Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Időpontfoglalás

Diabetológia

Ezt kell tudni a diabetológiáról!

A diabetológia a diabétesz, azaz a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével, valamint szövődményeivel foglalkozik.

Cukorbetegség kivizsgálása

A cukorbetegség hazánkban is a leggyakoribb anyagcsere-betegség, oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, illetve a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány). A betegséget a vércukorszint kóros megemelkedése jelzi. A diabétesz szövődményei rontják a beteg életminőségét és életkilátásait, ezért fontos a korai diagnózist követően a kezelést időben elkezdeni.

A cukorbetegség több típusát különböztetjük meg

 • Prediabétesz: a cukorbetegséget megelőző állapot, jellemzője, hogy a beteg vércukorszintje magasabb a normálisnál.
 • 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása vezet az inzulinhiányhoz, ez pedig a vércukorszint felborulását eredményezi. A betegség bármely életkorban kialakulhat, nem gyógyítható, de rendszeres inzulinpótlással eredményesen kezelhető.
 • 2-es típusú cukorbetegség: az inzulinrezisztencia következménye, amely vércukoreltéréshez, majd diabétesz kialakulásához vezet. Ez a diabétesz leggyakoribb típusa, többnyire 40 éves kor felett alakul ki. A betegség elsősorban életmódváltással, egészséges táplálkozással, testmozgással szorítható vissza, bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést alkalmazunk. A betegség gyakran magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel jár együtt, melyek gyorsítják az érelmeszesedés kialakulását.

Milyen panaszokkal érdemes diabetológushoz fordulni?

A diabétesz jellemző tünetei lehetnek:

 • állandó szomjúság,
 • folyadékvesztés,
 • gyakori vizeletürítés,
 • hányinger,
 • fogyás,
 • látászavarok,
 • acetonszagú lehelet,
 • fertőzésre való hajlam.

Kinek javasolt diabetológushoz fordulni?

45 éves kor felett mindenkinek javasolt a szűrővizsgálat, ennél fiatalabb korban a magas kockázati tényezőkkel (például magas vérnyomás, magas vérzsírszint, túlsúly) élőknek javasoljuk, illetve azoknak, akiknek a családjában halmozódik a cukorbetegség.

Hogyan zajlik a diabetológia szakrendelés?

A diabetológus szakorvos először részletesen kikérdezi a pácienst életmódjáról, étkezési szokásairól, a kórelőzményekről és hogy családjában előfordult-e diabétesz. Ezután vércukor- és vizeletvizsgálatot végeznek.

 • Vércukor-terheléses vizsgálat
  Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) egy laborvizsgálat, mely megmutatja, ha szervezetének gondot okoz a cukor feldolgozása. A vizsgálat diabétesz gyanúja, magas kockázati tényezők, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, illetve terhességi cukorbetegség esetén javasolt. A tesztet a reggeli órákban, éhgyomorra végezzük, két vérvétel szükséges hozzá. Az első vérvételt két óra múlva, 75 g glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után ismételjük meg. A vércukorszint változásának alapján megállapítható a glükóztolerancia.
 • HbA1c vérből történő kimutatása
  A vérvételen alapuló vizsgálat célja, hogy megmutassa, milyen mértékben kötődik a cukor az oxigént szállító hemoglobinmolekulához a vér vörösvértesteiben. Minél tovább áll fenn a magas vércukorszint, annál több hemoglobin-alegység köt meg cukrot. A vizsgálat alkalmas a diagnózis felállítására, illetve a diabétesz utánkövetésére is. Cukorbetegek gondozásakor a vizsgálat elvégzése háromhavonta ajánlott.
 • Vizeletvizsgálat
  Ha a páciens cukrot is ürít a vizelettel, nagy valószínűséggel cukorbeteg, hiszen a vizelet normál esetben nem tartalmaz glükózt.

A fizikális vizsgálatot követően megvitatják a kezelési lehetőségeket. A szakorvos személyre szabott életmódtanácsokkal, táplálkozási javaslatokkal segíti a beteget az életmódváltásban, szükség esetén beállítja a gyógyszeres, illetve az inzulinkezelést.

Mit hozzon magával a diabetológiai vizsgálatra, hogyan készüljön?

