egy teljes munkaidős radiológus alkalmazását, ugyanakkor a távleletezéssel mégis megoldhatók a CT-vizsgálatok.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla –

„A külsős teleradiológiai szolgáltatások -szerződéstől függően – 7 nap 24 órás radiológus háttértámogatást is tartalmaznak, így az adott intézménynek nem kell önálló ügyeleti munkavállalót alkalmazni. Természetesen ez csak olyan vizsgálatok esetében lehetséges, amikor nem kötelező a radiológus személyes jelenléte (CT, MR, Röntgen). Ezzel egyébként nem személytelenedik el a radiológia, hiszen egy jól működő rendszerben a szolgáltató valós idejű telefonos konzultációt is biztosít a kórház, illetve az ott dolgozó klinikus orvosok számára.”

Rugalmas munkavégzés és minőségbiztosítás kéz a kézben

Az Affidea Magyarország az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseket hajtott végre a teleradiológiai szolgáltatások terén: két vidéki teleradiológiai központot működtet Debrecenben és Szegeden, illetve két fővárosi – egészségügyi telephelytől független – radiológiai leletező HUB nyitását tervezi Pesten és Budán. Ezeken a helyeken magas színvonalú munkaállomások várják a radiológusokat abban az esetben, ha nem Affidea képalkotó központban, illetve nem az otthonukban kívánnak leletezni. Dr. Kardos Lilla hozzátette:

„A magasabb leletszámot vállaló radiológusaink számára az otthonukba is biztosítjuk az informatikai hátteret, vagyis a diagnosztikára alkalmas, nagy felbontású képernyőt, a számítógépet, a digitális hangfelismerésű leletezés feltételeit. A kollégáink a leletezési határidőket betartva így rugalmasan oszthatják be a munkaidejüket, amely óriási szabadságot jelent.”

Jelenleg zajlik a minőségbiztosítási rendszer fejlesztése is, amelynek keretében a leletezés minőségi ellenőrzése is automatizálttá válik. Ebben a struktúrában az informatikai rendszer randomszerűen önálló munkalistára gyűjti az átmenő vizsgálatok bizonyos százalékát, amelyet magas képzettségű radiológusok ismételten áttekintenek: egyrészt ellenőrzik a vizsgálatok technikai színvonalát, vagyis, hogy a radiográfusok milyen munkát végeznek a központokban, és megnézik azt is, hogy mi látható a képen, és abból mi került leírásra a leletben. Az Affidea ezt már évekkel ezelőtt tesztelte manuális módszerekkel, de a teleradiológiát menedzselő rendszer kezelni tudja majd a random automatizált másodleletezés folyamatát is.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A fülzúgás komoly betegségek tünete lehet

2023. 02. 28. elolvasom

A gyors képalkotó vizsgálat életmentő lehet

2022. 03. 10. elolvasom

ÚJ – Post Covid csomaghoz kapcsolódó vizsgálatok 15% kedvezménnyel!

2021. 04. 12. elolvasom

Megosztás