Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

A hasmenés súlyos betegségeket is jelezhet!

2021. 03. 14.

Íme 8 fontos tudnivaló a hasmenésről, amit mindenkinek ismernie kellene.

  1. A napi ötszöri hasmenés már nem egészséges. Az orvosok kortól és nemtől függetlenül a napi ötszöri, hasmenéses székletürítést már nem tartják egészségesnek, azaz ez már nem indokolható a táplálkozással.
  2. Ez történik a bélrendszerben hasmenés esetén: a vastagbélben a bélfal szöveteinél “sűrűbb” (ozmotikusan aktívabb) a béltartalom, amely vizet von el a környezetéből, és ez híg székletet eredményez. Bár a jelenséget már egészen kiskorunktól fogva ismerjük, igen kellemetlen tünetnek számít: ilyenkor sok esetben nehéz visszatartani a székelést, ráadásul a gyakori híg széklet irritálja a végbélnyílást, ez akár sebesedéshez vezethet.
  3. Gyakran kórokozók miatt jelentkezik a hasmenés. A jelenség hátterében számos betegség állhat, gyakran különböző fertőzések okozzák a híg székletet (pl: Salmonella, Shigella, Clostridioides Difficile). A hasmenéses megbetegedések háromnegyedét egyébként a tapasztalatok szerint a táplálék nem megfelelő tárolása, illetve a konyhai higiénia hiánya okozza.1
  4. A krónikus hasmenést többnyire komolyabb betegségek okozzák. A Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás, a diverticulitis, azaz a vastagbél úgynevezett zsákocskái által okozott gyulladásos folyamat egyik jellemző tünete a hasmenés, amely hosszú időn keresztül fennáll.
  5. A diagnosztika labor- és endoszkópos vizsgálatokkal történik. A hasmenés okának kiderítését minden esetben laborvizsgálatokkal kezdik, amelyen kizárják a leggyakrabban előforduló fertőzések lehetőségét. De mivel számos egyéb oka is lehet a krónikusan fennálló hasmenéseknek, így a 10 nap után is meglévő, “nem-fertőző” hasmenés esetén mindenképpen érdemes endoszkópos vizsgálatot végeztetni, amellyel kideríthető a pontos háttér Előfordulhat az is, hogy súlyos gyulladás esetén először képalkotó vizsgálatokra, például natív hasi röntgenre, vagy hasi CT vizsgálatra kerül sor, hogy a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) alatti perforáció veszélyének kockázatát felmérjék. Erre azért van szükség, mert a kolonoszkópia során a fertőzött gyulladt bél könnyebben sérülhet.
  6. Modern endoszkópokkal a pontos diagnózisért. A kolonoszkópiás vizsgálaton nemcsak a vastagbél állapotát tekintik át, de a vékonybél utolsó szakaszát, a Bauhin billentyűn túli, úgynevezett terminális ileumot is. A krónikus hasmenést ugyanis Crohn betegség is okozhatja, amely a terminális ileum megtekintése után, illetve az innen vett szövetmintából általában igazolható. A tünetek mögött a vastagbél zsákocskái, úgynevezett diveritculumai által okozott gyulladás is állhat, ez akár bél-perforációhoz is vezethet. De egy vastagbéltükrözésen ez is pontosan felmérhető.
  7. A vastagbélrák-szűrés 50 év felett mindenkinek ajánlott. A krónikus hasmenés mindenképpen jelzi, hogy valami nincs rendben a bélrendszerben. Az endoszkópos vizsgálat során nem csak a fenti gyulladásos betegségekre derülhet fény, de felismerhetők a polipok, illetve a rákmegelőző állapotnak számító elváltozások. Ne feledjük, a vastagbélrák is jó eséllyel kezelhető, ha időben diagnosztizálják.
  8. Az Affidea Gasztroenterológiai Központban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja. Sokan tartanak a vastagbéltükrözéstől, ugyanakkor a mai modern endoszkópok már jóval hatékonyabbak, mint korábbi társaik. Itt tapasztalt gasztroenterológus csapat és XXI. századi technika garantálja, hogy a lehető legkisebb legyen a vizsgálat alatti diszkomfort érzet, ráadásul a páciensek altatásban is kérhetik a kolonoszkópiát.

Vessen véget a hasmenésnek, forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz!

A világszínvonalú, csúcstechnológiás endoszkopós műszereknek köszönhetően, a lehető legkisebb kellemetlenséggel és a lehető legeredményesebben végzik el a vastagbél- és a gyomortükrözést, sőt az érzékenyebb páciensek számára altatást is biztosítanak igény esetén. Az Affidea szakorvosai az intézményben végzett munkájuk részeként nemzetközi kutatásokban is aktívan részt vesznek, illetve több évtizedes tapasztalatukkal segítik a betegek gyógyulását. Bármilyen emésztőrendszert érintő probléma esetén várják a pácienseket: hasmenés, fájdalom, változó széklethabitus, nehéz nyelés, folyamatos köhögés, gyomorégés, különböző rákszűrések (vastagbélrákszűrés, torok vagy gégerákszűrés stb.). A központot úgy alakították ki az V. kerületben, hogy a páciensek a lehető legkényelmesebben érezzék magukat: ezt szolgálják a kényelmes ágyak, a mosdók és zuhanyzók, a beteget a vizsgálat idején végigkísérő személyzet. A járvány idején az intézményben szigorú, COVID-19 fertőzést megelőző intézkedések vannak életben, amelyek a páciensek és az itt dolgozó munkatársak biztonságát egyaránt szolgálják.

1 https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nebih-elelmiszer-elelmiszer-biztonsag.723989.html

További cikkeink

Ezt kell tudni a kontrasztanyagokról!

2022. 09. 13. elolvasom

Korszerű MR-készüléket kapott a Péterfy Kórház az Affidea Diagnosztikától

2017. 11. 14. elolvasom

Sok beteg fizetne a gyorsabb diagnózisért

2014. 11. 12. elolvasom

Megosztás