Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Férfi termékenységi teszt COVID után

Férfi termékenységi teszt COVID után

2022. 09. 29.

Vajon csökkenti a COVID-19 betegség a termékenységet? Mire számíthatnak a gyerekre vágyó férfiak a fertőzést követően? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Nagyon sok kérdőjel van magával a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban, léteznek olyan tanulmányok, melyek vizsgálták a fertőzésen átesett férfiak ondóját, és arra jutottak, hogy a fertőzés rontja a férfiak megtermékenyítő képességét. De ezek a tanulmányok több alapvető kérdést sem tisztáztak és csak a rövid távú hatásokat vizsgálták.

Köztudott, hogy egy spermatogén ciklus, azaz egy férfi termékenységi ciklus (azaz egy spermium létrejöttétől, annak „felhasználásáig” eltelt időszak) körülbelül 3 hónap. Nagyon sok fertőző (bakteriális, virális) betegség esetén észrevehető, hogy átmenetileg romlik egy-egy személy spermaképe, mely később általában rendeződik is. Ennek egyik oka lehet a lázas állapot, mely nem tesz jót a spermiumok keletkezésének, életének. Ráadásul a víruskezelés során az adott gyógyszerek és kezelések tovább ronthatják a nemzőképességet.

Általában, akik súlyosabb COVID-19 fertőzéssel küzdenek/küzdöttek, olyan általános állapotban vannak/voltak, ami önmagában sem tesz jót a spermiumképzésnek, így ezt is figyelembe kell(ene) venni egy-egy kutatásnál. Itt az egyéb alapbetegségek is közre játszhatnak, például az elhízás, krónikus kórképek jelenlétére stb.  Az is igaz, hogy a vírus olyan receptoron keresztül jut be a gazdasejtekbe, amelyekkel a herék szövetei bőven el vannak látva, így elméleti síkon nem zárható ki a herék hosszú távú károsodása sem.

Felvetődik a kérdés, hogy mennyire hat negatívan a potencia-képességre a szív- és érrendszer COVID-érintettsége? Egyelőre még azt sem tudjuk, mennyire irreverzibilis a COVID-19 okozta károsodás, átmeneti vagy végleges zavarokról beszélhetünk-e?

Az tény, hogy aki átesett a vírusfertőzésen és komoly tünetei voltak, azoknál a fizikai teljesítmény hosszú hónapokig nem éri el a fertőzés előtti szintet. Ez pedig jelentősen befolyásolja a szexuális habitusukat is, természetesen nem pozitív irányba. Köztudott, hogy a vírus az ACE-2 receptorokon keresztül éri el a sejteket, mely receptorokkal a heréik bőven el vannak látva, ennek ellenére eddig nem igazoltak ondóban COVID -19 vírust. Így az eddigi adatokra alapozva, a vírus nemi úton nem terjed. Ezzel együtt kiemelt figyelmet fordítanak a vírusdiagnosztikára szerte a világban minden ondóval történő munkánál, így a spermavizsgálatok, a mesterséges megtermékenyítés, a spermafagyasztás során, mint lehetséges fertőző forrást szem előtt tartva. 

Ha valaki bizonyítottan átesett a COVID-19 fertőzésen és úgy érzi még hetekkel a betegség után is, hogy nincs minden rendben a szexuális teljesítőképességével, akkor érdemes egy urológiai kivizsgáláson részt venni. Ha pedig valaki gyermekvállaláson gondolkozik, annak mindenképpen érdemes egy férfi termékenységi tesztet végeztetni és szakorvossal konzultálni a betegséget követően.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat az MR-vizsgálatokról!

2022. 03. 10. elolvasom

A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort

2023. 05. 27. elolvasom

8 tény, amit nem tudtál a CT-vizsgálatokról

2022. 03. 30. elolvasom

Megosztás