Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Urológia

Az urológia foglalkozik a férfi nemi szervek betegségeivel, továbbá a férfiaknál és nőknél egyaránt előforduló húgyúti rendellenességekkel, betegségekkel.

Az urológus szakorvos kezeli férfiaknál a hímvessző, a herék, a mellékherék és a prosztata megbetegedéseit is. A prosztata rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfiak rákos halálozásának. A prosztatarák előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett, ezért szűrése 40 éves kor felett minden férfinak ajánlott.

Milyen tünetekkel érdemes urológushoz fordulni?

Férfiaknak és nőknek egyaránt javasolt, hogy az alábbi tünetek esetén forduljanak urológus szakorvoshoz:

  • fájdalommal járó alhasi, illetve gáttáji panaszok;
  • vizeletürítési gondok (gyakori, fájdalmas, véres vizeletürítés);
  • vizeletvisszatartási képtelenség (inkontinencia)

A férfiakat érintő leggyakoribb panaszok:

  • a nemi szervekből sugárzó fájdalom;
  • végbéltáji izomfájdalmak;
  • nehezített, akadozó vizeletürítés;
  • csökkent vizeletsugár, éjszakai gyakori vizelési inger;
  • a nemi szerven észlelt elváltozások (például csomók, duzzanatok);
  • potenciazavarok;
  • korai magömlés.

Hogyan zajlik az urológiai vizsgálat?

Az urológus szakorvos kikérdezi a pácienst a panaszairól, a kórelőzményekről, a családjában előforduló urológiai betegségekről. Ezt követik a fizikális vizsgálatok, amelyek nem járnak fájdalommal. A pontos diagnózis felállítása érdekében szükség lehet további vizsgálatokra, például laboratóriumi, illetve ultrahangvizsgálatra is.

Kinek javasolt a prosztatavizsgálat?

A férfiaknál 40 éves kor felett megnő a prosztataproblémák száma, amelyek egy részének hátterében daganat is állhat. Korai stádiumában – amikor az még sikerrel gyógyítható – a prosztatarák általában teljesen tünetmentes, panaszokat nem okoz. Az esetleges elváltozások komplex laborvizsgálattal, illetve az urológus szakorvos által elvégzett gyors, intim és szakszerű fizikális ellenőrzéssel, valamint szükség esetén modern képalkotó diagnosztikai vizsgálattal nagy biztonsággal felderíthetők.

Fájdalmas-e a fizikális vizsgálat?

A férfiak számára a leginkább riasztó – végbélen keresztül végzett – betapintásos prosztatavizsgálat mindössze öt másodpercig tart, amelyet férfiegészség-központunk specialistái kellő empátiával és kíméletesen végeznek el. Egészségközpontunkban a teljes körű kivizsgáláshoz nyugodt, diszkrét környezetet biztosítunk.

Szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!