Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Belgyógyászat

A belgyógyászat egészében vizsgálja a szervezetet, a belső szervek működését, több szakterületet integrál a megelőzéstől a rehabilitációig. A nem egyértelmű eredetű panaszok esetén a terápiát célszerű átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni.

A belgyógyász a belső szervek kóros elváltozásaival, a belgyógyászati betegségek kezelésével, diagnosztizálásával és megelőzésével foglalkozik. A szerteágazó terület több szakterületet is magába foglal: a belgyógyászati szakrendelés keretén belül vizsgáljuk a szív- és érrendszer, a légző-, a vérképző- és az emésztőszervek, továbbá a máj és a belső elválasztású mirigyek betegségeit. Sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező belgyógyász szakorvosaink az egyes szakterületek vizsgálati eredményeinek értékelése alapján döntenek a követendő terápiáról.

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászhoz fordulni?

Belgyógyászt akkor érdemes felkeresni, ha a páciens tünetei bizonytalanok, általánosak, nem tudja pontosan meghatározni, honnan ered a panasza. A tünet lehet, például, fejfájás, hasi vagy mellkasi fájdalom, fáradékonyság, szédülés, légzés- és alvászavar, idegrendszeri, illetve emésztőrendszeri panasz.
Prevenciós célból minden felnőttnek javasolt, hogy rendszeresen, legalább évente egyszer akkor is részt vegyen belgyógyászati kivizsgáláson, vér- és vizeletvizsgálaton, ha egyébként nincsenek panaszai.

Hogyan zajlik a belgyógyászati vizsgálat?

A belgyógyászati vizsgálat során a szakorvos kikérdezi a beteget a kórelőzményekről, panaszai jellegéről, a családban előforduló betegségekről. A fizikális vizsgálat során a vérnyomás, pulzus, testmagasság, testsúly, testtömeg-index mérése mellett az orvos tapintással vizsgálja a pajzsmirigyet, a nyirokcsomókat, a has érzékenységét, a máj és a lép kiterjedtségét, állapotát. Kopogtatással és fonendoszkóppal vizsgálja a mellkast, a tüdőt és a szívet. A teljes körű fizikális vizsgálatot követően dönt a kivizsgálás további menetéről, szükség esetén a beteget a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítja. A belgyógyász további vizsgálatokat is kérhet: labor-, illetve ultrahang-, képalkotó diagnosztikai, EKG- és egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat.

Az Affidea Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központunkban is elérhetőek belgyógyászati vizsgálataink!