Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Időpontfoglalás

Proktológia

Ezt kell tudni a proktológiáról!

A proktológia a sebészetnek olyan ága, mely a végbélnyílás, illetve annak környéke, és a végbél betegségeinek gyógyítását célozza.

Mikor érdemes proktológust felkeresni?

Ha a következő panaszokat, tüneteket tapasztalja a végbélnyílás környékén:

 • fájdalom
 • vérzés
 • duzzanat
 • viszketés
 • váladékozás
 • nehezített székelés
 • akaratlan anyag vesztés

Gasztroenterológusa a következő esetekben fog a fentieken kívül proktológai vizsgálatot javasolni:

 • tapintható elváltozás
 • látható, endoszkóppal nem eltávolítható elváltozás

Hogyan zajlik az proktológiai vizsgálat?

ANAMNÉZIS:
Pácienseinkkel először átbeszéljük a megelőző kórtörténetüket, korábbi betegségeiket, műtéteiket. Részletesen meghallgatjuk aktuális panaszaikat, ezzel kapcsolatban pontosító kérdéseket tehetünk fel. Rákérdezünk a szedett gyógyszerekre, gyógyszerallergiára. Külön foglalkozunk a székelési szokásokkal, a széklet általános jellemzőivel, hiszen gyakran ennek a megváltoztatása a tünetek javulását eredményezheti.

VIZSGÁLAT
A proktológiai vizsgálat során a végbélnyílás, annak környéke, a végbélnyílás csatorna és a végbél 6-20 cm-es szakasza vizsgálható. Rendelőnkben biztonságos, empatikus, ítélkezéstől mentes környezetben vizsgáljuk a hozzánk fordulókat. A lehető legkényelmesebb módon, speciálsan, erre a célra szolgáló, egyszer használatos vizsgáló nadrágba öltözik át a páciens, majd a vizsgálat, és/vagy beavatkozás bal oldalfekfő helyzetben történik.
A vizsgálat az esetek legalább 90 %-ában teljesen fájdalmatlan, azon esetekben, amikor eleve a fájdalom a panasz, érzéstelenítő krémet, vagy injekciót alkalmazva tudjuk csökkenteni, vagy megszüntetni a fájdalmat. A vizsgálat során pácienseket folyamatosan tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, a következő lépésről. Korrekt vélemény alkotáshoz szükséges a panaszos terület megtekintése, megtapintása, funkciójának vizsgálata. A végbélnyílás csatorna és a végbél vizsgálatához hozzá tartozik az úgynevezett tükrözés, mely során egy keskeny, egyszer használatos eszköz segítségével kapunk képet a fenti szervek állapotáról.

Kell-e előkészítés a vizsgálathoz?

Előkészítés a proktológiai vizsgálathoz alapvetően nem szükséges. Jelentősebb mennyiségű széklet akadályozhatja a vizsgálatot, ilyen esetben hashajtó kúp alkalmazását javasoljuk a vizsgálat előtt 15-30 perccel.
Hashajtás, étkezési megszorítás, a gyógyszerelésben történő változtatás nem indokolt.

Mi történik vizsgálat után?

Proktológiai vizsgálatot követően leírjuk és elmagyarázzuk pácienseinknek a találtakat, majd javaslatot adunk a kezelésre. Itt szóba jöhet sebészi beavatkozás, gyógyszeres kezelés (ebben az esetben e-recepttel látjuk el a hozzánk fordulókat) és életmódi tanácsadás, valamint további vizsgálati javaslatok. Megbeszéljük és leírjuk a további kezelési tervet, valamint az esetleges kontroll vizsgálat javasolt időpontját. A vizsgálati lap az EESZT-ben minden alkalommal rögzítésre kerül, így szükség esetén más kollégák, illetve a páciens bármikor hozzáférhet.

Leggyakoribb proktológiai betegségek

Aranyér betegség
Aranyeressége mindenkinek van, de csak azt kell gyógyítani, akinek panaszos.
Az aranyerek a végbélnyílás csatornában, illetve a végbélnyílás körül elhelyezkedő speciális érhálózat, mely normál esetben segít a kontinencia megfelelő megtartásában.

Az aranyér betegség (megnagyobbodott, és/vagy panaszos aranyerek) jelentős társadalmi, gazdasági problémát, az egyénnek kifejezett életminőség romlást jelentenek, megfelelő kezelésük ennélfogva kulcsfontosságú feladat.
Az aranyér betegség kialakulásának oka máig nem teljesen tisztázott, azonban biztosan szerepet játszik benne családi halmozódás mellett a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, az ezzel összefüggő székrekedés (bár a panaszok heveny kialakulását megelőzően gyakran figyelhetünk meg hasmenéses állapotot).
A betegség tünetei szerteágazóak. Járhat fájdalommal, duzzanattal, vagy anélkül, vérezhet, okozhat végbélnyílás viszketést. A kialakult állapot igen sokféle lehet, attól függően, hogy anatómiailag hol helyezkedik el az aranyér, illetve milyen mértékű a megnagyobbodás, valamint milyen szövődménnyel jár.
A kezelés ennek megfelelően szintén sokféle. Nincs univerzális, minden típusú aranyeresség ellátására optimális kezelési mód; az életmódi változtatásoktól kezdve a gyógyszeres kezelésen és különböző ambuláns sebészeti beavatkozásokon át a teljes izomrelaxációt és műtői feltárást igénylő eljárásokig terjed. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a szakértő és a különböző eljárásokban jártas szakember.

