Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Időpontfoglalás

Hidrogén (H2) kilégzéses tesztek

Ezt kell tudni a hidrogén kilégzéses tesztekről

A hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas. A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilélegzett levegő összetételének változását, mely bizonyíthatja az adott betegség fennállását.

Hogyan működik a H2 kilégzéses teszt?

Hidrogén gáz az emberi szervezetben csak úgy keletkezik, hogy a bélbaktériumok erjesztik a szénhidrátokat. Amennyiben ezek nem megfelelően szívódnak fel a tápcsatornában, ez a normális mennyiségtől eltérő hidrogén koncentráció egy speciális mérőműszerrel mutatható ki a kifújt levegőből.

Milyen betegségeket segít diagnosztizálni a hidrogén (H2) kilégzési teszt?

A vizsgálat igazolhatja a laktóz érzékenységet, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO), és a fruktóz felszívódási zavart.

Laktóz kilégzési teszt

Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) abban az esteben alakul ki, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, és a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.

Laktulóz kilégzési teszt

A laktulóz kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok kimutatására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindrómának (SIBO) nevezzük. A kórkép puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár. Minden intolerancia vizsgálatot a laktulóz teszt elvégzésével kell kezdeni a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kizárása céljából.

Fruktóz kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara vizsgálható. A felszívódási zavar fennállása esetén a gyümölcscukor emésztés nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal jár.

Hogyan zajlik a H2 kilégzéses teszt?

Egy csutorán keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt. A vizsgálat időtartama kb. 120 – 180 perc, 20 percenként szükséges elvégezni belefújást. A vizsgálat a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg, az így kirajzolódó görbe segítségével állítható fel a diagnózis.

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások betartását.
A vizsgálatot megelőző 4 hétben ne vegyen be antibiotikumot, a megelőző 1 hétben hashajtót és gyomorürülést serkentő szereket.

A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon:

 • Zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
 • Zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
 • Olyan ételt, melyben zöldség főtt
 • Tejterméket, tejet vagy laktóztartalmú élelmiszereket
 • Szénsavas italokat, gyümölcsleveket, illetve alkoholtartalmú italokat
 • Kérjük ne dohányozzon!

Fogyasztható ételek, italok:

 • Főzve, natúr sütve vagy párolva: szárnyas húsokat, felvágottakat, burgonyát, rizst, sonkát, halakat, tojást, tésztát
 • Kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
 • Fehér lisztből készült pékáru
 • Csak szénsavmentes víz fogyasztható

A vizsgálatot megelőző napon 19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.

A vizsgálat napján:

 • A vizsgálat hossza maximum 3 óra hossza, melyre kérjük éhgyomorral érkezzen.
 • A vizsgálat napján kérjük ne használjon szájápolási termékeket (szájvíz, fogkrém, rágógumi). Reggel felkelést követően fogkrém nélkül mosson fogat, majd a vizsgálat előtt ismételje meg szintén fogkrém nélkül.
 • A rendszeresen szedett gyógyszereit, a vizsgálatot megelőzően ne vegye be, és kérjük ne dohányozzon.

Vizsgálat kiértékelése

A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.

Adókedvezmény igénybevétele

A pozitív eredmény nem minden esetben jelenti az intoleranciát, ezért szükséges lehet további kiegészítő vizsgálat elvégzése is. Javasoljuk, hogy minden H2 kilégzési teszt eredménnyel keresse fel gasztroenterológus szakorvosát. Amennyiben intolerancia fennállása igazolódik, adókedvezmény jogosultságot kaphat, melyhez a szükséges NAV igazolást az Affidea Magyarország Kft. gasztroenterológus szakorvosi véleménye/javaslata alapján az Ön háziorvosa állítja ki.


Hol elérhető a H2 kilégzéses teszt?

H2 kilégzéses teszt szakrendeléseink

 

Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

Az V. kerületi Szabadság téren elhelyezkedő impozáns Bank Center épülete ad otthont az Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központunknak. Az üzleti élet központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat vehetik igénybe, várakozás nélkül. Központunkban lehetőséget biztosítunk különböző laborvizsgálatokra, illetve dietetikai, gasztroenterológiai, proktológiai, sebészeti és reumatológiai szakorvosi konzultációra is. További információért látogasson el a gasztroenterologia.affidea.hu/ oldalra.Kapcsolódó szakterületek

Szakrendelések
Laborvizsgálatok

További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

Hidrogén (H2) kilégzéses teszt árak

Kilégzési teszt H2 Laktulóz
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
17 300 Ft 52 €
Kilégzési teszt H2 Fruktóz
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
17 300 Ft 52 €
Kilégzési teszt H2 Laktóz
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
17 300 Ft 52 €

Hol elérhető a H2 kilégzéses teszt?

H2 kilégzéses teszt szakrendeléseink

 

Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

Az V. kerületi Szabadság téren elhelyezkedő impozáns Bank Center épülete ad otthont az Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központunknak. Az üzleti élet központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat vehetik igénybe, várakozás nélkül. Központunkban lehetőséget biztosítunk különböző laborvizsgálatokra, illetve dietetikai, gasztroenterológiai, proktológiai, sebészeti és reumatológiai szakorvosi konzultációra is. További információért látogasson el a gasztroenterologia.affidea.hu/ oldalra.

Hidrogén (H2) kilégzéses teszt szakrendelések

Kapcsolódó szakterületek

Szakrendelések
Laborvizsgálatok

Kapcsolódó cikkek

Emésztési betegségekre utal a lehelet magas hidrogénszintje Elolvasom

További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!