Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A HPV okozta torokrák a fiatal férfiakat érinti leginkább!

A HPV okozta torokrák a fiatal férfiakat érinti leginkább!

2021. 03. 14.

A gyomortükrözéssel a torokban kialakuló rosszindulatú daganatokat is fel lehet ismerni igen korai stádiumban, amikor még jó eséllyel kezelhetők.

Közel 1500 férfit érint a torok vagy gégerák Magyarországon évente1, amely világszerte komoly problémának tekinthető, csak az Amerikai Egyesült Államokban 38.000 férfit diagnosztizálnak ilyen rosszindulatú daganattal. A becslések szerint ezek 70%-a valamilyen módon kötődik a Human Papilloma Vírushoz.2 Ez a betegség a férfiak körében háromszor olyan gyakori, mint a hölgyeknél és előfordulása növekedik a fiatalabb férfiak körében. Ugyanakkor míg a hölgyek esetében ma már komoly szűrő- és oltási programok működnek a szintén HPV-hez köthető méhnyakrák megelőzésére, addig a torok és gégeráknál nincs hasonló, hatékony rendszer. A páciensek gyakran már csak akkor mennek orvoshoz, amikor tünetek jelentkeznek, ekkor már a rák előrehaladottabb, nehezebben gyógyítható stádiumban van. A torok és gégerákot okozó HPV elváltozások gasztroszkópia, azaz gyomortükrözés során is felismerhetők, ezért érdemes erre a gasztroenterológusoknak figyelmet fordítani.

Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus főorvosa például a közelmúltban számolt be egy esetről, melynek során egy fiatal férfinél fedeztek fel HPV okozta elváltozást a torokban:

„A torok és gégerákok szűrése jelenleg nem megoldott, ugyanakkor megfelelő endoszkópos technikával és képzett személyzettel a gyomortükrözés során – akár igen korai stádiumban – felismerhetők a HPV okozta daganatok. Érdemes lenne ezt szakmai gyakorlattá tenni a gasztroszkópia vizsgálatoknál. Mi legutóbb egy körülbelül rizsszem méretű, HPV okozta elváltozást figyeltünk meg az egyik páciensnél a gyomortükrözés folyamán. A daganatról videófelvétel készült, amelyet továbbadtunk onkológiai kezelés céljára. Ebben az esetben egy később komoly problémákat okozó, de jelenleg még tünetmentes HPV indikációjú rákot sikerült igen korai stádiumban észrevenni, lehetővé téve ezzel a sikeres sebészi kezelést.”

Mint ismeretes a Humán Papilloma Vírusok szexuális úton terjednek, és ezek okozzák a hölgyek körében egyik vezető daganattípusnak számító méhnyakrákot. Az utóbbi évtizedekben azonban jelentősen nőtt a középgaratban megjelenő HPV okozta daganatok előfordulása is, különösen a fiatalabb férfiak körében. Az esetek kétharmadában kimutatható a HPV jelenléte.3 Dr. Schwab Richárd felhívta a figyelmet:

„A HPV egy szexuális úton terjedő vírus, pont emiatt azoknak a férfiaknak – akiknek a partnerénél HPV fertőzést állapítanak meg – azonnali kivizsgálást javaslok. Érdemes mindenkinek tisztába lenni azzal, hogy a gyomortükrözés során – különösen az altatásban megvalósuló gasztroszkópiánál –felismerhetők a torokban, gégében kialakuló rosszindulatú daganatok is, nem csak a gyomorrák.”


Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai egészségügyi szektor egyik vezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, évente több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végez. Jelenleg több magánegészségügyi központot és kórházi diagnosztikai központot üzemeltet, ez utóbbiak részt vesznek az állami ellátás támogatásában. Az Affidea Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 7 millió pácienst lát el.

1 https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/
2 https://www.ucihealth.org/blog/2020/01/hpv-throat-cancer
3 https://www.cancer.org/cancer/anal-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Könnyen oldható az MR-vizsgálat miatti feszültség!

2023. 05. 27. elolvasom

Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről!

2023. 06. 27. elolvasom

Fokozott igény az ellenanyagszint mérésre

2022. 01. 24. elolvasom

Megosztás