Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

CT-vizsgálatok

Mindent a CT-vizsgálatokról

Mi a CT-vizsgálat?

A CT-vizsgálat (komputertomográfia) speciális röntgenvizsgálat, melynek segítségével az adott testrészekről a vizsgáló által meghatározott vastagságú harántszeletek sorozatai készülnek. Ezeket a képsorozatokat speciális számítógépes szoftverek alkalmazásával a legpontosabb diagnózis érdekében a radiológus szakorvos értékeli ki.

A CT-vizsgálat segítségével olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyekre egyéb módszerekkel (például ultrahang, hagyományos röntgenvizsgálat) nem sikerülne.

Milyen esetekben ajánljuk a CT-vizsgálatot?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére vagy kizárására
 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára
 • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére
 • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, a lágyrészek állapotának felmérésére
 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, de tekintettel a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

A CT-berendezés egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog. A vizsgálat közben a páciens ezen az asztalon fekszik, ami lassan, folyamatosan mozogva csúszik a széles gyűrűben. A legmodernebb, sokdetektoros CT-készülék működés közben zajos lehet, ne ijedjen meg a hanghatástól. A képsorozatok elkészítése rövid ideig tart, eközben mozogni, bizonyos vizsgálatoknál néhány másodpercig lélegezni sem szabad, mert a mozgás és a lélegzés az elkészült képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül tartja a kapcsolatot a pácienssel, és pontos utasításokkal segíti, hogy mikor és mennyi ideig tartsa vissza a lélegzetét.
A CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes, de általában kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A tájékozódó felvétel elkészülte után általában az első mérés egy natív mérés. Szükség esetén több mérés is készül, a kontrasztanyag vénás beadására legtöbbször a második mérés előtt kerül sor. A jódtartalmú kontrasztanyag a beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. A CT-vizsgálat általában 10-20 percig tart.

Milyen kockázatokkal / mellékhatásokkal jár a vizsgálat?

A CT-vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent, tehát csak akkor érdemes a vizsgálatot elvégezni, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.
Ritkán ugyan, de a CT-vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés). Nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha a páciens szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigybetegsége van. A szövődmények kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze beküldő orvosának, ha korábbi vizsgálata során jódos kontrasztanyag okozta bármiféle túlérzékenységi reakciója volt.

Melyek a CT-vizsgálat előnyei?

 • Fájdalommentes
 • Alacsony kockázatú
 • Gyors
 • Pacemakerrel rendelkező pácienseknél is elvégezhető
 • Pontos, megbízható és korszerű diagnosztikai eljárás

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT-vizsgálatot bármely életkorban, implantátum és pacemaker megléte esetén is elvégezhetjük. Tekintettel azonban a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük el.

Hogyan kérhető a CT-vizsgálat?

CT-vizsgálatot szakrendelőben vagy kórházban dolgozó szakorvosának beutalójával kérhet; háziorvos nem utalhat ily módon beteget CT-vizsgálatra. A beutalóval érkező pácienseink az általános előjegyzési szabályok szerint kapnak időpontot, a vizsgálatot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő általában 2-4 hét.

Az Affidea Magyarország központjaiban beutaló nélkül is kérhető CT-vizsgálat a magánrendelések keretén belül, árlista szerint. A magánrendeléses vizsgálat általában 2-3 napon belül megtörténik. A CT-vizsgálathoz szakorvosi javaslat szükséges abban az esetben is, ha magánellátásban szeretné igénybe venni. Amennyiben nem rendelkezik szakorvosi vizsgálatkérő javaslattal, tanácsadásért forduljon bizalommal az Affidea központjaiban dolgozó radiológus szakorvosunkhoz.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Mivel a CT-vizsgálatok többsége kontrasztanyagos vizsgálat, kérjük, hogy éhgyomorra érkezzen, a vizsgálat előtt 4-6 órával ne egyen semmit. Szénsavmentes vizet, teát ez idő alatt is fogyaszthat. Rendszeresen szedett gyógyszereit, az alábbi kivételekkel, a vizsgálat előtt is vegye be.

