Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Hogyan védhetjük a szemünket a képernyőhasználat ártalmaitól?

Hogyan védhetjük a szemünket a képernyőhasználat ártalmaitól?

2022. 09. 29.

Életünk velejárója a különböző kijelzők használata. Azonban a túl sok képernyőidő legyen szó munkáról vagy szórakozásról, komoly problémákat okoz. A világjárvány idején például minden második embernél lépett fel látásprobléma a túlhasználat miatt. Hogyan kerülhetjük el a magas képernyőidő okozta szemproblémákat?

Mi a képernyőszindróma?

A COVID világjárvány nyomán életünk komoly változáson ment át, melynek egyik hozadéka az úgynevezett képernyőidő növekedése. Egy amerikai kutatás szerint átlagosan 3-5 órával nőtt az az idő, amit a pandémia idején valamilyen monitor előtt töltöttünk, így elérte a napi 4-9 órát. A hatás már rövid időn belül mérhetővé vált, hiszen a megkérdezett emberek közel fele fejfájást, harmaduk szemfájdalmat, míg 20 százalékuk egyéb szemproblémát (szárazság, könnyezés, vörösödés stb.) tapasztalt. A szakma ezt a tünetegyüttest képernyő- vagy digitális látás szindrómának nevezte el.

Milyen tünetek nyomán gyanakodjunk?

Ha a szemünk kivörösödik, elfárad vagy a látás homályossá válik, akkor jó eséllyel a túlzott képernyőidő áll a háttérben. A hosszú ideig tartó fókuszálás nyomán csökken a szem alkalmazkodási képessége. Ennek első tünete, hogy a képernyőből felpillantva a távolabbi dolgokat homályosan látjuk. Égető érzés, viszketés vagy könnyezés fejfájás esetén már gyanakodhatunk, különösen, ha a képernyőidő növekedésével a tünetek erősödnek, sokasodnak. A digitális oktatás és a több otthoni idő nyomán ráadásul ezek a problémák már a gyerekeket is egyre nagyobb mértékben sújtják.

Mit tehetünk a képernyőszindróma ellen?

Tartsuk be például a 20-20-20 szabályt, vagyis fókuszáljunk húsz másodpercig egy húsz láb (hat méter) távolságban lévő dologra, minden 20 perc képernyőhasználat után. Talán evidenciának tűnik, de az is fontos, hogy pislogjunk! A tapasztalatok szerint a koncentráció hatására akár a felére is lecsökkenhet a pislogásszám, ami szemfáradáshoz, szemszárazsághoz vezet. Fontos, hogy a monitort a szem tengelyétől lejjebb, lealább egy kinyújtott karnyi távolságra helyezzük el. Az ártalmak csökkentésére használhatunk monitorszemüveget és vény nélkül kapható műkönnyet is. Ha látásromlás lép fel vagy a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Övsömör: báránybőrbe bújt farkas

2023. 08. 04. elolvasom

Tudnivalók az allergia és a COVID kapcsolatáról

2021. 08. 13. elolvasom

Pollenallergia – gyakorlati tanácsok a tünetek csökkentésére

2022. 08. 26. elolvasom

Megosztás