Védett a COVID-19 ellen? Ellenanyagszint-méréssel megtudhatja!

2021. 04. 14.

Egyre többen érdeklődnek az ellenanyagszint-mérés iránt, amely azt mutatja ki, hogy a COVID-19 fertőzés hatására IgG ellenanyag megtalálható-e a szervezetben és milyen mennyiségben.

„Míg korábban a határátlépéshez és utazáshoz, karanténkiváltáshoz szükséges PCR- és antigéntesztek iránti érdeklődés volt jellemző, a jövőben az ellenanyagszintmérés iránti igény erősödésére számítunk. Ezt tulajdonképpen bárkinek érdemes elvégeztetni. A szakértők szerint ugyanis a koronavírus-fertőzésen jóval többen átestek, mint a tesztelt, igazolt esetek. Nekik a a védettségi igazolvány kiváltásához érdemes ellenanyag-vizsgálatot végeztetni. A beoltottak pedig megtudhatják, hogy a vakcina hatására kialakult-e a védelem a szervezetükben, illetve ez a vizsgálat kimutatja, hogy a gyógyult fertőzötteknél kialakult-e a védettséghez elegendő immunválasz.”

– fejtette ki Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Információk a védettségi igazolványról

Magyarországon az oltottak, illetve az igazolt COVID-19 fertőzésen átesettek automatikusan megkapják a kormányzattól a védettségi igazolványt postán. Az erről szóló rendelet így fogalmaz:

„háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.”

1 Előbbi két esetben tehát ingyenesen és automatikusan küldi az igazolványt a kormányhivatal, ha valaki azonban csak sejti, hogy koronavírusos lehetett, de erről nincs pozitív tesztje, ő ellenanyagszintméréssel igazolhatja a védettséget, és 3000 forintért kérheti az igazolvány kiállítását utólag a kormányablakoknál.

Pontosan mit mutat ki az ellenanyagszint-mérés?

Mint ismeretes a koronavírus fertőzés nyomán kétféle ellenanyag termelődik a szervezetben: az IgM a korai, illetve a késői IgG, előbbi pár hétig, míg utóbbi valószínűleg hónapokig, esetleg évekig mutatható ki a szervezetben. A vizsgálat során vénás vért vesznek a pácienstől, majd laborban határozzák meg, hogy a késői ellenanyagból mennyi van jelen a pácines szervezetében, és az a szint elegendő-e a védettség kialakulásához. Aki átesett a fertőzésen vagy megkapta a védőoltást, nagy valószínűséggel megfelelő ellenanyag-szinttel rendelkezik a védettséghez.

Kinek ajánlott az ellenanyagteszt?

A teszt alkalmas lehet a tünetmentes, vagy szegényes tünetekkel bíró személynél az esetleges fertőzés utólagos igazolására, azaz lezajlott betegség későbbi kimutatására. Ha valaki védőoltást kapott, akkor a teszttel az is ellenőrizhető, hogy az oltás hatására megfelelő-e a szervezetben az ellenanyag-termelés. Tulajdonképpen mindenkinek érdemes ellenőriztetni, hogy átesett e a koronavírus-fertőzésen, a szakemberek szerint ugyanis jóval többen lehettek betegek, mint az igazolt esetszám.

Mit kell tudni a vénás ellenanyagszintmérésről?

Az Affidea Magyarországnál a vizsgálatot vénás vérből végzik, az eredményt a páciens mintavétel után 24 órán belül kézhez kapja, amennyiben ezt a laborkapacitás lehetővé teszi. Az ellenanyagszintmérést 16 éves kor felett végezhető el, 16-18 éves kor között szülői engedélyhez kötött. Az Affidea jelenleg nem fogad tesztelésre olyan pácienseket, akiknek COVID-19 fertőzésre utaló tüneteik vannak, így láz, hasmenés, száraz köhögés, szaglás és ízlelés elvesztése, zavartság, hányás, fáradékonyság, gyengeség, fulladás, fejfájás és nehézlégzés. Szintén nem vehetik igénybe a szolgáltatást azok, akik hatósági karanténban vannak, kontakt személlyel való érintkezés miatt önkéntes karanténba vonultak, szoros kontaktba kerültek bizonyítottan koronavírussal fertőzött személlyel.

Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai egészségügyi szektor egyik vezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, a tavalyi évben több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végzett. Jelenleg több magánegészségügyi központot és kórházi diagnosztikai központot üzemeltet, ez utóbbiak részt vesznek az állami ellátás támogatásában. Az Affidea ma már nemcsak hazánk, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 4,4 millió pácienst lát el.

1 https://koronavirus.gov.hu/cikkek/erkezik-koronavirus-elleni-vedettsegi-igazolvany