Speciális felkészülés:

 • Ha cukorbeteg és Merckformin-tartalmú gyógyszert szed, a CT-vizsgálatot megelőzően és utána 3-3 napig a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt hogyan tartja egyensúlyban szénhidrát-anyagcseréjét.
 • Vastagbél-CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit sem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, erre a célra kifejlesztett anyagot, illetve sok folyadékot (nem rostos és nem szénsavas) fogyasszon (például teát).
 • A hasi és kismedencei CT-vizsgálatok esetében készüljön fel arra, hogy a vizsgálat helyszínén egy-másfél órán keresztül kontrasztanyaggal jelölt vizet kell innia. Ez néhány esetben enyhe hasmenést okozhat.
A CT-vizsgálat típusai

A CT-vizsgálat típusai

 • Hasi-kismedencei rutin CT-vizsgálat
  A belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a vizsgálat kezdése előtti 1-1,5 óra alatt. Ez lehet hígított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, illetve víz vagy vízben oldott nem felszívódó anyag. A fogyasztás ütemét munkatársunk közli önnel, fontos, hogy ezt pontosan tartsa be. A hasi CT-vizsgálatnál elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék enyhe hasmenést, néhány esetben hányingert okozhat, ez természetes jelenség.

 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára (enterográfia)
  Az eredményes vizsgálathoz a vékonybeleket folyadékkal kell feltölteni, ami történhet szondán, illetve szájon át, vízben oldott kontrasztanyagos folyadék elfogyasztásával. Különösen fontos, hogy a fogyasztás menetére vonatkozó utasításokat pontosan tartsa be.

 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vastagbélbetegségek szűrésére (virtuális colonográfia)
  A megfelelő képi ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, a páciens injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük. A megfelelő feltöltés elengedhetetlenül szükséges a vizsgálathoz. Feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid mérés következik. A vizsgálat eredményeként a vastagbéltükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális colonoscopia vagy CT-colonoscopia).  Bővebb információ a CT-kolonoszkópiáról

 • Szív-CT-vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére (coronaria-CT)
  A szív-CT-vizsgálat elsősorban a szívizomzatot ellátó koszorúerek ábrázolására alkalmas. Megítélhető az esetleges érelmeszesedés foka. Negatív vizsgálati eredmény esetén nagy biztonsággal kizárható az olyan fokú szűkület, ami vérellátási zavarhoz, infarktushoz vezethet.
  A néhány milliméteres erekről és a folyamatosan mozgó szívről csak akkor tudunk jó minőségű képeket készíteni, ha a szívműködés ritmusos és kellően lassú (60 pp/min alatt). Ezt gyakran úgynevezett béta-blokkoló gyógyszer adásával tudjuk biztosítani. A szív ritmusának ellenőrzése miatt minden esetben szükséges, hogy a vizsgálat előtt konzultáljon kardiológusunkkal vagy kezelőorvosával. A szívet és annak ereit a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk. A vizsgálatot vérnyomásmérés és EKG előzi meg. A rövid mérés alatt fontos a teljes mozdulatlanság és a légzés teljes visszatartása. A legkisebb mozgás is megakadályozza használható felvétel készítését.

 • Alacsony (csökkentett) sugárdózisú mellkas-CT vizsgálat (tüdőrákszűrés)
  A CT-vizsgálat során a tüdő teljes egészéről sokkal pontosabb, részletgazdagabb képet kapunk, mint a hagyományos mellkasröntgen-felvételeknél. A vizsgálat képes a daganatok korai felismerésére, hiszen néhány milliméteres elváltozást is képes kimutatni. Nemcsak a tüdő rossz- vagy jóindulatú elváltozásairól, hanem az egész tüdőállományt érintő betegségekről, gyulladások és régebbi gyulladások maradványairól, a hörgők állapotáról is részletgazdag képet ad. A tüdő röntgennel nehezen áttekinthető részeinek vizsgálatát is megkönnyíti. A vizsgálat mindössze 5-10 percet vesz igénybe és natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül készül. Előkészítést nem igényel.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Bizonyos vizsgálatoknál a megfelelő képalkotáshoz kontrasztanyag is szükséges. Segítségével jobban láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb kép alkotható az egyes elváltozások kiterjedéséről és jellegéről.
A kontrasztanyagot operátorunk a vénába fecskendezi egy injektor segítségével, az esetek zömében a vizsgálat közepén. A CT-vizsgálatnak nincs mellékhatása, ám a kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán súlyos. Ennek kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze orvosának, ha korábban a jódos kontrasztanyag bármiféle allergiás reakciót okozott. A kontrasztanyag-mellékhatás esélye nagyobb, ha szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy-betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológus szakorvossal.
A kontrasztanyag általában nem okoz kellemetlenséget. Javasoljuk, hogy a vizsgálat után bőségesen fogyasszon folyadékot, ezzel elősegíti, hogy az anyag gyorsabban kiürüljön a szervezetéből.