Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Szívultrahanggal is ellenőrzik a post-COVID szövődményeket!

Szívultrahanggal is ellenőrzik a post-COVID szövődményeket!

2022. 03. 10.

Közismert, hogy a COVID-19 fertőzés utólagos szövődményként kardiológiai problémákat (szívelégtelenség, szívizomgyulladás, szívritmuszavar) is okozhat, emiatt ajánlott minden egykori betegnek szív- és érrendszeri szűrést végeztetni.

A kutatások szerint1 szerint a COVID-19 betegségből felgyógyultaknál minden tizedik ember szívizomgyulladástól szenved, és ez nem függ azzal össze, hogy milyen súlyosan folyt le ténylegesen a fertőzés. A súlyos, kórházban kezelt COVID-19 betegek egyharmadánál pedig bizonyosan kardiovaszkuláris problémák alakulnak ki. A SARS CoV2 ugyanis nem csak a tüdőt károsíthatja, hanem a szív- és érrendszert is. Milyen panaszoktól és problémáktól kell tartani egy COVID-19 betegnek: szívizomgyulladás, szív pumpafunkciójának romlása, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, lehetséges nehézlégzés, súlyosabb esetben akár szívelégtelenség. Ezt kísérheti magas vérnyomás is, illetve a korábban egészséges személyeknél megboríthatja a normál vérnyomás értékeket.

Tehát, ha valaki átesett a COVID-19 fertőzésen, mindenképpen ajánlott elmennie egy általános kardiológiai kivizsgálásra. Ha pedig valaki rendszeresen sportol (ez nem csak élsportolókra, hanem rekreációs és hobbi sportolókra is igaz), akkor az edzések elkezdése előtt mindenképpen javasolt a kivizsgálás nem csak COVID-19 érintettség esetén, de minden lázas állapottal járó fertőzés után. Általában év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy egészségesebb életmódra váltanak, de nem szabad vakon belevágni a rendszeres mozgásba, különösen abban az esetben nem, ha korábban átestünk a koronavírus fertőzésen.

De vajon mit tartalmaz egy poszt-COVID kardiológiai szűrés csomag? A vizsgálat egy szakorvosi konzultációval kezdődik, ezt követi egy szív ultrahang, amellyel áttekintik a szív állapotát. Ezt kiegészíti egy nyugalmi EKG és természetesen egy laborvizsgálat. A szív ultrahanggal feltérképezhető a szív anatómiája, kideríthető a szív falának esetleges mozgászavara, észrevehető a folyadékgyülem a szívburokban. Az EKG-val kimutathatók a szívritmuszavar és a szívizomgyulladásra utaló egyéb eltérések. Az általános kardiológiai szűrés minden esetben tartalmaz egy speciális laborvizsgálatot is, amely a vérben található troponin szintet méri, ugyanis a szívizomkárosodás során ezen anyag szintje megemelkedik a vérben. A magasabb troponin szint az infarktusnak és a szívizomgyulladásnak is lehet tünete.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

További cikkeink

A prosztatadaganatok diagnosztikájában és kezelésében egyre fontosabbá válnak az emberi szempontok!

2022. 02. 28. elolvasom

Tudni szeretné, hogy fertőzött-e? Negyed óra alatt kiderül!

2022. 03. 10. elolvasom

Könnyen oldható az MR-vizsgálat miatti feszültség!

2023. 05. 27. elolvasom

Megosztás