Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Elek Ferenc megkönnyebbült a rákszűrés után!

Elek Ferenc megkönnyebbült a rákszűrés után!

2021. 02. 14.

Elek Ferenc, a Katona József Színház Jászai Mari díjas színésze – akit jelenleg az egyik országos kereskedelmi tv sorozatában láthatunk rendszeresen – egy komplex endoszkópiás, rákszűrő vizsgálaton vett részt az Affidea Gasztroenterológiai Központban.

Elek Ferenc elhivatottan támogatja a rákszűrés ügyét:

„Bár nem tartozom a fokozottan egészségtudatos emberek közé, a koronavírus-járvány számomra is megmutatta, hogy az egészségünk milyen törékeny lehet. Jelenleg több időm van magamra, sokkal inkább figyelek például az étkezésemre is, így került sor a rákszűrésre is. Egyébként mindenféle vizsgálattól tartok, ezért örültem, hogy ezek az endoszkópos beavatkozások altatásban történtek, így semmi kellemetlenséget vagy fájdalmat nem éreztem. Szerencsére a gyomor- és vastagbéltükrözés során kiderült, hogy most nem kell tartanom daganatos betegségtől, így megkönnyebbültem. Sajnos a vérszerinti apukám gyomorrákkal küzdött élete alkonyán, így én is veszélyeztetettnek számítok közvetlen hozzátartozóként, így ajánlott a rendszeres szűrés. Mindenkit arra buzdítok, hogy még most – a járvány idején – se hanyagolják el az ajánlott szűréseket.”

A tapasztalatok szerint a világjárvány kezdete óta jóval kevesebben végeztetik az ajánlott rákszűrési vizsgálatokat, holott az időben felismert daganatok jó eséllyel kezelhetők. Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus főorvosa, egyben Elek Ferenc kezelőorvosa kiemelte:

”Az ajánlott rákszűrések elhalasztása sajnos előrehaladott stádiumú daganatokhoz vezethet, amelyeket már potenciálisan nehezebben lehet kezelni.”

Fontos tudni, hogy a vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 45-50 év feletti embernek szűrésre kell mennie. Fokozott rizikócsoportba tartoznak azok a családok, ahol az egyenesági rokonok között előfordult már gyomor és bélrendszeri rák, náluk a szűrést az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni. 

„Sajnos a COVID-19 járvány miatt nagyon sokan halogatják az ajánlott szűréseket, mert vagy nem kapnak időpontot kolonoszópiás vizsgálatra, vagy félnek az esetleges fertőzéstől. Itt az Affidea Gasztroenterológiai Központban biztonságos környezetet, azaz a szakmailag jelenleg elérhető legmagasabb védelmet biztosítjuk a koronavírus tekinteteben betegeink számára. A centrumban az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterek, folyamatos a levegőáramlás. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. A szokványos lázmérésen túl antigén gyorstesztet is végzünk a vizsgálatok előtt, hogy a fertőzés kockázatát tovább csökkentsük, mindenben követve a nemzetközi ajánlásokat.”

– tette hozzá Dr. Schwab Richárd.

A vastagbélrákszűrés vagy a gyomortükrözés kellemetlen vizsgálat, amelytől a páciensek félnek is. Az Affidea központjában ugyanakkor az itthon elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák, ráadásul altatásban is lehet kérni a vizsgálatokat, amelyek így nem járnak fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Az endoszkópos készülékek HD felbontású videón rögzítik a teljes vizsgálatot, amelynek felvételét a páciensek a vizsgálat után megkapják, így lehetőség van másodvélemény kikérésére, konzultációra más orvostól. Elek Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: „Én is természetesen kézhez kaptam az emésztőrendszeremről készült felvételt, de eddig még nem néztem meg, ezt inkább a szakértőkre bízom.” A gépek valós optikai zoomot használnak és egy NBI (narrow band imaging) elnevezésű újfajta kontraszttechnológiát, amelynek segítségével még a nehezen felismerhető lapos polipok és elváltozások is jól kivehetők.

A rákszűréssel nem érdemes a járvány végéig várni, hiszen az időben felismert elváltozások jó eséllyel kezelhetők. Mindenkinek ajánlott a rendszeres szűrés 50 év felett.

További cikkeink

Mi az a COVID háj és hogyan tüntethető el?

2022. 11. 30. elolvasom

Magánegészségügyi csoportot épít az Affidea

2018. 02. 06. elolvasom

Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

2022. 09. 29. elolvasom

Megosztás