Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Üdvözöljük Magyarország legújabb gasztroenterológiai és endoszkópos központjának weboldalán.

Ha világszínvonalú endoszkópos gasztroenterológiai központot keres, és fontos Önnek, hogy modern biztonságos eszközökkel 21. századi környezetben végezzék vizsgálatait, akkor jó helyen jár.

Az Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai
Központban az Olympus vállalat csúcstechnológiás endoszkópos
eszközeivel és széles körű nemzetközi tapasztalattal rendelkező
szakorvoscsapattal dolgozunk.


Gasztroenterológiai endoszkópos laborunkban korszerűen
felszerelt, minden kényelmi elvárást kielégítő prémium színvonalú
hatágyas megfigyelőhelyiséggel, két endoszkópos vizsgálóval,
több fürdőszobával, diszkrét öltözővel várjuk ügyfeleinket.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Gasztroenterológiai konzultációra történő bejelentkezés:
+ 36-1-8700-400

Mikor forduljon hozzánk?

40 éves kor felett tünetek nélkül is gondoljon arra, hogy szüksége lehet komplex gasztroenterológiai szűrővizsgálatra, melynek során – ha szükséges – elvégezhető a rákmegelőző polipeltávolítás is. Ennek eldöntésére forduljon bizalommal szakorvosainkhoz!

A szűrővizsgálattal elkerülhetők vagy a korai, még gyógyítható stádiumban felfedezhetők a gyomor és bélrendszer leggyakoribb megbetegedései, köztük a Magyarországon egyik vezető halálokként számontartott vastagbélrák.

Mikor muszáj orvoshoz fordulni?

Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, késlekedés nélkül foglaljon időpontot központunkba:

 • nehéz vagy fájdalmas nyelés, falatelakadás, ismételt hányás;
 • savas felböfögés: lehet reflux, ami a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlásával jár;
 • nem múló hasi fájdalom;
 • gyomorégés, gyomorsavtúltengés nehezíti a napjait;
 • ismeretlen eredetű nem szűnő hányinger;
 • hasi puffadás, teltségérzet;
 • ételek által kiváltott hasi panaszait ételallergia, ételintolerancia is okozhatja;
 • nem múló hasmenés vagy székrekedés;
 • véres vagy nyálkás széklet;
 • megváltozott székelési szokások;
 • étvágytalanság és / vagy hirtelen fogyás.

Orvosaink

Dr. Schwab Richárd

Belgyógyász, gasztroenterológus, kutatóorvos. A klinikai betegellátáson túl komoly tapasztalatokat szerzett gyógyszerek és diagnosztikai eljárások fejlesztésében. Számos évet töltött külföldi egyetemeken (Basel, Bécs és London), részt vett egy új, jelenleg fázis II. klinikai vizsgálatban lévő gyógyszer fejlesztésében. Nemzetközi cikkek szerzője, és feltaláló szabadalmakban.

Dr. Sike Róbert

Belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos. Mintegy 25 éve végez endoszkópos vizsgálatokat, melyek révén igen kiterjedt tapasztalatokat szerzett a diagnosztikus és a terápiás endoszkópos beavatkozások végzésben. Speciális területe a gyomor és a vastagbél polipjainak eltávolítása, a gyulladásos bélbetegségek kezelése, a refluxbetegség, a gyomor- és nyombélfekély diagnosztikája és kezelése.

Mivel foglalkozik a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia az emésztőrendszer (a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy) megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület, amely ezeknek a szerveknek a fekélyes-gyulladásos megbetegedésein kívül a rosszindulatú daganatos kórképek diagnosztizálásával foglalkozik.

Milyen betegségeket látunk el?

A gasztroenterológiai ellátást igénylő leggyakoribb betegségek:

 • refluxbetegség,
 • gyomor- és nyombélfekély,
 • krónikus gyomorhurut,
 • Helicobacter pylori fertőzés,
 • lisztérzékenység (coeliakia),
 • a vastagbél gyulladásos megbetegedései (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség),
 • a vastagbél diverticulosisa és annak gyulladása,
 • a vastagbél jóindulatú daganatai (polipok),
 • a vastag- és végbél rosszindulatú daganata,
 • a máj gyulladásos és egyéb megbetegedései (pl. zsírmáj),
 • epekövesség és az epehólyag, valamint az epeutak betegsége,
 • a hasnyálmirigy gyulladásos és daganatos megbetegedései.
A fenti kórképek ellátása mellett a vastagbélrák szűrése szintén a gasztroenterológia feladata.

Milyen eszközöket alkalmazunk?

