GBL – Jelentős növekedés elérése

2022. 04. 26.

A GBL az első jelentős befektetését hajtja végre az egészségügyi szektorban: felvásárolja Európa vezető orvosdiagnosztikai szolgáltatóját, az Affideát.

A Groupe Bruxelles Lambert („GBL”) végleges megállapodást írt alá a B-FLEXION-nal, Európa vezető egészségügyi diagnosztikai szolgáltatójának, az Affidea többségi részesedésének megvásárlásáról. A GBL 1 milliárd eurónyi saját tőkéig fektet be a tranzakcióba. Az Affidea korábbi többségi részvényese, a B-FLEXION teljes mértékben kivonul a cégből és a menedzsment a GBL-lel együttműködve folytatja a továbbiakban. Ez a befektetés egy defenzív ágazatban rugalmasságot és portfólió-diverzifikációt is biztosít.
Az 1991-ben alapított Affidea, Európa vezető képalkotó diagnosztikai szolgáltatója, amely 15 országban több mint 300 központot működtet. Az Affidea az egész értékláncra kiterjesztette kínálatát, és kiemelkedően fejlett diagnosztikai, járóbeteg- és daganatos betegellátási szolgáltatási palettát biztosít.

A pontos diagnosztika kiemelkedő fontosságú a megfelelő kezelés biztosításához. A GBL támogatni fogja az Affideát a magas színvonalú orvosi szolgáltatások fejlesztésében az összes érdekelt fél – a páciensek, az orvosok és a szabályozó hatóságok – érdekében. A GBL a cég vezetésével együttműködésben tovább erősíti az Affidea vezető szerepét a meglévő piacokon, valamint felgyorsítja az akvizíciókat az újabb, ígéretes és töredezett európai piacokon is.

Ez a tranzakció a GBL első jelentős befektetése az egészségügyi ágazatban. Ezzel a lépéssel a GBL kifejezte komoly elköteleződését a terület iránt, mivel azt nem befolyásolja jelentősen a bizonytalan gazdasági hullámzás. Az akvizíció megfelel a GBL azon törekvésének is, hogy növelje a magántulajdonok arányát a portfólióján belül. A csoport hosszú távú célja pedig, hogy a magán- és alternatív eszközök aránya a portfólióban körülbelül 40%-ot tegyen ki. Ez az arány 2021. év végén 25% volt.
Ian Gallienne, a GBL vezérigazgatója így nyilatkozott:

„A Webhelp-be, a Canyon-ba és a Voodoo-ba történt közelmúltbeli befektetéseket követően az Affidea logikus lépést jelent a GBL azon stratégiai törekvésében, miszerint a piacokon működő, többségi magántulajdonban működő vállalatokban való tulajdonrészünket növeljük a jövőben. Az Affidea menedzsmentjével együtt pedig alig várjuk, hogy mi is hozzájárulhassunk a vállalat sikereihez.”

Michal Chalaczkiewicz, a GBL befektetési partnere hozzátette:

„Az Affidea lehetővé teszi, hogy rendkívül vonzó egészségügyi ágazatokban és földrajzi területeken jelenjen meg a GBL. Örömünkre szolgál, hogy a vállalkozás következő fejlődési szakaszának és jövőbeni sikereinek a letéteményesei lehetünk. A vezetőséggel együttműködve törekedni fogunk az organikus növekedésre, az akvizíciók és a digitális egészségügyi programok felgyorsítására.”

Giuseppe Recchi, az Affidea vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Hálás vagyok a B-FLEXION-nak a befektetésükért és a cégnek nyújtott támogatásukért. 2014-es tulajdonlásuk kezdete és 2018-as vezérigazgatói kinevezésem óta egy világszínvonalú vállalatot éptettünk fel, amely az elmúlt 4 évben csaknem megduplázta a méretét, megnyitva az utat új növekedési lehetőségek felé. Örülök, hogy a GBL-t partnerünkként köszönthetjük, hiszen mélyen és behatóan ismerik az üzletágunkat és a hosszú távú befektetési lehetőségeinket.”

