A táplálkozástudomány az egészségtudatos életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában segít személyre szabott tanácsadással, továbbá a már meglévő betegségek gyógyítását célzó speciális étrend összeállításával.
Milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni?
A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi ismeretek alapján állítja össze az ideális táplálkozási tervet. Gyakorlati tanácsokkal segít az életmódváltásban, a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében. Fennálló betegség esetén a páciens egészségi állapota és betegségének lefolyása alapján segít az étrendi tanácsadásban. Speciális diétát állít össze bizonyos betegségekben szenvedőknek, mint például a cukorbetegség, laktóz- és lisztérzékenység, egyes allergiás, illetve emésztőszervi betegségek.
Forduljon bizalommal dietetikusainkhoz!
Segítséget nyújtunk az alábbi esetekben:
Hogyan zajlik a táplálkozástudományi tanácsadás?
A dietetikus kikérdezi életmódjáról, táplálkozási szokásairól, esetleges panaszairól, betegségeiről. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat, megméri a páciens testmagasságát, testtömegét és a testzsír-százalékot. A laborvizsgálatok (vérkép, vizeletvizsgálat, tejcukorérzékenység-vizsgálat) segítik a szakembert a megfelelő tanácsadásban. Táplálkozástudományi szempontok alapján, mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal tesz javaslatokat a páciens étrendjére, esetleg az életmódváltásra vonatkozóan.