Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A felnőtt egészség záloga az ultrahangos csecsemőszűrés

A felnőtt egészség záloga az ultrahangos csecsemőszűrés

2021. 08. 13.

Ismerje meg a korai hármas ultrahangvizsgálatokat!


Az újszülöttek négy százalékánál fordul elő valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar, és ezer csecsemőből 30 súlyos betegséggel látja meg a napvilágot.1 Ezért minden babának ajánlott az agy, csípőízület és has-kismedence korai ultrahang-vizsgálata még fél éves kor előtt, amellyel kiszűrhetők a leggyakoribb egészségügyi problémák.

Ezek a betegségek szűrhetők ki

A fejlődési problémák közül számos betegség a magzati létben még nem mutatható ki, csak a születést követően. Ezek minél korábbi felfedezése, a belőlük esetlegesen kialakuló betegségek megelőzése, illetve kezelése nagyon fontos. A koponya, azaz az agy vizsgálatának célja a fejlődési rendellenességek, a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, illetve az oxigénhiányos állapotok következtében kialakuló károsodások korai felismerése, kimutatása. A hasi-medencei ultrahang-vizsgálat során áttekintik a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a vesék, a húgyhólyag, a kismedencei-, és belső ivarszervek állapotát. Kizárható például a “gyomorszáj-szűkület” (pylorus stenosis) jelenléte a bukós, hányós csecsemőknél. A leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességnek számító vese elváltozások is kiszűrhetők: a vizeletelvezető rendszer elzáródásai, a vizeletpangással járó problémák, a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték váltakozó mértékű tágulata, valamint a vesék cisztás megbetegedései. Ebben az életkorban még látható a mellékvesékben a vérzés, illetve a vesékben és mellékvesékben ritkán megjelenő, korai daganat is észlelhető. A csípőízületi ultrahanggal időben felismerhetők a kóros eltérések, megítélhető az estleges csípőficam, az alulfejlett csípőízület, a csontos és porcos csípőízületi vápa állapota, és a combfej helyzete. A még porcos állapotban lévő ízületeknél lehetővé válik a korai, hatékony, és megterhelést a legtöbb esetben nem jelentő kezelés. Azoknak a babáknak kötelező, akik fokozott kockázati csoportba tartoznak családi előzmény, ikerterhesség, ránc-aszimmetria, végtaghossz-különbség miatt.

Minden csecsemőnek ajánlott a korai ultrahangos vizsgálat

Mint ismeretes az ultrahang-vizsgálat nem fáj és semmilyen kockázattal nem jár, ez az egyik legbiztonságosabb képalkotó eljárás, amely még csecsemőknél is számos alkalommal ismételhető szükség esetén. Mivel számos betegség hatékonyan kiszűrhető, lehetővé téve ezzel a korai kezelést, így minden csecsemőnek ajánlott a korai hármas ultrahang vizsgálat.

„Kiemelten javasolt a szűrés, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam, anyagcsere-betegség (pl. cukorbetegség). Szintén érdemes ultrahangos szűrésre vinni azokat a babákat, akik ikerterhességből, vagy farfekvéssel születtek vagy fejlődésük elmarad az átlaghoz képest. Mindazon csecsemőknek is fontos, akiknél méhen belüli téraránytalanságot figyeltek meg korábban, illetve, ha a fogó-vagy vákumos beavatkozásra volt szükség a szülés során. Természetesen akkor is javasolt a szűrés, ha a terhesség alatt végzett ultrahang vizsgálat során valamilyen elváltozást találtak (ez leggyakrabban vese-üregrendszeri tágulat), illetve, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.”

– mondta Dr. Bács Éva, radiológus, aki a csecsemőszűréseket végzi az Affidea Magyarországnál.

Fél éves korig kell elvégeztetni az ultrahangos szűrést

Az ultrahangos szűrést ideális esetben 6-8 hetes korban, de legkésőbb 5-6 hónapos korig érdemes elvégeztetni.

”Az időkorlát betartása részben azért fontos, mert pl. a koponya-, azaz agyi ultrahangvizsgálat „ablakaként” szolgáló nagykutacs egyre kisebb lesz a fejlődés során, és később ennek bezáródása, már nem teszi lehetővé az agy részletes vizsgálatát. Mind emellett a combcsont feje is csak az első hat hónap idején van porcos állapotban, ezért a csípőelváltozások korai, hatékony, és a baba számára megterhelést nem jelentő kezelése érdekében is lényeges a mielőbbi felfedezés. Koraszülött babák esetében, a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni.”

– tette hozzá Dr. Bács Éva.

Így kell készülni a csecsemő ultrahangos szűrésére

A koponya- és csípővizsgálat esetében semmiféle előkészítés nem szükséges, újszülöttek esetében pedig a hasi vizsgálat során sem feltétel az éhgyomor megléte. A vizsgálatok részben hanyatt-, részben oldalfekvésben, melegített kontakt-zselével történnek. Érdemes a vizsgálathoz cumit/teával, tejjel, vagy tápszerrel telt cumisüveget hozni, hogy a babát nyugtatni tudjuk. Lehet kéznél egy figyelmet keltő csörgő/apró játék. Praktikus és sokszor szükséges egy váltó pelenka/ruha is. A vizsgálat során egy szülő jelen lehet, a testtartásban segíthet, és halk szóval, énekkel is kommunikálhat a babával. Néhány újszülött (és persze főként nagyobb csecsemő) a vizsgálatot nehezen tűri, és ezt hangos sírással jelzi. Mindez megszokott a vizsgáló személyzet számra, nem jelent külön problémát. A teljes (koponya, csípő és has-medencei) vizsgálat a leletkiadással együtt maximum 30 percet vesz igénybe. Az eredmények digitálisan is elérhetők az Affidea Páciensportálján, illetve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben (EESZT). Hármas csecsemőszűrési vizsgálat az Affidea Mammut II. Diagnosztikai központban kérhető.

1 https://semmelweis.hu/patologia2/files/2018/10/FEJLRE_KISS_FIN_18_WEB.pdf

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Példaértékű együttműködés keretében nyílt meg a Váci Greens Egészségközpont

2017. 06. 22. elolvasom

Tüntessük el a COVID-hájat!

2021. 10. 13. elolvasom

Affidea Diagnosztika: új név, új programok

2016. 11. 09. elolvasom

Megosztás