Stefan Meister, a B-FLEXION alelnöke hozzátette:

„Megtiszteltetés volt együtt dolgozni Giuseppével és az egész Affidea csapattal, és büszkék vagyunk rá, hogy a közel tíz éves együttműködésünk alatt hozzájárulhattunk a vállalat hihetetlen sikeréhez. A GBL csapata lenyűgözött minket a vállalatok magas színvonalú támogatása terén elért eredményeivel. Örömmel adjuk át az Affideát a GBL-nek, hogy a továbbiakban együtt tegyék még sikeresebbé a vállalatot.”

A GBL tanácsadói a Citi, a Bain & Company, az EY és a Kirkland &Ellis voltak.
A tranzakció várhatóan 2022. harmadik negyedévében zárul le.

Az Affideáról

Az Affidea csoport a fejlett képalkotó diagnosztikai, járóbeteg- és sugárterápiás betegellátási szolgáltatások legnagyobb európai szolgáltatója. Az 1991-ben alapított vállalat ma 15 országban 320 központot üzemeltet, és évente több mint tízmillió betegnek nyújt magas színvonalú orvosi szolgáltatást. Az Affidea az elmúlt három évben több mint 90 központot nyitott és integrált sikeresen. A betegbiztonság terén elért eredményeinek köszönhetően a vállalat az Európai Radiológiai Társaság által a legtöbb díjat kapott képalkotó diagnosztikai szolgáltató lett Európában – az Eurosafe Wall of Stars által díjazott központok több mint 50%-a az Affidea tulajdonában van.

A B-FLEXION-ról

A B-FLEXION egy olyan magánbefektetési vállalkozás, amely szofisztikált tőkével együttműködve hoz létre generációkon átívelő értéket, miközben pozitívan járul hozzá a társadalomhoz is. Ernesto Bertarelli elnökletével az európai és egyesült államokbeli irodákkal is rendelkező B-FLEXION befektetési partneri kapcsolatokat alapít, vásárol és épít, elsősorban a magántőke, kockázati tőke, infrastruktúra, technológia, ingatlan, fedezeti alapok, állami- és magánhitelek, valamint állampapírok területén. Ezen partnerségek mellett a B-FLEXION befektet működő vállalkozásokba az átalakuló iparágakban is, különös tekintettel az egészségügyre és a technológiára.

A Groupe Bruxelles Lambertről

A Groupe Bruxelles Lambert („GBL”) több mint hatvan éve a tőzsdén jegyzett befektetési holdingtársaság, amelynek nettó eszközértéke 22,5 milliárd euró, piaci tőkeértéke pedig 15,3 milliárd euró volt 2021 végén. A GBL Európa vezető befektetője, amely a hosszú távú értékteremtésre összpontosít, és stabil, megbízható, támogató családi részvényesi bázisra támaszkodik. A GBL egyszerre felelős vállalat, valamint befektető, az ESG-keretrendszert az értékteremtés alapjának tekinti.

A GBL arra törekszik, hogy a tőzsdén jegyzett, magáneszközökből, valamint alternatív befektetésekből (a csoport alternatív befektetési platformján, a Sienna Investment Managers-en keresztül) magas színvonalú, diverzifikált portfóliót tartson fenn, amely olyan nemzetközi vállalatokból áll, amelyek vezető szerepet töltenek be saját ágazatukban, és amelyekben aktív, támogató és professzionális befektetőként hozzájárulhatnak az értékteremtéshez.

A GBL arra koncentrál, hogy a nettó eszközérték növekedése, a fenntartható osztalék és a részvény-visszavásárlások kombinációja révén vonzó hozamot biztosítson részvényeseinek.

A GBL-t az Euronext Brussels tőzsdén jegyzik (Ticker: GBLB BB; ISIN-kód: BE0003797140), és a BEL20 indexben is szerepel.

További információk: www.gbl.be

Október 20 – a Csontritkulás Világnapja!

2021. 10. 13. elolvasom

Mi az a COVID háj és hogyan tüntethető el?

2022. 11. 30. elolvasom

Az egészséges felnőttkor a csecsemő ultrahanggal szűréssel kezdődik

2022. 05. 18. elolvasom