A gasztroenterológia legfontosabb diagnosztikai eszközei a laboratóriumi, a képalkotó diagnosztikai, valamint az endoszkópos vizsgálatok. Központunkat az Olympus csúcstechnológiás endoszkópos eszközeivel szereltük fel, amelyek hozzájárulnak a gyors és pontos diagnózis felállításához.

A jelenleg elérhető legkorszerűbb endoszkópos torony számos olyan pluszfunkcióval rendelkezik, amelyeknek segítségével lerövidül a vizsgálati idő, és növekedhet a felfedezett elváltozások száma. A ScopeGuide segíti az eszköz felvezetését, a nagyobb látószög és a Full HD képalkotás fokozza a vizsgálat érzékenységét, az egyedülálló narrow-band imaging (NBI-) technika pedig az adenomák felismerését segíti. A NBI-technikával a kék és a zöld fény segítségével vizualizálhatók az erek, amelynek segítségével felismerhető az egyébként fehér fényben észre sem vehető elváltozás is, valamint nagy valószínűséggel előre jelezhető az elváltozás jellege.

Endoszkópos műszerparkunk Full HD képfelbontással és optikai kontrasztfokozó eljárással (NBI) rendelkezik, ezek nagymértékben segítik az elváltozások felismerését, pontos lokalizálását, sőt azok természetét illetően is szolgáltatnak információkat. A széles körben elterjedt digitális zoom technikán kívül optikai zoommal is rendelkeznek, amely szintén jelentősen javítja a diagnózis pontosságát. A vizsgálatok CO2-befújással történnek, ez sokkal kevésbé jár hasi feszüléssel és görcsökkel, mellyel könnyebbé és kényelmesebbé tesszük a beavatkozást, valamint lerövidíti a vizsgálat után szükséges megfigyelés időtartamát.

Minden endoszkópos beavatkozást anesztéziában (altatásban) is tudunk végezni, melyet aneszteziológus szakorvos felügyel a pácienseink maximális biztonsága érdekében.

Mire alkalmas az endoszkópos vizsgálat?

Az endoszkópos vizsgálatok a tápcsatorna betegségeinek felismerésére és – szükség esetén – szövettani mintavételre, illetve az eltávolítható kóros képletek (pl. polip) eltávolítására szolgálnak.

Mi történik a vizsgálatot követően?

A vizsgálatot követően 1-1,5 óra múlva hazamehet az altatóorvos és a gasztroenterológus engedélyével. Ha anesztéziában részesült, akkor a vizsgálat napján már nem vezethet járművet, illetve tömegközlekedési eszközön is csak kísérővel utazhat.

Ha garatérzéstelenítésben végezték a vizsgálatot, az azt követő egy órában nem étkezhet, folyadékot sem fogyaszthat. Utána is mértéktartóan fogyasszon ételt, italt a beavatkozás napján.

Ha vizsgálatát altatásban végezték, kérjük, kísérővel menjen haza. Az altatás utóhatása miatt csak másnap vehet részt aktívan az utcai forgalomban, dolgozhat gépen, fogyaszthat alkoholt. Várjon másnapig a fontos döntésekkel, szerződések aláírásával!

A kísérő részére emeleti várótermünkben kényelmes várakozási lehetőséget biztosítunk.

Közvetlenül a beavatkozás után szokatlan panaszok jelentkezhetnek, melyeket okozhat például túlérzékenysége az érzéstelenítőre vagy az altatószerre, illetve az előkészítéssel összefüggő folyadékvesztése. Ilyenkor az Ön biztonsága érdekében javasoljuk, hogy vegye igénybe központunkban a néhány óránál nem hosszabb megfigyelést.

Amennyiben panaszai lassabban szűnnek, szükség esetén gondoskodni kell otthoni ellátásáról, segítségéről, ápolásáról.

VIZSGÁLATOK

Általános tudnivalók

Az endoszkópos vizsgálatok a tápcsatorna (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél, valamint a vastagbél) betegségeinek felismerésére és a szükséges szövettani mintavételre szolgálnak. A vizsgálatokat gasztroenterológus szakorvosaink végzik.

A kezelés előtt speciális előkészítés szükséges, melynek pontos betartása nélkül a beavatkozás nem végezhető el!

A beavatkozás teljes időtartama az érkezéstől a távozásig körülbelül 3-4 óra, egyes esetekben ennél hosszabb is lehet. Az endoszkópia során ambuláns beavatkozás történik fekvőbeteg-megfigyeléssel, melyre pácienseink előjegyzett időpontban érkeznek. A beavatkozások sorrendjét az előjegyzés napján a gasztroenterológus és az altatóorvos szakmai szempontok szerint a helyszínen dönti el.

