Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

TB finanszírozott betegeknek

A Magyarországon társadalombiztosítással rendelkező, járulékukat folyamatosan fizető, vagy egyéb jogon érvényes jogviszonnyal rendelkező személyek számára a társadalom biztosítás (TB) terhére végezzük a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat.

A betegek többsége ambuláns ellátásban, azaz járó-betegként veszi igénybe szolgáltatásainkat. A járóbeteg vizsgálatokat a TB évek óta csak egy bizonyos vizsgálati mennyiség erejéig finanszírozza, vagyis az igényekhez képest egy attól lényegesen kevesebb volument határoz meg korlátként.
Tekintettel arra, hogy ezen volumen felett készülő vizsgálatokat a TB nem finanszírozza, az egészségügyi intézmények, szolgáltatók, így mi is előjegyzésbe vesszük a vizsgálati kéréseket. A havonta rendelkezésünkre álló finanszírozott vizsgálatszámot az előjegyzést követve végezzük el. Mivel azonban az igény a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra lényegesen magasabb, mint amit a volumen-korlát megenged, ezért sajnos bizonyos vizsgálatokra több hetet, sőt, több hónapot is kell várni.

Természetesen nem vonatkozik a várakozási idő a sürgősségi vizsgálatokra. Egy sürgősségi vizsgálat kérése a beutaló orvos feladata, a beteg állapotának mérlegelése után, illetve a törvényben meghatározott ún. „sürgős szükség” klinikai állapotokban.

fekvőbeteg vizsgálatok valamely egészségügyi intézményben bent fekvő beteg számára kért képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Ezekre vonatkozóan elméletileg nincs mennyiségi korlát. Ha a fekvő beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a beteg számára valamilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálat szükséges, azt minden esetben még a kérés napján elvégezzük.

Minden fenti esetben a megfelelően kitöltött beutaló és érvényes TAJ szám szükséges a vizsgálat elvégzéséhez. A beutaló tartalmi követelményeit az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

További információkért látogasson el a NEAK weboldalára!

A társadalom-biztosítási jogviszony érvényességét minden beteg esetén ellenőriznünk kell.