Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Egyéni felelősség a post-COVID szövődmények kivizsgálása

Egyéni felelősség a post-COVID szövődmények kivizsgálása

2022. 04. 28.

A post-COVID tünetekkel küzdő betegek két harmada nem megy orvoshoz. Az egészségügyi szakemberek ugyanakkor mindenkinek ajánlják a post-COVID-szűrést, aki átesett a fertőzésen.

A post-COVID tünetekkel küzdő páciensek kétharmada soha nem jut el az orvoshoz – állítja egy amerikai tanulmány.1 Ennek hátterében többnyire az áll, hogy az egészségügyi rendszerek csupán azokkal a betegekkel foglalkoznak, akiknél a COVID-19 fertőzés súlyosan zajlott le, és ezért kórházba kerültek vagy orvosi ellátásra szorultak. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója elmondta:

„Mindenkinek a saját felelőssége, hogy a COVID-19 betegség után kivizsgálják szervezetének állapotát. Ugyanakkor senkinek nem szabad elfeledkezni arról, hogy post-COVID szövődmény a fertőzés súlyosságától függetlenül bárkinél kialakulhat. Sokszor a különböző panaszokkal hozzánk forduló páciensek azt sem tudják, hogy a COVID okozta végső soron a tüneteiket.”

Magyarországon az elmúlt években több, mint 1,8 millió ember esett át a COVID-19 fertőzésen. Többségük otthon, könnyebb tünetekkel vészelte át a betegséget. Ugyanakkor a kórokozó hosszabb távon is károsíthatja a szervezetet, és különböző szövődmények alakulhatnak ki. Egy európai felmérés szerint – amelyet több százezer ember részvételével zajlott az elmúlt 2 évben – a pozitív teszttel rendelkezők valamivel több mint fele (53,1%) nyilatkozott úgy, hogy a fertőzést követő 6-12 hónapon belül mentális vagy fizikai kimerültséget, alvási vagy kognitív problémákat tapasztalt.2 Ezek közül a tüdőt és a szív- és érrendszert érintő elváltozások a legsúlyosabbak, amelyek akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek. De nagyon sokan küzdenek általános fáradtsággal, álmatlansággal, ízlelési és szaglási zavarokkal, indokolatlan fájdalmakkal, különböző neurológiai tünetekkel.

„Az Affidea Magyarországnál úgy alakítottuk ki a post-COVID szűréseket, hogy azok általánosságban felmérjék a szervezet működését. Külön figyelünk a szív- és érrendszer állapotára és valamilyen tüdővizsgálat is történik minden esetben. Ez a két terület az, amelyet a leggyakrabban érinthet a koronavírus, és itt alakulhatnak ki olyan problémák, amelyek akár súlyos betegséghez is vezethetnek. Most a tavaszi időszakban különösen azoknak a volt COVID-betegeknek ajánlott elmenni egy általános post-COVID szűrésre, akik ilyenkor kezdenek el rendszeresen sportolni a szabadban. A fokozott fizikai terhelés ugyanis akár végzetes is lehet egy rejtett COVID okozta szívizomgyulladás esetén.”

– emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya. A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha valaki átesett a COVID-fertőzésen és a betegséget követően hetekkel, hónapokkal is panaszai vannak, akkor érdemes elmennie egy post-COVID szűrésre. Egyrészt itt kideríthető, hogy pontosan mi áll a tünetek hátterében, másrészt elkezdődhet a panaszok szakszerű kezelése. A nagyvilágban és hazánkban is az egészségügyi szakértők arra számítanak, hogy az elkövetkező években emberek milliói jelennek meg majd az egészségügyi rendszerben olyan panaszokkal, amelyek közvetetten a COVID-hoz köthetők.

1 https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-03-10/long-covid-has-become-the-pandemic-after-the-pandemic
2 https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/almost-third-people-report-lingering-symptom-6-12-months-after-covid-19-study-2022-03-04/

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A menedzserátok főként a fiatal férfiakat sújtja!

2021. 09. 13. elolvasom

8 tény, amit nem tudtál a CT-vizsgálatokról

2022. 03. 30. elolvasom

Ha ezeket a gyomortüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

2022. 07. 11. elolvasom

Megosztás