Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Diabetológia

A diabetológia a diabétesz, azaz a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével, valamint szövődményeivel foglalkozik.
A cukorbetegség hazánkban is a leggyakoribb anyagcsere-betegség, oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, illetve a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány). A betegséget a vércukorszint kóros megemelkedése jelzi. A diabétesz szövődményei rontják a beteg életminőségét és életkilátásait, ezért fontos a korai diagnózist követően a kezelést időben elkezdeni.
A cukorbetegségnek több típusát különböztetjük meg:

 • A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző állapot, jellemzője, hogy a beteg vércukorszintje magasabb a normálisnál.
 • Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása vezet az inzulinhiányhoz, ez pedig a vércukorszint felborulását eredményezi. A betegség bármely életkorban kialakulhat, nem gyógyítható, de rendszeres inzulinpótlással eredményesen kezelhető.
 • A 2-es típusú cukorbetegség az inzulinrezisztencia következménye, amely vércukoreltéréshez, majd diabétesz kialakulásához vezet. Ez a diabétesz leggyakoribb típusa, többnyire 40 éves kor felett alakul ki. A betegség elsősorban életmódváltással, egészséges táplálkozással, testmozgással szorítható vissza, bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést alkalmazunk. A betegség gyakran magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel jár együtt, melyek gyorsítják az érelmeszesedés kialakulását.
Milyen panaszokkal érdemes diabetológushoz fordulni?

A diabétesz jellemző tünete lehet az állandó szomjúság, folyadékvesztés, gyakori vizeletürítés, hányinger, fogyás, látászavarok, acetonszagú lehelet, fertőzésre való hajlam.

45 éves kor felett mindenkinek javasolt a szűrővizsgálat, ennél fiatalabb korban a magas kockázati tényezőkkel (például magas vérnyomás, magas vérzsírszint, túlsúly) élőknek javasoljuk, illetve azoknak, akiknek a családjában halmozódik a cukorbetegség.

Hogyan zajlik a diabetológia szakrendelés?

A diabetológus szakorvos részletesen kikérdezi a pácienst életmódjáról, étkezési szokásairól, a kórelőzményekről és hogy családjában előfordult-e diabétesz. Vércukor- és vizeletvizsgálatot végeznek. A fizikális vizsgálatot követően megvitatják a kezelési lehetőségeket. A szakorvos személyre szabott életmódtanácsokkal, táplálkozási javaslatokkal segíti a beteget az életmódváltásban, szükség esetén beállítja a gyógyszeres, illetve az inzulinkezelést.

Vizsgálatok
 • Vércukor-terheléses vizsgálat
  Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) egy laborvizsgálat, mely megmutatja, ha szervezetének gondot okoz a cukor feldolgozása. A vizsgálat diabétesz gyanúja, magas kockázati tényezők, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, illetve terhességi cukorbetegség esetén javasolt. A tesztet a reggeli órákban, éhgyomorra végezzük, két vérvétel szükséges hozzá. Az első vérvételt két óra múlva, 75 g glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után ismételjük meg. A vércukorszint változásának alapján megállapítható a glükóztolerancia.
 • HbA1c vérből történő kimutatása
  A vérvételen alapuló vizsgálat célja, hogy megmutassa, milyen mértékben kötődik a cukor az oxigént szállító hemoglobinmolekulához a vér vörösvértesteiben. Minél tovább áll fenn a magas vércukorszint, annál több hemoglobin-alegység köt meg cukrot. A vizsgálat alkalmas a diagnózis felállítására, illetve a diabétesz utánkövetésére is. Cukorbetegek gondozásakor a vizsgálat elvégzése háromhavonta ajánlott.
 • Vizeletvizsgálat
  Ha a páciens cukrot is ürít a vizelettel, nagy valószínűséggel cukorbeteg, hiszen a vizelet normál esetben nem tartalmaz glükózt.

Szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!