Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ezek a legfontosabb egészségügyi vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni 2023-ban is.

Ezek a legfontosabb egészségügyi vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni 2023-ban is.

2022. 12. 24.

A szív- és érrendszeri vizsgálatokat és a különböző daganatok szűrését ne hanyagolja el, mert ez is hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás önmagában nem elegendő a hosszan tartó aktív élethez, nem szabad megfeledkezni az egészségügyi szűrésekről sem. A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak Magyarországon, így szívinfarktusban, illetve valamilyen agyérbetegségben halnak meg a legtöbben hazánkban. A magas vérnyomás, a kóros koleszterinszint, az elhízás a 45 év feletti felnőttek két harmadát érintik. Általánosságban 40 év felett mindenkinek ajánlják, hogy évente végeztessen szív- és érrendszeri szűrést, ha valakinek a családjában előfordult fiatalkori infarktus vagy stroke, annak érdemes korábban elkezdeni a kivizsgálásokat. Ráadásul a COVID-fertőzés kardiológiai problémákat is okozhat szövődményként, így még a rizikócsoportokon kívül eső, egészséges embereknek is érdemes szűrésen részt venni. Az Affidea Magyarországnál a kardiológiai szűrés során készül egy részletes laborvizsgálat, az adatokból ugyanis kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.). Ezt kiegészíti a nyugalmi EKG, a vérnyomás ellenőrzés és a szív-ultrahang, illetve indokolt esetben a terheléses EKG, valamint egyéb célzott vizsgálatok.

A rosszindulatú daganatos betegségek szintén sok embert érintenek, 2019-ben mintegy 47600 férfinél és 51100 nőnél diagnosztizáltak tumoros megbetegedést. Ezek túlnyomó része ma már a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően igen korai stádiumban felismerhető, így jó eséllyel gyógyítható. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek a családjában előfordult rákos megbetegedés, akkor annak komolyabb figyelmet kell fordítani a daganatok szűrésére. Magánegészségügyi központjainkban az összes gyakori daganatos betegség szűrése elérhető.

A második leggyakrabban előforduló tüdődaganat szűrését elsősorban a dohányosoknak ajánlják. A tüdőrákszűrésen az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás a tüdőben, és így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra.

A korábban említett vastagbélrák szűrésére a leghatékonyabb a CT-kolonoszkópia vagy az endoszkópos vastagbéltükrözés.

Az emlőrák a nők körében a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, ami korai stádiumban felfedezve jó eséllyel gyógyítható. A korai felfedezést a röntgenmammográfia teszi lehetővé, ami az emlőrák szűrés alapmódszere. Az Affidea Magyarországnál az emlővizsgálatok teljes palettáját biztosítjuk, azon belül a jobb felbontás biztosító tomoszintézist, az úgynevezett 3D mammográfiát, az emlő ultrahang vizsgálatát, mely 35 év alatt, valamint terhes és szoptató nőknél önálló vizsgálat, de egyéb esetekben a mammográfia kiegészítésére javasolt. Lehetőség van az emlő MR-vizsgálatára is, ami kontrasztanyag nélkül csak az emlő implantátumok megítélésére alkalmas, de kontrasztanyag adásával az emlőállomány eltérései is jól vizsgálhatóak. A privát centerekben kérhető a szövettani mintavétel is, amely ultrahangvezérléssel vagy sztereotaxiás módszerrel történik.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Emberközeli képalkotás

2014. 09. 02. elolvasom

A mellékpajzsmirigy betegségei nem mellékesek!

2022. 10. 13. elolvasom

Megalakult a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete

2017. 04. 25. elolvasom

Megosztás