Az időben elvégzett szűrés életet menthet.

By 2011 november 30, szerdaSajtóközlemények

Új, nagy értékű beruházás az emlőrák szűrésére Szegeden

Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége a  Diagnoscan Magyarország által Szegeden, a Klinikai Központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével.

A Diagnoscan Magyarország egy  Hologic  direkt digitális mammográfot  telepített  a Rendelőintézetben lévő szűrőállomására, és a GE legújabb, stereotaxiával rendelkező  digitális mammográfiás berendezését pedig a Pathologiai Intézetben működő emlődiagnosztikai egységében helyezte üzembe. Az új gépeknek köszönhetően tovább nő a rákmegelőző állapotok, valamint a kóros elváltozások felfedezésének aránya. Az eddig alkalmazott filmes megoldást felváltja a modern, digitális képmegjelenítés.
Az emlő összenyomására (kompressziójára) itt is szükség van, és továbbra is röntgensugárzást használ a módszer, azonban 25 %- kal csökken a sugárterhelés egyrészt a detektorok érzékenységének, másrészt az utólagos számítógépes képfeldolgozás lehetőségének köszönhetően. Ennek segítségével ugyanis a kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek a korábbihoz képest gyorsabban és pontosabban végezhetők el.

Az emlőráknál – mint a legtöbb tumornál – a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre.
Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.
Ezért nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre.

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.
Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

  • az emlőben csomót tapint
  • az emlőbimbó behúzódik
  • az emlő bőrén behúzódást észlel
  • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg
  • az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik
  • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel
  • a hónaljban csomót tapint

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!
A Diagnoscan központ munkatársai a legkorszerűbb berendezésekkel várják a szegedi és Szeged környéki női lakosságot az akár életet mentő mammográfiai szűrésre.


Sajtóinformáció

A 45 év feletti nők közel 40 százaléka jár mammográfiára
A magyar nők 87 százaléka – saját bevallása szerint – szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég az Diagnoscan Magyarország megbízásából készített.
A fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia
A vizsgálat eredményei alapján a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi szükségesnek azt. Arányuk az életkor emelkedésével jelentősen csökken, viszont fontos kiemelni, hogy a 18-35 év közöttiek 13-14 százaléka vélekedik így. Viszonylag alacsony (5%), aki nem tudja mi a teendő a mellek vizsgálata kapcsán, ők elsősorban 18-25 év közötti fiatalok (13%).
A legtöbben, a nők 43 százaléka magának figyeli, tapintásos módszerrel emlőit, arányuk elsősorban a középkorú-idősebb hölgyek és a magasabb végzettségűek esetében magasabb.
A nők közel 20 százaléka orvosi segítséget vesz igénybe. A nőgyógyász által végzett tapintásos mellvizsgálat aránya a 18-25 év közöttiek körében kiemelkedősen magas (34%) más korcsoportokhoz képest.
A válaszadók 26 százaléka műszeres vizsgálattal ellenőrizteti melleit, és arányuk a 46 év felettiek körében ugrik meg jelentősen: ennél fiatalabb korban ugyanis 10 százalék körül vagy attól jóval elmarad, 45 év felett viszont 40-45 százalék a mammográfiát említők aránya.

Szokta-e Ön, és ha igen, hogyan szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal?

A mellrákkal kapcsolatos statisztikák ismeretében némiképpen fenntartásokkal fogadhatók a fenti eredmények. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás célja, annak vizsgálta volt, mennyire van jelen a mell vizsgálata a magyar nők egészségtudatosságában, gondolkodásában, nem vizsgálta ugyanakkor az ellenőrzések gyakoriságát vagy a saját részre végzett tapintásos vizsgálat helyességét. Hangsúlyozni kell, hogy nem elég a szűrés szükségességéről tudni, annak hatékonysága érdekében megfelelő eljárással és rendszerességgel kell azt végezni.

Mammográfiával a mellrák korai stádiumban is kimutatható

A felmérésből kiderül, hogy csak az idősebb korosztály veszi számításba a mammográfia lehetőségét.

„A mammográfiával már korai stádiumban lényegesen jobban felismerhetőek a kóros elváltozások, és a rákmegelőző állapotok. Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az egyetlen olyan módszer, amely alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre. Ezt még a hagyományos mammográfiás technika alkalmazásával érték el. Az utóbbi 2 évtizedben tökéletesítetett digitális technikával készített vizsgálatok ugyanolyan- bizonyos tekintetben például a meszesedések diagnosztikájában, valamint a denz, kötőszövet dús emlőkben jobb eredményeket mutatnak. Emellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a digitális mammográfia alkalmazása során közel 25%-kal kisebb sugárterhelés éri az emlőt, valamint az esetleges expozíciós hibák ismétlés nélkül javíthatók.”– hangsúlyozza dr. Ormándi Katalin, Magyar Radiológusok Társasága (MRT) Emlődiagnosztikai szekciójának elnöke.
„A berendezés az orvos-szakmai szempontból is további jelentős előnyökkel jár, hiszen a felvételek elkészítése egyszerűbb, gyorsabb, lehetőség nyílik a távleletezésre, valamint a szakmai és szakmaközi konzultáció is könnyebben biztosítható.” – teszi hozzá a doktornő.
A fenti szakmai ismeretek valamint a lakossági igények eredményeként az Diagnoscan Magyarország 2011. november 22-től két új, digitális mammográfiai berendezés működtetését kezdte meg, amelyek a Szegedi Tudományegyetem Rendelőintézetben és a Pathologiai Intézetben lévő részlegein érhetők el.

A kutatásról:

A Szinapszis Kft. 2011 novemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a kérdést. A válaszadó hölgyek száma összesen 550 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.Visszahívást kérek

Kérem adja meg telefonszámát:

Szeretne részletesebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, vagy időpontot egyeztetne velünk? Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

✓ Helyes formátum Helytelen formátum Kérem fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!