Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Óriási fejlődés az ultrahang-vizsgálatok területén

Óriási fejlődés az ultrahang-vizsgálatok területén

2021. 07. 13.

Kíméletes képalkotás, ami akár csecsemőknél is alkalmazható

Az ultrahang az egyik legdinamikusabban fejlődő radiológiai szegmens, az utóbbi időben pedig a COVID-19 betegség kapcsán a mélyvénás trombózis szűrésében és a szív vizsgálatánál kapott szerepet.

Az ultrahang vizsgálati eszközök piaca az egyik legdinamikusabban fejlődő diagnosztikai szegmens, amelynek közel 5%-os fejlődést és 2028-ra csaknem 933 millió dolláros volument jósolnak.1 Ennek hátterében minden bizonnyal az áll, hogy ez a képalkotó eljárás számos előnnyel rendelkezik.

„Az ultrahang vizsgálatnak nincs semmilyen káros hatása a szervezetre, akár csecsemőknél is alkalmazható, korlátlanul ismételhető. Ez egy noninvazív képalkotó módszer, amelyhez nem kell kontrasztanyagot adni, így a pácienst nem kell megszúrni. Például vesebetegeknek is ajánlott, akik egyébként veseelégtelenség miatt nem kaphatnak CT-hez vagy MR-hez szükséges kontrasztanyagot. Bármilyen testpozícióban, akár mozgás közben is használható, például az ízületek feltérképezésénél ez határozott előnyt jelent. Ezen vizsgálatokra – a hasi ultrahangot kivéve – nem kell a betegeknek külön felkészülni, azonnal végrehajtható bárhol és bármikor. Itt nálunk, az Affideánál is több ezer ultrahang vizsgálat zajlik hetente.”

– sorolta az előnyöket Dr. Czerődi Erika, az Affidea Magyarország radiológusa.

A fizikában ultrahangnak nevezik azokat a hanghullámokat, amelyek túl magas frekvenciájúak ahhoz, hogy az emberi fül érzékelje őket. Az ultrahang berendezés ilyen hangok segítségével térképezi fel a szervezetet, beleértve az inakat, izmokat, ízületeket, ereket és a hasi szerveket, újabban pedig akár még az idegeket is. A páciensek a leggyakrabban a babamozival, azaz a magzati ultrahanggal, illetve felnőttként a hasi ultrahanggal találkoznak, de a módszer kíméletes mivolta miatt gyakran vizsgálnak ultrahanggal csecsemőket, például a kutacs bezáródása előtt az agy fejlődését és a csípőízületi rendellenességeket szűrik így. Felnőtteknél gyakran alkalmazzák az ízületek, a nyaki lágyrész, különösen a pajzsmirigy és az érrendszer képalkotó módszereként. A vizsgálatra a pácienseknek nem kell külön készülni, egyedül a hasi ultrahangnál kérik, hogy a beteg éhgyomorral érkezzen, illetve nem lehet kávét, tejet, szénsavasat inni, de például vizet igen, és célszerű a teli húgyhólyag.

A laikusok többnyire az ultrahang vizsgálat során használt gélre kérdeznek rá, amely ma már a modern gépeknél még hideg érzetet sem kelt, hiszen a készülék melegíti azt.

„A berendezés ultrahang-impulzust irányít az adott testrészbe egy szonda segítségével. A hanghullámok visszaverődnek a szövetekről és szervekről, amelyet a készülék rögzít és szoftveresen képpé alakít. Minél több víz van az adott szövetben, annál sötétebb, minél kevesebb, annál világosabb a kép, a határfelületeken pedig mindig éles vonal rajzolódik ki. Ma már különböző ultrahangfejeket használunk attól függően, hogy milyen mélyre szeretnénk látni. A segédanyagként használt gél pedig nem azért szükséges, hogy az ultrahangfej jobban csússzon, hanem a bőr levegős pórusait és a szőrszálak légbuborékait egyenlíti ki. Az ultrahang ugyanis a levegőn és a gázon nem lát át, tehát a gél biztosítja a bőrön keresztül a láthatóságot.”

– magyarázza Dr. Czerődi Erika.

Az elmúlt tíz évben óriási fejlődésen esett át az ultrahang alapú képalkotó diagnosztika is. Sokkal jobb a felbontás, a szoftverek modernebbek, megjelentek a nagyon magas frekvenciájú fejek is. Az elmúlt időszakban pedig a COVID-19 betegség kapcsán a mélyvénás trombózis szűrésében és a szív vizsgálatánál kapott szerepet. A szív ultrahang segítségével határozzák meg a kardiológusok azt, hogy milyen károsodást szenvedett el ez a létfontosságú szerv a fertőzés nyomán. Az ultrahang-eljárások egyik előnye, hogy a vizsgáló orvos végig jelen van a vizsgálat során, így időközben is felmerülhetnek kérdések, megvizsgálandó részletek. A szakorvos közvetlen kapcsolatot alakít ki a beteggel, így ez az egyik legszemélyesebb képalkotó diagnosztikai módszer. Az Affidea Magyarország magánegészségügyi központjaiban elérhetők a legmodernebb ultrahang vizsgálatok, kezdve a csecsemőszűréssel, a nőgyógyászati ultrahanggal, a különböző testrészek vizsgálatán keresztül, egészen a kardiológiai ultrahangig.

1 https://manometcurrent.com/thyroid-ultrasonography-marketreport-2021-and-future-opportunity-assessment-2028canon-medical-systems-corporation-siemens-koninklijke-philips-n-v-general-electric-company-samsung-fujifilm-cor/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ezek a legfontosabb egészségügyi vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni 2023-ban is.

2022. 12. 24. elolvasom

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó, volt COVID fertőzésen átesett páciens

2021. 05. 14. elolvasom

Szívultrahanggal is ellenőrzik a post-COVID szövődményeket!

2022. 03. 10. elolvasom

Megosztás