A beavatkozás során a makroszkóposan kórosnak ítélt elváltozásból mintát veszünk, egyes esetekben eltávolítjuk (kisebb banális polipok), a kivett anyagot szövettani feldolgozásra küldjük. Bizonyos esetekben, ha kiterjedt elváltozást észlelünk, annak végleges eltávolítására később újabb endoszkópos beavatkozás (műtét) vagy feltárásos műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

A mintavételt követően a szövettani feldolgozás 5-7 napot vehet igénybe. A szövettani eredményt a beavatkozást végző orvos véleményezése után e-mailben küldjük el Önnek. Ha szükséges, a lelet megbeszélésére személyes konzultációs időpontot egyeztetünk.

POLIPEKTÓMIA

A vastagbélpolipok a bélben növő (ritkán a vékonybélben vagy gyomorban is előforduló), többségében jóindulatú daganatok.

Az endoszkópos vizsgálatok során a polipok többségét el tudjuk távolítani (polipeltávolítás) az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett hurokkal (polipektómiás hurok) vagy mintavételi fogóval (biopsziás fogó). A hurokkal végzett eltávolítás történhet „hidegen” és „forrón”.

„Hideg” eltávolításnál elektromos áram adása nélkül, a hurokkal mechanikusan vágjuk le a polipot.

A polip alakjától, méretétől és a falban terjedés mélységétől függően szükséges lehet áram adása, mely mind a vágást, mind a vérzéscsillapítást segíti. Ez az úgynevezett forró polipektómia. Az áramot egy diatermiás készülék adja, mely a hurokkal össze van kapcsolva, és a folyamatot pedál segítségével szabályozza a beavatkozást végző orvos. A mélyebbre terjedő, lapos polipok esetén szükséges lehet az elváltozás alá folyadékot fecskendezni, és az elváltozást az ép nyálkahártya egy részével eltávolítani (mukozektómia). Ezek a technikák komoly tudást és sok gyakorlást igényelnek, hiszen a bélfal vastagsága mindössze 3 milliméter. A keletkezett sebet szükség esetén kis fémklipszek segítségével zárjuk, amelyek egyúttal az utóvérzés veszélyét is csökkentik. Ezek 1–8 hét elteltével spontán leesnek, és a széklettel távoznak.

Fontos tudni, hogy ebben az időszakban nem szabad MR-vizsgálatra menni, és 7-10 napig kerülni kell a fizikai terhelést.

A rosszindulatú elváltozásra gyanús polip esetén különösen körültekintően járunk el, mielőtt megkísérelnénk eltávolítását. Speciális optikával és nagyítással megvizsgáljuk, szükség esetén szövettani mintát veszünk, kiegészítő CT- vagy MR-vizsgálatot végzünk.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Központunkban minden részletre kiterjedő tájékoztatást adunk, hogy a vizsgálatra felkészüljön.

A vizsgálatra jelentkezéskor pácienskoordinátorunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Személyre szabottan egyezteti a beavatkozáshoz szükséges egyéb vizsgálatokat, bekéri a korábbi betegségekkel kapcsolatos dokumentációit, időpontot egyeztet a vizsgálatokra és a beavatkozásra.

Az AFFIDEA magánegészségügyi központokban előzetes időpont-előjegyzéssel, sorba állás nélkül lehetséges a beavatkozáshoz szükséges kiegészítő vizsgálatok elvégzése (leggyakrabban labor, vérvétel, hasi ultrahang, kardiológiai kivizsgálás, nyugalmi EKG).

Amennyiben szükséges, a beavatkozás előtt előjegyezzük gasztroenterológiai konzultációra szakorvosunkhoz.Addig is néhány fontos információt összefoglaltunk Önnek

A vastagbéltükrözést megelőző napon csak folyadékot fogyasszon. Már ne egyen rosttartalmú (zöldség, gyümölcs, hús) vagy apró magvas (kivi, paradicsom, szőlő stb.) ételt a vizsgálati előtti 3 napban!
A beavatkozáshoz papucsot, köntöst, törülközőt, tisztálkodószereket és egyszer használatos ruhát biztosítunk.
Rosttartalmú (zöldség, gyümölcs, hús) vagy apró magvas (kivi, paradicsom, szőlő stb.) ételt már a vastagbéltükrözés előtti 3 napban ne fogyasszon.
Rendszeresen szedett gyógyszereit bármelyik endoszkópos vizsgálat előtt reggel, kevés szénsavmentes vízzel vegye be.
Az Önnek felírt előkészítő oldatot ne a dobozban található tájékoztató alapján, hanem kollégáink útmutatója szerint fogyassza el!
Ha cukorbeteg, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjük, ezt mindenképpen jelezze a szakorvosi konzultáció alkalmával.

NE EGYEN, NE IGYON 4 ÓRÁVAL A VIZSGÁLATRA
ELŐJEGYZETT IDŐPONTJA ELŐTT!