Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A sok vezetés is okozhat kismedencei gyulladást!

A sok vezetés is okozhat kismedencei gyulladást!

2022. 06. 06.

A krónikus kismedencei gyulladás egy komplex betegség, amelyen a hivatásos sofőrök szinte mindegyike átesik. Legfontosabb tünete az állandósult kismedencei fájdalom.

A különböző járművek (autó- és motor) vezetése, az irodai munka, a mozgásszegény, ülő életmód ártalmai bizony az intim tájakat és a kismedencét sem kímélik. Így alakul ki az úgynevezett „sofőrbetegség” amely nem más, mint krónikus kismedencei fájdalom szindróma. A kórkép diagnózisának felállítása sokszor még az orvosokat is komoly kihívás elé állítja, magának a páciensnek pedig szinte lehetetlen felismerni ezt betegséget. A kismedencei fájdalom szindróma tünetei közé tartozik a nehéz, akadozó vagy éppen fájdalmas vizeletürítés, a merevedési zavar, az ehhez kapcsolódó magömlési gondok, valamint a belső combba is kisugárzó alhasi, gátkörnyéki (herezacskó és ánusz közötti terület) fájdalom. Sokszor ezeknél a panaszoknál automatikusan prosztatagyulladásra gondolunk, pedig ez nem azonos a kismedencei gyulladással. Általában a kismedencei fájdalom szindrómára már csak akkor derül fény, amikor sikertelenül próbálják hetekig kezelni a prosztatagyulladást, a fájdalom viszont nem csökken, sőt még súlyosbodik is.

A kismedencei fájdalom szindrómát ugyanis az ezen a területen elhelyezkedő idegek gyulladása, az idegi gócpontok betegségei okozzák. Ezt még ultrahang vizsgálattal sem lehet pontosan kimutatni, bár a célzott MR-vizsgálat, illetve a bio-feedback neurológiai vizsgálat adhat információkat az idegek állapotáról. Manapság még nem igen tudják a szakemberek sem, hogy pontosan mi okozza az idegek rendellenes működését, de a rizikófaktorok jól meghatározhatók: Önmagában az ülő – például irodai – életmód kockázati tényezőnek számít, de ez kiegészítve a rendszeres gépjárművezetéssel járó folyamatos rezgéssel, tovább súlyosbodik a helyzet – ezért is nevezik a szindrómát gyakran „sofőrbetegségnek”.

Mivel ezeket a tevékenységeket nem igen tudják az érintett férfiak kizárni az életükből, így egyéb módon kell kezelni a kismedencei gyulladás panaszait. Hatékony lehet a Kriston-féle férfi gátizomtorna, hiszen a gyakorlatok jótékonyan hatnak a merevedési, vizelési és székelési panaszokra, valamint a fájdalomra is. A kismedencei fájdalom szindróma gyógyításánál mindig a fizioterápián van a hangsúly, bár B-vitamin szedéssel is enyhíthetők a panaszok, azok idegregeneráló tulajdonsága miatt. A kavitációs (lökéshullámos) módszer és a triggerpont masszázs is nagyon jól enyhíti a fájdalmat és a tüneteket. A napi rutinbe beépített rendszeres mozgás és az üléssel töltött idő csökkentése szintén alapvető a gyógyuláshoz.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó, volt COVID fertőzésen átesett páciens

2021. 05. 14. elolvasom

Bemutatkozik a PCR-teszt

2022. 03. 10. elolvasom

A stresszt nem lehet megemészteni!

2021. 05. 14. elolvasom

Megosztás