Végbélnyílás repedés (fissura ani, anal fissure)

A végbélnyílás repedés egy friss vagy idült seb a végbélnyílás érzékeny hámján. Jellemzően éles fájdalommal jár, mely széklet ürítéskor jelentkezik, vagy annak hatására fokozódik.
Kialakulásának hátterében számos ok húzódhat, gyakori a székrekedés, illetve a kismedencei és a végbél záró izomzat nem megfelelő működése.
Kezelésének alapja a kiváltó ok minél pontosabb feltérképezése, és kezelése. Az idült seb kezelésére, a záróizom esetleges fokozott tónusának csökkentésére többféle módszer is létezik, ezek alkalmazásában a fokozatosságot, a multidiszciplinaritást és a “Primum Nil Nocere” elvét tartjuk szem előtt.

Sinus pilonidalis (sacralis dermoid, pilonidalis cysta)

Alapvetően nem a végbél, vagy a végbélnyílás betegsége, mégis a proktológiai ellátási kör része. A farpofák közötti árokban jelentkező, gyakran váladékozó, vagy gyulladt üreg, járat vagy járatrendszer. Pontos eredete nem tisztázott, korábban fejlődési rendellenességnek, manapság inkább benőtt szőrszálak okozta idült fertőzésnek tartják. A radikális kimetszés, ha azt nem középvonali zárás követi, jó eredménnyel végezhető altatással, hasra fordítással kísért műtéti eljárás, azonban a műtét után hosszú ideig tartó mozgási korlátozást jelent a betegnek.
Egy újabb, kisebb szövethiányt okozó eljárással (pit picking) a betegség ambuláns keretek között kezelhető, a munkából, napi életvitelből kiesést általában nem jelent.

Mit hozzon magával a proktológiai vizsgálatra, hogyan készüljön?

A proktológiai vizsgálatra való felkészülés során röviden az alábbi szempontokra érdemes odafigyelnie általánosságban:  

 1. Orvosi előzmények
  A proktológiai vizsgálat előtt az orvos megkérdezheti Önt az általános egészségi állapotáról.  Ha korábban volt már proktológiai vizsgálaton, hozza magával a kapcsolódó orvosi dokumentációkat, amelyek tartalmazzák a korábbi vizsgálatok, beavatkozások részleteit, eredményeit, diagnózisát és a javasolt kezelését. Ez lehetővé teszi a proktológus számára, hogy megismerje az előzményeit és az aktuális vizsgálatot ennek alapján végezze.  
 2. Gyógyszerek   
  Hozza magával az aktuálisan szedett gyógyszerek listáját, beleértve az orvos által felírt, valamint a vény nélkül kapható gyógyszereket, étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat. Jegyezze fel, hogy hívják ezeket a gyógyszereket, milyen adagolással és milyen gyakorisággal szedi azokat. Emellett fontos, hogy jelezze az allergiáit is, ha vannak ilyenek.  
 3. Laboreredmények   
  Ha rendelkezik korábbi laboreredményekkel, például vizeletvizsgálat vagy egyéb laboratóriumi leletekkel, hozza magával ezeket is, mivel azok segíthetnek az orvosnak az aktuális vizsgálat értékelésében.  
 4. Kényelmes ruházat
  A fizikális vizsgálat során az orvos arra fogja kérni, hogy vegye le az alsóneműjét. Javasolt olyan ruházatot viselni, amely könnyen le- és felvehető.  
 5. Azonosító okmányok     
  Hozza magával érvényes fényképes személyazonosító igazolványát (pl. személyi igazolvány, útlevél) lakcímkártyáját és TAJ kártyáját, hogy igazolni tudja személyazonosságát!
 6. Kérjük, hogy a vizsgálatra az esetleges beavatkozások miatt kísérővel érkezzen, valamint ügyeljen a napi székletürítésre.

Fontos megjegyezni, hogy a proktológus további specifikus ajánlásokat adhat Önnek, amelyekre érdemes figyelni. Ha bármilyen kérdése van a vizsgálattal kapcsolatban, ne habozzon megkérdezni orvosát, vagy vegye fel a kapcsolatot az Affidea ügyfélszolgálatával hivatalos elérhetőségeinken: a + 36 1 803 6464-es telefonszámon vagy a www.affidea.hu/kapcsolat/ oldalon.


Proktológus szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!

További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

Proktológia árak

Proktológiai szakorvosi vizsgálat
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Árkád
35 100 Ft 106 €
Bank Center
35 100 Ft 106 €
Proktológiai kontroll vizsgálat
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Árkád
35 100 Ft 106 €
Bank Center
35 100 Ft 106 €
Receptírás (csak kezelésünk alatt álló páciensnek, vizit nélkül)
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Árkád
6 500 Ft 20 €
Bank Center
6 500 Ft 20 €
Belső aranyér kezelése (ligatura,darabonként)*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
40 000 Ft 121 €
Aranyér (kombinált) kimetszése (szektoronként)*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
34 600 Ft 105 €
Bőraranyér eltávolítása*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
34 600 Ft 105 €
Fissura ani kezelése (őrszem caruncula,hypertrofizált anopapilla eltávolítása, fistula curettage)*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
34 600 Ft 105 €
Végbélnyílás-sipoly (analis fistula) drenázs Comfort drainnel*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
58 400 Ft 177 €
Végbélnyílás-sipoly (analis fistula) drenázs sebészi varrófonallal*
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
29 200 Ft 88 €
Sinus pilonidalis kezelése pit picking módszerrel
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Bank Center
29 200 Ft 88 €
Trombotizált aranyér feltárása (Trombectomia)
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Árkád
8 000 Ft 24 €
*Megelőzően szakorvosi vizsgálat szükséges

Proktológus szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!

Kapcsolódó cikkek

Túl sokat ülünk, így az aranyér népbetegséggé vált Elolvasom

További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!