Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

2022. 09. 29.

Az emlőrák nem várja meg a COVID-járvány végét! A pandémia következtében elhanyagolt emlőrák szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok komoly veszélyt hordoznak magukban, melyek egy évtized múlva is szedhetik áldozataikat. A rosszindulatú emlődaganatok nem várnak, így Ön se tegye!

Amerikában nem régiben látott napvilágot egy kutatás, mely szerint az emlődaganatok felderítését célzó emlőszűrések közül tízből nyolc maradt el vagy készült el késedelmesen. Ez a megdöbbentő adat egyben azt is jelenti, hogy a korai stádiumban felfedezve még jó eséllyel gyógyítható emlődaganatok igen nagy hányada maradt felderítetlen. A szakértők egyet értenek abban, hogy ez az emlőrák áldozatainak növekedését fogja maga után vonni, valószínűleg már tíz éven belül. Valószínűsíthető, hogy az itthon elmaradt vagy megkésve elvégezett emlő vizsgálatok száma nem mutat markáns eltérést az amerikai adatoktól, noha Magyarországon az emlődaganat – a bőrrák után – a második leggyakrabban diagnosztizált daganat típus a hölgyek körében. Nem túlzunk hát, ha kijelentjük, hogy az emlőszűrésekkel kapcsolatos alábbi információk valóban életbevágók!

Melyek az emlődaganatszűrés korhatárai

Noha az emlőrák már egészen fiatal korban is előfordulhat, az esetszámok a 35 év felettiek körében növekedést mutatnak. Az életkor előrehaladtával ezek a számok tovább emelkednek, így az emlődaganatok előfordulása 45 év felett kétszeresére, míg 65 év felett a négyszeresére nő. Az emlőrák kialakulásának valószínűsége ugyan sok összetevőtől függ (emlőszerkezet, családi hajlam, hormonális állapot), összességében elmondható, hogy a rendszeres, évenkénti emlőszűréseket érdemes 40 éves kortól megkezdeni. Amennyiben a családban előfordult emlődaganat, úgy az emlőt érintő vizsgálatokat (mammográfiát, ultrahangos vizsgálatot) még ennél is korábban, 35 éves korban érdemes megkezdeni.

Hogyan zajlanak az emlőrákszűrések?

Az emlőrák szűrés alap vizsgálómódszere a röntgenmammográfia, ugyanakkor érdemes az emlőt érintő komplex vizsgálatcsomagot választani. Ez a mammográfia mellett magába foglalja a szakorvosi fizikális vizsgálatot, valamint az emlők és nyirokrégiók (hónalj, kulcscsont környéke) ultrahang vizsgálatát egyaránt. Felmerülhet a kérdés: Vajon implantátum esetén lehetséges-e a mammográfiás emlőszűrés vizsgálat elvégzése? A válasz egyértelműen igen, mert ebben az esetben speciális felvételi technikát alkalmazva a mammográfia elvégezhető és ugyanúgy, mint az implantátum nélküli emlő esetében, egy ultrahanggal kiegészített vizsgálatot végeznek. Az emlőszűrés kiegészítése lehet az emlő MR vizsgálat is, ahol kontrasztanyagos vizsgálatra van szükség.
Ha a vizsgálatok folyamán az emlő bármilyen elváltozását tapasztalják, a legtöbb esetben biopsziás mintavételt végeznek. Ez alapján készül el a szövettani vizsgálat, melynek eredménye határozza meg, hogy jóindulatú emlődaganatról, mellrákról vagy valami másról van-e szó.

Maga a mammográfiás vizsgálat csupán enyhe kellemetlenséget okoz, enyhe nyomást érzékel a páciens. Ezen túlmenően ma már léteznek olyan önkompressziós berendezések is, amelyeknél a páciens saját maga tudja irányítani a nyomás erejét.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ezt kell tudni a tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről!

2022. 06. 28. elolvasom

Pandémia alatti elhízások és következményei

2021. 05. 11. elolvasom

Ezt kell tudni a tüdőgyulladásról!

2023. 01. 24. elolvasom

Megosztás