Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Szaglásambulancia

A szaglás az életminőség szempontjából kiemelt fontossággal bír. A mindennapi életünk szerves része, amelynek jelentősége sokszor csak akkor tűnik fel, amikor a szaglászavar már kialakult.

Napjainkban gyakori a COVID-19 fertőzés után hirtelen kialakult szaglás- és ízérzés panasz. Az enyhébb lefolyású, akár tünetmentes fertőzés elején jelentkező szagláspanasz diagnosztikus értékű is lehet. Az elhúzódó szagláshiány – anosmia –, a csökkent szaglás – hyposmia –, vagy a torz szaglás – parosmia – gyakran ízérzés zavarával is társul. Korábban a lakosság jóval kisebb hányadát érintette, de jelenleg a legfrissebb kutatások szerint a koronavírusos betegek 50-60 %-a számol be a fertőzés után pár nap alatt hirtelen kialakult szaglásvesztésről. A felépülő betegek többségénél a szaglás 2-3 hét alatt spontán helyreáll, 20-30%-nál azonban 2-3 hónap után sem tér vissza a szaglás, míg a betegek 5%-a fél év után sem érzi jól a szagokat. A tünetek javulása mellett sokan számolnak be a szaglásvesztést követő parosmiáról, vagyis torzult szagérzetről.

A COVID-19 fertőzést követően kialakult szaglás- és ízérzés panaszával a betegek fül-orr-gégészeti szakrendelőkben jelentkeznek. Az anamnézist felvétele egy speciális kérdőív segítségével történik, majd teljes körű fül-orr-gégészeti szakvizsgálat és szaglásvizsgálat történik az úgynevezett Sniffin’ sticks teszttel vagy szűrő teszttel. A protokoll alapján további kivizsgálás – melléküreg CT, koponya MR, allergológia –, akár szövettani vizsgálat és társszakmákkal konzultációs lehetőség is szóba jön.
A terápiás lehetőségek közé tartoznak a vitaminok, nyomelemek szedése, orrmosás, lokális szteroid orrspray terápia mellett a szaglás tréning. A regeneráció elősegítésére az utóbbi időben ígéretesnek tűnik a hyaluronsav alkalmazása annak gyulladáscsökkentő és immunmoduláns szerepe miatt.

A hirtelen kialakult szaglás- és ízérzés vesztés napjainkban COVID-19 fertőzésre utal, emiatt kórjelző értékű lehet! Kialakulhat enyhe és súlyos általános fertőzés tüneteivel egyaránt. Fontos ezen tünetek megjelenése esetén a karanténba vonulás, tesztelés.

Dr. Krasznai Magda PhD, fül-orr-gégész, allergológus szakorvos, egyetemi adjunktus


A koronavírus-tesztekre, Post-COVID kivizsgálásokra ügyfélszolgálatunkon keresztül tud időpontot foglalni.

Telefonos bejelentkezés: 06 1 803 6462