A diabetológiai vizsgálatra való felkészülés során az alábbi szempontokra érdemes odafigyelnie általánosságban: 

 1. Orvosi előzmények
  A diabetológiai vizsgálat előtt az orvos megkérdezheti Önt az általános egészségi állapotáról.  Ha korábban volt már diabetológiai vizsgálaton, hozza magával a kapcsolódó orvosi dokumentációkat, amelyek tartalmazzák a korábbi vizsgálatok, beavatkozások részleteit, eredményeit, diagnózisát és a javasolt kezelését. Ez lehetővé teszi a diabetológus orvos számára, hogy megismerje az előzményeit és az aktuális vizsgálatot ennek alapján végezze. 
 2. Gyógyszerek
  Hozza magával az aktuálisan szedett gyógyszerek listáját, beleértve az orvos által felírt, valamint a vény nélkül kapható gyógyszereket, étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat. Jegyezze fel, hogy hívják ezeket a gyógyszereket, milyen adagolással és milyen gyakorisággal szedi azokat. Emellett fontos, hogy jelezze az allergiáit is, ha vannak ilyenek. 

 3. Laboreredmények
  Ha rendelkezik korábbi laboreredményekkel, például vizeletvizsgálat vagy egyéb laboratóriumi eredményekkel, hozza magával ezeket is, mivel azok segíthetnek az orvosnak az aktuális vizsgálat értékelésében. 
 4. Vércukornapló
  Ha Ön vezet vércukornaplót, vigye magával, hogy az orvos ez alapján beállíthassa a megfelelő kezelést. 
 5. Kényelmes ruházat
  Fontos, hogy kényelmes és könnyen hozzáférhető ruhát viseljen a vizsgálatra, mivel az orvos felteheti az eszközöket a vérnyomás és az EKG mérésére. 
 6. Azonosító okmányok
  Hozza magával érvényes fényképes személyazonosító igazolványát (pl. személyi igazolvány, útlevél) lakcímkártyáját és TAJ kártyáját, hogy igazolni tudja személyazonosságát! 

Fontos megjegyezni, hogy a diabetológus további specifikus ajánlásokat adhat Önnek, amelyekre érdemes figyelni. Ha bármilyen kérdése van a vizsgálattal kapcsolatban, ne habozzon megkérdezni orvosát, vagy vegye fel a kapcsolatot az Affidea ügyfélszolgálatával hivatalos elérhetőségeinken: a + 36 1 803 6464-es telefonszámon vagy a www.affidea.hu/kapcsolat/ oldalon.


Diabetológus szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!

Hol elérhető a diabetológiai vizsgálat?

Diabetológiai szakrendeléseink

 

Affidea Váci Greens Egészségközpont

A XIII. kerület szívében, a város egyik legkedveltebb üzleti negyedében található Affidea Váci Greens Egészségközpontunkban több mint 20 szakorvosi területen kínálunk magas színvonalú járóbeteg-szakellátást, korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, laborvizsgálatokat és prevenciós szűrőcsomagokat – várólisták nélkül. További információért kérjük látogasson el az affidea.hu/kozpontok/vaci-greens-egeszsegkozpont oldalra.További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

Diabetológia árak

Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Váci Greens
35 100 Ft 106 €
Diabetológiai kontroll vizsgálat
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Váci Greens
35 100 Ft 106 €
Receptírás
Időpontfoglalás a naptár és a telefon ikonokkal lehetséges!
Váci Greens
6 500 Ft 20 €

Hol elérhető a diabetológiai vizsgálat?

Diabetológiai szakrendeléseink

 

Affidea Váci Greens Egészségközpont

A XIII. kerület szívében, a város egyik legkedveltebb üzleti negyedében található Affidea Váci Greens Egészségközpontunkban több mint 20 szakorvosi területen kínálunk magas színvonalú járóbeteg-szakellátást, korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, laborvizsgálatokat és prevenciós szűrőcsomagokat – várólisták nélkül. További információért kérjük látogasson el az affidea.hu/kozpontok/vaci-greens-egeszsegkozpont oldalra.

Diabetológia szakrendelések


Diabetológus szakorvosaink

Foglaljon időpontot szakorvosainkhoz!

Kapcsolódó cikkek

A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell! Elolvasom

További kérdése van? Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást és segítünk megtalálni a megfelelő szakorvost!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!