Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tüntessük el a COVID-hájat!

2021. 10. 13.

Az emberek közel fele hízott a világjárvány idején, a fogyáshoz azonban érdemes szakértői segítséget kérni.

Egy amerikai kutatás szerint az emberek 42%-a hízott a világjárvány idején, átlagosan 13 kg-ot. Ráadásul a megkérdezettek közül minden tizedik ember több, mint 22 kg-mal lett nehezebb.1 Ezt a jelenséget úgynevezett COVID-hájként emlegetik a szakemberek. Debreceni Katalin, az Affidea Magyarország foglalkozás-egészségügyi szakorvosa elmondta:

„Mi is hasonló tapasztalatokról számolhatunk be, rendszeresen találkozunk olyan páciensekkel, akiknél az elmúlt egy évben súlygyarapodás történt. A kötelező vállalati vizsgálatokon minden esetben súlymérés is történik, így pontosan követhető, hogy ki mennyit hízott az elmúlt másfél évben. Ennek a jelenségnek a hétterében összetett folyamatok állnak: egyrészt a home office-ban dolgozó irodai munkatársak jóval kevesebbet mozognak, hiszen jellemzően otthon tartózkodnak, másrészt a fitnesztermek zárásával és a csoportos sport tilalmával sokan elvesztették korábbi megszokott mozgási lehetőségeiket, és csak kevesen alakítottak ki új rutint. Ezzel párhuzamosan nagyon sokan a munkahelyi változások és a járvány miatt kialakult stresszt is evéssel vagy alkoholfogyasztással próbálták enyhíteni.”

Az OECD felmérése szerint 2019-ben Magyarországon a népesség mintegy 30% elhízott, további 30% túlsúlyos volt. Emiatt különösen nagy hangsúlyt kap az utóbbi időben a többségében túlsúlyra visszavezethető nem fertőző betegségek (pl. szív-érrendszeri betegségek, daganat, cukorbetegség stb.) megelőzése. A pandémiás időszakban az is kiderült, hogy a többletsúllyal küzdők sokkal nehezebben birkóztak meg a COVID-19 betegséggel, esetükben jóval gyakrabban vált a fertőzés végzetes kimenetelűvé. Az elhízás az egyik legfontosabb rizikófaktornak tekinthető a koronavírusfertőzés esetében. A változtatáshoz viszont nem biztos, hogy elegendő az elszántság. Erről Dr. Debreceni Katalin így vélekedik:

„Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik egészségtudatosan élik a mindennapjaikat, de a túlsúlyt nem képesek leküzdeni. Az elhízás okai ugyanis sokkal mélyebb gyökereznek, mint azt gondoljuk. Az étkezés alapvető része a kultúránknak, az életünk minden területét behálózza, szorosan kapcsolódik a rokoni és családi eseményekhez. A változás mindenképp csapatmunka, ahhoz, hogy a rutint meg tudjuk változtatni, szükség van a családtagok, barátok támogatására, emellett a professzionális segítség jelentősen javíthatja az életmódváltoztatás sikerességét.”

Az Affidea Magyarország ezért indította el COVID-Egyensúly programját, amelyben felmérik az egészségi állapotot, azaz a labor mellett belgyógyászat, EKG vizsgálat és dietetikai tanácsadás történik, mindez páciensre szabva. Ez szükség esetén kardiológiai szűréssel és teljes test összetétel vizsgálattal is kiegészíthető. A rendszeres mozgás megtervezéséhez a Lite Fitness nyújt segítséget. A szolgáltatást egyéni ügyfelek és a vállalati partnerek munkatársai egyaránt igénybe vehetik. „Sokszor az is óriási eredménynek számít, ha a súlygyarapodást sikerül megállítani, egészségesebben étkezik a páciens, és elkezd rendszeresen többet mozogni. Ezekkel az apróbb lépésekkel ugyanis sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség rizikója. Mindenkit a saját egyéni célja elérésében támogatunk, legyen az a súlynövekedés megállítása, vagy egészségesebb ételek fogyasztása, vagy a túlevés lelki okainak feltárása, vagy a páciens által kitűzött mértékű súlycsökkentés.” – emelte ki Dr. Debreceni Katalin.

A COVID-19 betegségen átesett, de még túlsúlyos pácienseknél, fokozottan ügyelni kell az alkalmazott módszerekre.

„A COVID fertőzés után sokszor megfigyelhető egy 6-8 hétig elhúzódó gyengébb állapot, ami alatt szervezet regenerálódik. Ebben az időszakban derülhet fény a fertőzés után fellépő különböző kardiológiai és légzőszervi szövődményekre. A betegség lezajlását követő hetek – amennyiben a páciens a mindennapi tevékenységeit végezve is fáradékonyabb – nem a legalkalmasabb időszak a sportolás elkezdésére vagy újrakezdésére. A megfelelően kialakított étkezésnek viszont ebben az időszakban sincs akadálya. Az energiamérleg csak akkor lendül negatívba, akkor kezdünk el fogyni, ha a bevitt kalória kevesebb, mint a felhasznált. Nincs más recept a súlycsökkentésre. A páciens igényei szerint kialakított életmód; a bevitel ésszerű, hosszú távú csökkentése a felhasználás növelése mellett később is tartható, perfekcionista életvitel kialakítása nélkül is. Amikor a páciens úgy érzi, hogy visszaállt a korábban megszokott erőnléte, ehhez társulhat egy kontrollált mozgásprogram is. Vizsgálatainkkal a páciens elhatározásához objektív megerősítést kaphat, illetve kontrollálhatja erőfeszítése eredményeit.”

1 https://www.apa.org/news/press/releases/2021/03/march-weight-change