Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Nőgyógyászat

Célszerű legalább évente nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, hiszen a rendszeres szűrővizsgálattal idejében felismerhetők egyes gyulladásos megbetegedések, sőt a rák megelőző, illetve kezdeti stádiuma.
A nőgyógyászat a női nemi szervek megbetegedéseivel, illetve azok kezelésével foglalkozik. A szakorvosi vizsgálat a méh és a petefészkek vizsgálatából, valamint méhnyakszűrésből áll. Az évi rendszeres szűrővizsgálat a panaszmentes időszakban is szükséges, de nőgyógyászati jellegű problémák (például alhasi görcsök, emlőelváltozások, menstruációs zavarok) esetén érdemes késlekedés nélkül szakorvoshoz fordulni. Az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések idővel komoly problémát, akár meddőséget is okozhatnak. A daganatos betegségek esetén a korai diagnózis nagymértékben javítja a teljes felépülés esélyeit.

Milyen panaszokkal érdemes nőgyógyászhoz fordulni?
  • Kismedencei fájdalom, (al)hasi görcsök
  • A menstruáció során fellépő problémák
  • Vérzési rendellenességek
  • Emlőelváltozások
  • Hüvelyi folyás
  • A nemi szervek elváltozásai, viszkető, égető érzés
  • Menopauza, hormonális változások okozta panaszok
A méhnyakrák

A betegség rendszeres szűrése rendkívül fontos, hiszen Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése; évente átlagosan 1500 új beteget diagnosztizálnak méhnyakrákkal.
A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján évtizedek alatt tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, amelyet – egyes kutatások szerint – a HPV (humán papillomavírus) rákkeltő típusai okoznak. A HPV-vírus fizikai érintkezéssel, testváladékokkal terjed, vaginális, anális és orális szex útján is fertőz, tehát – kortól függetlenül – minden szexuálisan aktív embert érinthet.

Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat?

A szakorvos kikérdezi a pácienst a kórtörténetéről, a családban halmozódó betegségekről, az aktuális panaszairól, a menstruációs ciklusáról, továbbá a szexuális életéről, terhességeiről. Ezután következik a fájdalommentes fizikális vizsgálat.

Hüvelyi ultrahang

A hüvelyi ultrahang részletgazdag képet ad a teljes kismedencéről, a méh elhelyezkedéséről és szerkezetéről. A zselével bevont vizsgálófej mozgatása nem okoz fájdalmat. Ultrahangvizsgálattal a peteérés is nyomon követhető.

Kolposzkópia

A hüvelytükrözés során a hüvely és a méhnyak felszínét egy nagyítóval ellátott eszköz, a kolposzkóp segítségével vizsgálja meg a szakorvos. A vizsgálat csupán néhány percig tart, és fájdalommentes.

Méhnyakrákszűrés (cytológia)

A nőgyógyász a méhszáj felszínéről, valamint a méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról kenetet vesz, melyet citopatológus szakember értékel ki. A kenetben található hámsejtek elváltozásaiból kóros állapotokra lehet következtetni.

A nőgyógyász feladata továbbá, hogy tanácsot adjon a családtervezéssel és a fogamzásgátlással kapcsolatban, a meddőségi vizsgálat elvégzése, a menopauzát kísérő panaszok kezelése, illetve a hüvelyi és a kismedencei fertőzések, gyulladások vizsgálata és kezelése.