Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Ultrahang-vizsgálatok

Mindent az ultrahangvizsgálatokról 
Mi az ultrahangvizsgálat?

Az ultrahang a hanghullámok emberi füllel nem érzékelhető tartománya, amellyel lehetővé válik a testrészek kétdimenziós ábrázolása. Az ultrahang az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálati módszer, amelyik semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára. Sugárterheléssel nem jár, a szervezetre nem ártalmas, ezért igény szerint többször is ismételhető.

Milyen esetekben ajánljuk az ultrahangvizsgálatot?

Az ultrahangot általában a hasi, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használjuk, de nélkülözhetetlen a nőgyógyászatban és számtalan más területen is.

  • Hasi, kismedencei UH: hasi és alhasi panaszok esetén javasolt. Segítségével jól megítélhető többek között a vese, a máj, a lép, a hasnyálmirigy és az epehólyag állapota.
  • Lágyrészultrahang-vizsgálat: nyaki és egyéb lágyrészelváltozás gyanúja esetén, pl. a pajzsmirigy, illetve a nyirokcsomók megítélésére.
  • Doppler-ultrahangvizsgálat: a vérkeringés, az erek állapotának felmérésére alkalmazzuk. Dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, illetve érelmeszesedés esetén javasolt.
  • A szívultrahang az egyik legfontosabb kardiológiai vizsgálómódszer.
  • A nőgyógyászatban a terhesség, a magzat érettségének nyomon követésére, esetleges fejlődési rendellenességeinek kiszűrésére alkalmazzák; emellett egyes nőgyógyászati problémák (gyulladások, tumorok) vizsgálatának is fontos eszköze.
Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

Az ultrahangvizsgálat bármely életkorban elvégezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt a rendszeres hasi-kismedencei UH, valamint a nyaki erek ultrahangvizsgálata.

Milyen mellékhatásokkal jár a vizsgálat?

A vizsgálat kockázatmentes, hiszen az ultrahangnak nincsen biológiailag káros hatása. A vizsgálat nem jár sugárterheléssel, mellékhatásai nincsenek.

Hogyan kérhető az ultrahangvizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez beutaló szükséges, melyet háziorvos vagy szakorvos adhat. Beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza.
Az Affidea Magyarország központjaiban beutaló nélkül is kérhető ultrahangvizsgálat, melyet általában 1-2 napon belül elvégeznek magánrendelések idején, az árlista szerint.

Az ultrahangvizsgálat típusai
Hasi-kismedencei ultrahangvizsgálat

A vizsgálat során a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk. Képet kapunk a máj, az epehólyag, az epeutak, a hasnyálmirigy és lép alakjáról, szerkezetéről. Jól vizsgálhatók a vesék és a hasi verőerek is. A belek fala megítélhető, de a gyomor- és bélpanaszok tisztázására az ultrahangvizsgálat önmagában nem elegendő. A kismedencében a húgyhólyag, a méh és petefészkek, illetve a prosztata vizsgálható.
A hasi ultrahangvizsgálat kockázatmentes, fájdalommal nem jár, és átlagosan 15-20 percig tart.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, a vizsgálatra éhgyomorra érkezzen. Ha ez nem megoldható, akkor a vizsgálat előtt legalább 5-6 órával már nem szabad étkezni, de vizet, illetve üres teát nyugodtan ihat. Más italok (pl. kávé, tej, rostos vagy cukros üdítők) fogyasztása, a dohányzás, a rágógumizás a belek gázosságát, illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától, kérjük, tartózkodjon.
Ahhoz, hogy a hasi-kismedencei szervek a vizsgálat során jobban látsszanak, telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálat tervezett időpontja előtt 1 órával a húgyhólyag kiürítését javasoljuk, ezután fogyasszon el fél liter folyadékot (szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet). A vizsgálat előtt a hólyagot már nem szabad kiüríteni!
Cukorbeteg pácienseink kérjék ki munkatársaink tanácsát, és az időpontkérésnél jelezzék betegségüket, hogy a legmegfelelőbb időpontot és étkezési tanácsokat tudjuk biztosítani számukra.

Lágyrész- és érrendszeri ultrahangvizsgálatok

Az erek UH-vizsgálatával kimutathatók a meszesedések, a szűkületek és az elzáródások, illetve az erek áramlási, keringési viszonyai. Az UH képet ad a pajzsmirigy, illetve a nyirokcsomók állapotáról is.
A vizsgálat fekvő testhelyzetben történik, kontaktgél használatával. A gél bőrbarát, vízben oldódó, zsírt nem tartalmazó anyag, amely a vizsgálat után nyom nélkül letörölhető. A végtagok UH-vizsgálatánál testhelyzet-változtatás szükséges lehet, egyébként a vizsgálat mozdulatlanságot igényel.
A vizsgálat kockázatmentes, fájdalommal nem jár, és átlagosan 15-20 percig tart.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat előkészületeket nem igényel, a nyaki erek vizsgálata előtt a nyaklánc, a végtagok vizsgálata előtt a fásli, harisnya eltávolítását kérjük.