Időpontfoglalás

CT-vizsgálatok

Mindent a CT-vizsgálatokról

 

Mi a CT-vizsgálat?

A CT-vizsgálat (komputertomográfia) speciális röntgenvizsgálat, melynek segítségével az adott testrészekről a vizsgáló által meghatározott vastagságú harántszeletek sorozatai készülnek. Ezeket a képsorozatokat speciális számítógépes szoftverek alkalmazásával a legpontosabb diagnózis érdekében a radiológus szakorvos értékeli ki.

A CT-vizsgálat segítségével olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyekre egyéb módszerekkel (például ultrahang, hagyományos röntgenvizsgálat) nem sikerülne.

Milyen esetekben ajánljuk a CT-vizsgálatot?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére vagy kizárására
 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára
 • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére
 • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, a lágyrészek állapotának felmérésére
 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, de tekintettel a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

A CT-berendezés egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog. A vizsgálat közben a páciens ezen az asztalon fekszik, ami lassan, folyamatosan mozogva csúszik a széles gyűrűben. A legmodernebb, sokdetektoros CT-készülék működés közben zajos lehet, ne ijedjen meg a hanghatástól. A képsorozatok elkészítése rövid ideig tart, eközben mozogni, bizonyos vizsgálatoknál néhány másodpercig lélegezni sem szabad, mert a mozgás és a lélegzés az elkészült képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül tartja a kapcsolatot a pácienssel, és pontos utasításokkal segíti, hogy mikor és mennyi ideig tartsa vissza a lélegzetét.
A CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes, de általában kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A tájékozódó felvétel elkészülte után általában az első mérés egy natív mérés. Szükség esetén több mérés is készül, a kontrasztanyag vénás beadására legtöbbször a második mérés előtt kerül sor. A jódtartalmú kontrasztanyag a beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. A CT-vizsgálat általában 10-20 percig tart.

Milyen kockázatokkal / mellékhatásokkal jár a vizsgálat?

A CT-vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent, tehát csak akkor érdemes a vizsgálatot elvégezni, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.
Ritkán ugyan, de a CT-vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés). Nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha a páciens szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigybetegsége van. A szövődmények kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze beküldő orvosának, ha korábbi vizsgálata során jódos kontrasztanyag okozta bármiféle túlérzékenységi reakciója volt.

Melyek a CT-vizsgálat előnyei?

 • Fájdalommentes
 • Alacsony kockázatú
 • Gyors
 • Pacemakerrel rendelkező pácienseknél is elvégezhető
 • Pontos, megbízható és korszerű diagnosztikai eljárás

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT-vizsgálatot bármely életkorban, implantátum és pacemaker megléte esetén is elvégezhetjük. Tekintettel azonban a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük el.

Hogyan kérhető a CT-vizsgálat?

CT-vizsgálatot szakrendelőben vagy kórházban dolgozó szakorvosának beutalójával kérhet; háziorvos nem utalhat ily módon beteget CT-vizsgálatra. A beutalóval érkező pácienseink az általános előjegyzési szabályok szerint kapnak időpontot, a vizsgálatot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő általában 2-4 hét.

Az Affidea Magyarország központjaiban a magánrendeléses vizsgálat általában 2-3 napon belül megtörténik. A CT-vizsgálathoz szakorvosi javaslat szükséges abban az esetben is, ha magánellátásban szeretné igénybe venni. Amennyiben nem rendelkezik írásos beutalóval, jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra!

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

 
Mivel a CT-vizsgálatok többsége kontrasztanyagos vizsgálat, kérjük, hogy éhgyomorra érkezzen, a vizsgálat előtt 4-6 órával ne egyen semmit. Szénsavmentes vizet, teát ez idő alatt is fogyaszthat. Rendszeresen szedett gyógyszereit, az alábbi kivételekkel, a vizsgálat előtt is vegye be.

Speciális felkészülés:

 • Ha cukorbeteg és Merckformin-tartalmú gyógyszert szed, a CT-vizsgálatot megelőzően és utána 3-3 napig a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt hogyan tartja egyensúlyban szénhidrát-anyagcseréjét.
 • Vastagbél-CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit sem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, erre a célra kifejlesztett anyagot, illetve sok folyadékot (nem rostos és nem szénsavas) fogyasszon (például teát).
 • A hasi és kismedencei CT-vizsgálatok esetében készüljön fel arra, hogy a vizsgálat helyszínén egy-másfél órán keresztül kontrasztanyaggal jelölt vizet kell innia. Ez néhány esetben enyhe hasmenést okozhat.

 

A CT-vizsgálat típusai

 

A CT-vizsgálat típusai

 • Hasi-kismedencei rutin CT-vizsgálat
  A belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a vizsgálat kezdése előtti 1-1,5 óra alatt. Ez lehet hígított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, illetve víz vagy vízben oldott nem felszívódó anyag. A fogyasztás ütemét munkatársunk közli önnel, fontos, hogy ezt pontosan tartsa be. A hasi CT-vizsgálatnál elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék enyhe hasmenést, néhány esetben hányingert okozhat, ez természetes jelenség.
 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára (enterográfia)
  Az eredményes vizsgálathoz a vékonybeleket folyadékkal kell feltölteni, ami történhet szondán, illetve szájon át, vízben oldott kontrasztanyagos folyadék elfogyasztásával. Különösen fontos, hogy a fogyasztás menetére vonatkozó utasításokat pontosan tartsa be.
 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vastagbélbetegségek szűrésére (virtuális colonográfia)
  A megfelelő képi ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, a páciens injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük. A megfelelő feltöltés elengedhetetlenül szükséges a vizsgálathoz. Feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid mérés következik. A vizsgálat eredményeként a vastagbéltükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális colonoscopia vagy CT-colonoscopia). Bővebb információ a CT-kolonoszkópiáról
 • Szív-CT-vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére (coronaria-CT)
  A szív-CT-vizsgálat elsősorban a szívizomzatot ellátó koszorúerek ábrázolására alkalmas. Megítélhető az esetleges érelmeszesedés foka. Negatív vizsgálati eredmény esetén nagy biztonsággal kizárható az olyan fokú szűkület, ami vérellátási zavarhoz, infarktushoz vezethet.
  A néhány milliméteres erekről és a folyamatosan mozgó szívről csak akkor tudunk jó minőségű képeket készíteni, ha a szívműködés ritmusos és kellően lassú (60 pp/min alatt). Ezt gyakran úgynevezett béta-blokkoló gyógyszer adásával tudjuk biztosítani. A szív ritmusának ellenőrzése miatt minden esetben szükséges, hogy a vizsgálat előtt konzultáljon kardiológusunkkal vagy kezelőorvosával. A szívet és annak ereit a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk. A vizsgálatot vérnyomásmérés és EKG előzi meg. A rövid mérés alatt fontos a teljes mozdulatlanság és a légzés teljes visszatartása. A legkisebb mozgás is megakadályozza használható felvétel készítését.
 • Alacsony (csökkentett) sugárdózisú mellkas-CT vizsgálat (tüdőrákszűrés)
  A CT-vizsgálat során a tüdő teljes egészéről sokkal pontosabb, részletgazdagabb képet kapunk, mint a hagyományos mellkasröntgen-felvételeknél. A vizsgálat képes a daganatok korai felismerésére, hiszen néhány milliméteres elváltozást is képes kimutatni. Nemcsak a tüdő rossz- vagy jóindulatú elváltozásairól, hanem az egész tüdőállományt érintő betegségekről, gyulladások és régebbi gyulladások maradványairól, a hörgők állapotáról is részletgazdag képet ad. A tüdő röntgennel nehezen áttekinthető részeinek vizsgálatát is megkönnyíti. A vizsgálat mindössze 5-10 percet vesz igénybe és natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül készül. Előkészítést nem igényel.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Bizonyos vizsgálatoknál a megfelelő képalkotáshoz kontrasztanyag is szükséges. Segítségével jobban láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb kép alkotható az egyes elváltozások kiterjedéséről és jellegéről.
A kontrasztanyagot operátorunk a vénába fecskendezi egy injektor segítségével, az esetek zömében a vizsgálat közepén. A CT-vizsgálatnak nincs mellékhatása, ám a kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán súlyos. Ennek kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze orvosának, ha korábban a jódos kontrasztanyag bármiféle allergiás reakciót okozott. A kontrasztanyag-mellékhatás esélye nagyobb, ha szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy-betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológus szakorvossal.
A kontrasztanyag általában nem okoz kellemetlenséget. Javasoljuk, hogy a vizsgálat után bőségesen fogyasszon folyadékot, ezzel elősegíti, hogy az anyag gyorsabban kiürüljön a szervezetéből.